Indicele de incarcare la anvelope - Unde il gasim si de ce este important?
8/8078
calendar_month 23 Iun 2022, 12:47Schimbul anvelopelor uzate, pentru soferi este destul de stresant. Pentru cei cu mai putina experienta, diversitatea anvelopelor da de furca acestora, ei nestiind ce anume sa aleaga. Trebuie sa fim foarte atenti cu privire la indicele de greutate, deoarece acest lucru este la fel de important ca si dimensiunea anvelopelor.

Echiparea masinii cu anvelope care au un indice de încarcare mai mic decat cel înscris pe anvelopele cu care a fost echipata masina la momentul productiei acesteia poate creea cadrul pentru o explozie a pneurilor.
Recomandarile celor de la Vadrexim este sa nu depasiti limitele înscrise pe anvelope si sa respectati indicatiile producatorului autovehicului, în ceea ce priveste tipul anvelopei cu care masina dumneavoastra poate rula.


Unde gasim indicele de încarcare la anvelope?

Flancurile sunt zona cea mai putin uzata, în mod normal, si de aceea, tot acolo gasim inscriptionate detaliile privind dimensiunea si în continuarea acesteia, indicele de încarcare sub forma unui numar cu 2 sau 3 cifre.
Pentru a întelege acest lucru vom prezenta ca si exemplu urmatoarea dimensiune 195/65 r15 91, unde ”91” reprezinta indicele greutate.

Ce reprezinta indicele de greutate?

Specialistii recomanda respectarea înscrisurilor de pe flancuri, dar asta nu înseamna ca depasirea acestora duce la deterioararea imediata a anvelopelor. Este bine de stiut ca, pentru o perioada scurta, putem depasi aceasta limita cu pana la maxim 20% nivelul de încarcare.
Pentru autovehicule indicele de încarcare poate fi standard si marit, conform Standardului ETRTO.
În exemplul de mai sus 195/65 r15 91H, indicele de greutate 91 ceea ce înseamna ca greutatea admisa de încarcare este 615 kg, dar la aceasta dimensiune exista si posibilitatea, prin natura constructiei anvelopei, de a avea indicele de încarcare 95 care înseamna o încarcare de 690 kg. Aceste anvelope cu indicele de greutate marit se numesc extra load si sunt marcate distinct cu literele XL.
Marcajul XL pe flancul anvelopelor nu certifica faptul ca anvelope este mai rezistenta si nu se poate deteriora în cazul în care lovim un obstacol sau daca utilizarea acesteia nu se face în limitele pentru care a fost construita, inclusiv depasirea acestor indicatori.

Standardul ETRTO reglementeaza parametrii anvelopelor din piata europeana. Indicele de încarcare poate avea alaturat si litera „P” care certifica destinatia acesteia ca fiind pentru transportul pasagerilor.
Indicele de greutate poate avea si marcaj dublu si acestea sunt destinate autovehiculelor de marfa. Ca si exemplu, dimensiunea 195/75 R16C 107/105R. În aceasta situatie, un vehicul cu patru roti, adica osie simpla, va fi luat în calcul indicele de încarcare mai mare 107, iar cel cu osie dubla, pe cel mai mic,adica 105, conform exemplului nostru.
Acest indice inscriptionat astfel este destinat anvelopelor pentru autovehicule comerciale, iar dupa diametrul jantei pe care se monteaza apare litera „C”.
La cei de la Vadrexim puteti gasi anvelopele cu indicele de greutate potrivit masinii tale, precum si jantele pe care acestea se monteaza. In cazul in care nu sunteti siguri ce tip de anvelope se potrivesc masinii tale, consultantii nostrii va vor ajuta sa echipati masina cu anvelopele potrivite.