In pas cu moda: 8 dintre cei mai influenti designeri din toate timpurile
calendar_month 19 Iun 2020, 18:11
Unii designeri vor ramane in memoria colectiva prin faptul ca au impins limitele modei si au creat obiecte vestimentare avangardiste pentru o anumita epoca. Au influentat modul in care se imbraca milioane de oameni din intreaga lume, de la celebritati si capete regale, pana la oameni de rand si au stabilit standarde noi in moda.
De la Coco Chanel pana la Paco Rabanne, iata cativa dintre cei mai influenti designeri:
1. Coco Chanel - Saumur, France
La inceputul anilor 1900, creatiile lui Coco Chanel erau considerate a fi mai casual si mai lejere decat alte obiecte vestimentare ale vremii, deoarece hainele nu includeau corsetul, la moda in acea perioada. Foarte elegante si apreciate, hainele create de Coco Chanel au avut succes la public. S-a remarcat prin posetele matlasate si rochia neagra („little black dress“), iar „Chanel No. 5“ este, probabil, cel mai cunoscut parfum din toate timpurile.
2. Christian Louboutin - Paris, Franta
În tinerete, Christian Louboutin a creat incaltaminte pentru branduri celebre, precum Chanel, Yves Saint Laurent si Maud Frizon. La varsta de 27 de ani, a decis sa puna bazele propriei companii si a deschis primul magazin. Nu a trecut mult timp pana sa inceapa sa creeze modele de incaltaminte pentru familiile regale si celebritatile de la Hollywood. Talpa rosie, pe care Louboutin o foloseste pentru pantofii pe care ii creeaza este astazi una dintre cele mai recognoscibile amprente din lumea fashionului.
3. Christian Dior - Granville, Franta
Putini designeri au dominat industria modei asa cum a facut-o Christian Dior dupa Al Doilea Razboi Mondial. Intr-un singur deceniu de activitate, Dior a rescris regulile modei si a deschis o noua era in „haute couture“. Fustele si rochiile evazate si lungi, in care intrau cel putin 15 metri din cele mai bune textile au fost rapid apreciate. Dior a creat, asa cum el insusi a declarat, haine pentru „femei gingase si delicate ca o floare“.
4. Paco Rabanne - Pasaia, Spania
Si-a inceput cariera ca designer creand bijuterii pentru branduri celebre, precum Givenchy, Dior si Balenciaga. La varsta de 32 de ani, la Paris, Paco Rabanne a prezentat prima sa colectie realizata din hartie, plastic si metal. Stilul sau nonconformist si avangardist a atras atentia presei mondiale si astfel a ajuns ca, la 34 de ani, sa aiba propria casa de moda. „Este important sa ramai obraznic. Creatia trebuie sa socheze“, a declarat la un moment dat pentru Vogue celebrul designer.
5. Jimmy Choo - Pulau Pinang, Malaysia
Jimmy Choo a creat prima pereche de pantofi cand avea 11 ani. A studiat la Cordwainers Technical College din Londra si, dupa absolvire, a inceput sa lucreze la o companie de design. La putin timp dupa acel moment, si-a deschis primul magazin. S-a facut rapid remarcat la London Fashion Week si, de atunci, celebritatea sa a fost intr-o continua ascensiune.
6. Calvin Klein - New York, Statele Unite ale Americii
In tinerete, a lucrat la diferite case de moda si, din cand in cand, ca artist stradal. La varsta de 26 de ani, impreuna cu prietenul sau Barry K. Schwartz, a pus bazele companiei care ii poarta numele, „Calvin Klein Inc.“ Initial, a creat doar imbracaminte pentru barbati, insa, ulterior, a introdus in linia de productie si piese vestimentare pentru femei. Designerul american a devenit cunoscut si datorita reclamelor controversate ale marcii sale.
7. Pierre Cardin - San Biagio di Callalta, Italia
Inca de la varsta de 14 ani, Pierre Cardin a lucrat ca ucenic la un atelier de croitorie din orasul natal, studiind elementele de baza ale designului vestimentar. A fost apoi croitor in Vichy, unde a creat imbracaminte pentru femei. La varsta de 24 de ani, a devenit seful atelierului lui Christian Dior si, dupa trei ani, si-a deschis propria casa de moda, devenita ulterior celebra pe plan mondial.
8. Miuccia Prada - Milano, Italia
Miuccia Prada, nascuta Maria Bianchi este succesoarea casei de moda creata de familia mamei sale. Ea a studiat stiinte politice, s-a alaturat Partidului Comunist si s-a pregatit sa devina mim. In momentul in care a intrat in afacerea familiei, in 1970, cand avea 29 de ani, brandul Prada era in declin. A reusit sa reinvie afacerea prin crearea unei linii de genti de mana care erau rezistente la apa. La varsta de 40 de ani, a lansat prima sa colectie pentru femei. Cinci ani mai tarziu, a prezentat o colectie pentru barbati. In 2014, Miuccia Prada a fost inclusa in topul Forbes al celor mai influente femei.
Majoritatea designerilor, fie ca se axeaza pe „haute couture“, fie pe „prêt-a-porter“, anticipeaza tendintele si isi asuma riscuri, indepartandu-se de conventii - ceea ce, asa cum s-a demonstrat, le poate aduce celebritatea.
Sursa foto: Shutterstock
Noutati