hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Iluminatul exterior ¬ Cum sa alegi cea mai buna varianta pentru curtea ta

Iluminatul exterior ¬ Cum sa alegi cea mai buna varianta pentru curtea ta

calendar_month 18 Nov 2021, 15:31
Lumina reprezinta un factor foarte important atât în spațiile interioare, cat și în cele exterioare. Daca stai la casa, cu siguranța ai încercat sa îți amenajezi curtea cât mai bine. Indiferent de suprafața acesteia, trebuie sa fii atent la toate detaliile pentru a crea un spațiu sigur și primitor. Luminile de exterior necesita o atenție sporita. Daca sunt alese corespunzator, acestea vor scoate în evidența cele mai bune laturi ale curții tale. În plus, vor asigura vizibilitatea pe timpul nopții, oferind un grad de protecție împotriva hoților.

Iata caror aspecte trebuie sa le acorzi atenție!

Spațiul disponibil

Iluminatul exterior trebuie sa fie ales în funcție de spațiul de care dispui. Cu cât spațiul este mai mare, cu atât ai nevoie de mai multe surse de lumina. Întâi trebuie sa stabilești unde ar trebui sa fie poziționata lumina. Astfel, vei decide mai ușor ce tipuri de iluminat exterior s-ar potrivi nevoilor tale. În funcție de stilul și preferințele proprii, ai posibilitatea de a amenaja curtea, gradina și terasa cum ai visat.
Tipurile de iluminat
În prezent exista o mulțime de variante pentru iluminatul exterior. Acestea sunt concepute astfel încât sa se potriveasca cu diferite stiluri adoptate în amenajare. Daca îți dorești iluminat suspendat, poți opta pentru lampi și lustre de exterior. Pentru iluminatul de perete sunt potrivite aplicele și plafonierele, în timp ce pentru iluminatul terestru poți alege spoturi, torțe și felinare. Pentru iluminarea unor zone ample, proiectoarele liniare Ledel sunt alegerea cea mai potrivita. Acestea sunt gândite astfel încât sa lumineze zone mari și sa te ajute sa te deplasezi în siguranța noaptea. Daca vrei sa instalezi aceste tipuri de corpuri în mai multe parți ale curții, poți sa le alegi pe cele cu senzor de mișcare. În cazul în care detecteaza mișcare, acestea se vor aprinde instant. Un avantaj în acest caz îl reprezinta economisirea energiei, dat și înștiințarea proprietarului ca exista activitate în perimetrul locuinței sale.

Elementele din curte

Pentru a ilumina curtea și a scoate în evidența elementele pe care dorești sa le ai în prim-plan, trebuie sa amplasezi luminile corespunzator. Pentru a menține o latura estetica conform gusturilor tale, poți alege diferite corpuri de iluminat. Fie ca vrei ca acestea sa emane un anumit tip de lumina sau sa contribuie la decor, exista o mare varietate de unde poți alege. Aspectul curții, în special pe timp de noapte, depinde foarte mult de corpurile de iluminat. În cazul aleilor, sursele de iluminat trebuie amplasate cât mai aproape de acestea. Pentru a crea o atmosfera placuta pe terasa poți alege aplice și plafoniere exterioare, ușor de montat pe pereți. În aceasta categorie de produse exista și variante care se pot încarca cu energie solara. Astfel, poți economisi bani, dar și sa contribui la ocrotirea mediului înconjurator.

Bugetul

Un lucru la care trebuie sa fii atent atunci când alegi sursele de lumina este bugetul. Încearca sa te documentezi bine asupra modului de funcționare al tuturor corpurilor de iluminat. Descopera capacitatea și rezistența acestora. Verifica care este consumul de energie electrica al produselor pe care le alegi, astfel încât investiția sa merite. Daca acestea se alimenteaza de la sursa principala de curent din casa, ia cea mai buna decizie din punct de vedere energetic. În acest mod, vei evita posibilitatea apariției unor facturi cu prețuri crescute semnificativ în urma instalarii sistemului de iluminat exterior.
Prin alegerea iluminatului potrivit pentru curtea ta, te vei bucura la maxim de spațiul exterior. Trebuie doar sa ții cont de dimensiunea spațiului disponibil, buget, stil și atmosfera pe care ți-o dorești sa o creezi. Serile pe terasa și în curte vor reprezenta adevarate momente de relaxare.
Sursa foto: Pexels.com.