• Peste 40% din femeile active economic din Romania sunt in perimenopauza sau menopauza
• 1,1 miliarde de femei din lume vor fi la menopauza in 2025
Ileana Badiu si dr. Anca Sultan, medic specialist obstetrica-ginecologie, avertizeaza asupra necesitatii unui program amplu de informare si educare a populatiei din Romania intr-o problematica de amploare familiala, sociala si medicala: „Menopauza nu este o boala, ci o etapa fireasca in viata oricarei femei, ce implica o anumita simptomatologie, o serie de precautii si de tratamente si care necesita dialog, informare si pregatire in prealabil pentru a nu impacta negativ sanatatea si viitorul femeilor in context social, medical si familial.”
„Marele elefant roz din Romania”, cum a fost denumit subiectul menopauzei, etapa fireasca si fiziologica din viata oricarei femei, este asteptata si acceptata in tacere fara informare, fara educare, pregatire sau programe de diagnostic si tratament pentru prevenirea sau ameliorarea simptomelor inerente.
“O mare parte a vietii unei femei este petrecuta in stadiile de perimenopauza si postmenopauza. Singura solutie viabila este acceptarea menopauzei si informarea si adaptarea vietii si a societatii la aceasta stare de fapt. Menopauza nu este o boala, ci o etapa fireasca in viata unei femei, iar ea nu afecteaza doar individual si familial, ci impacteaza intreaga piata de munca, deoarece femeile lucreaza in prezent mai mult decat oricand, conduc si detin functii de conducere. Occidentul ia deja masuri in acest context in care femeile, ajunse in punctul lor culminant profesional, au de suferit din cauza simptomelor menopauzei si tind sa se retraga din campul muncii, debalansand astfel companiile din toate domeniile. Se deruleaza programe speciale de sustinere activa a acestora, conferinte de informare, workshopuri si solutii clare, care vin in ajutorul femeilor de cariera.
Conform fertifa.com exista deja un top al companiilor care ofera cele mai bune pachete de beneficii angajatelor aflate la menopauza, precum: servicii de consiliere, ventilatoare de birou, camere linistite si camere racoroase, concedii medicale platite suplimentar si program de lucru flexibil, programe pentru manageri care sa inteleaga toate problemele legate de acest subiect si sa vina mereu cu solutii.”, declara Ileana Badiu, initiatoarea celei mai puternice campanii de informare si educare din Romania in ceea ce priveste menopauza, cu efectele si implicatiile ei.
Etapele menopauzei, simptomele care anunta aparitia ei, sugestii de investigatii si de tratament, precum si cele mai frecvente afectiuni care pot deriva din schimbarile hormonale inerente in menopauza pot fi urmarite in serialul video creat de dr. Anca Sultan in demersul de informare si educare a publicului in ceea ce priveste perimenopauza, menopauza si postmenopauza.
Aproape jumatate din populatia Romaniei participanta la activitatea economica a tarii este reprezentata de femei, iar dintre acestea, un procent majoritar este format din femei cu varsta medie de 40 de ani, potrivit unor date generate de Institutul National de Statistica.
„Populatia globala a femeilor aflate la menopauza si postmenopauza este in crestere. In 2021, femeile in varsta de 50 de ani si peste reprezentau 26% din totalul femeilor si fetelor la nivel global. Aceasta a fost in crestere fata de 22%, in 2011, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar pana in 2025 vor exista 1,1 miliarde de femei la menopauza, pe tot globul, potrivit womanfirst.org. In zilele noastre, femeile intra la menopauza la varsta de aproximativ 51 de ani, desi speranta de viata pentru femei a crescut pana la 82 de ani. Asta inseamna ca o femeie este la postmenopauza aproximativ 30 de ani, iar aceasta stare fizica, fara o pregatire si o precautie adecvate, poate impacta negativ calitatea vietii ei. In ceea ce priveste participarea populatiei Romaniei la activitatea economica, cele mai recente date releva faptul ca populatia ocupata este de 7,8 mil de persoane, dintre acestea, femeile reprezentand 42,7%.
Femeile reprezinta 51,5% din totalul populatiei rezidente in Romania, iar varsta medie a populatiei feminine este cu 3,5 ani mai mare decat a celei masculine: - varsta medie feminina: 44,0 ani - varsta medie masculina: 40,5 ani. Cu ajutorul acestor date putem sa ne facem o imagine clara despre cat de importanta este femeia de peste 40 de ani in societatea noastra si cat este de necesara sustinerea ei generala pentru buna functionare a tuturor domeniilor.”, sustin Ileana Badiu si Ana Bitu, specialiste in curs de certificare in coaching pentru femeile aflate la perimenopauza si menopauza, in urma absolvirii Academiei Americane GGS.
Medicii avertizeaza asupra impactului puternic emotional si medical pe care menopauza il aduce in viata pacientelor si subliniaza necesitatea integrarii problematicii menopauzei in fluxul medicl de informare, educare, diagnosticare si tratare personalizata.
„Menopauza este un moment firesc in viata oricarei femei si nu este o problema medicala sau o boala. Din perspectiva medicala, se poate vorbi despre menopauza doar dupa un an de la ultima menstruatie. Organismul feminin trece prin transformari profunde in aceasta perioada. In ciuda faptului ca nu este o boala, menopauza poate cauza probleme de sanatate femeilor vulnerabile din punct de vedere emotional si fizic si impacteaza in mod negativ calitatea vietii generand afectiuni ca osteoporoza, boli cardiace, tulburari neurovegetative, dar si tulburari ale memoriei, cognitiei si dispozitiei.
Multi dintre doctori sunt ezitanti in a rezolva problemele generate de menopauza si de aceea exista femei care nu beneficiaza de un tratament care le-ar fi benefic. Lipsa dialogului pe acesta tema, informatiile putine si uneori incorecte care se gasesc in spatiul public pot determina femeile sa aleaga sa sufere in tacere, considerand ca acesta este cursul firesc al vietii si ca aceasta este o perioada grea pe care trebuie sa o traverseze fara ajutor, asa cum au facut si mamele lor. Doar ca medicina din ultima suta de ani a gasit raspunsuri concrete pentru aceasta etapa din viata femeii adulte si poate oferi imbunatatiri semnificative ale felului in care femeile aflate la menopauza isi traiesc viata.”, declara dr. Anca Sultan, medic specialist obstetrica-ginecologie.