O echipa de cercetatori australieni a facut o descoperire remarcabila în domeniul medicinei regenerative, demonstrand ca celulele recoltate la nastere din placenta ar putea avea beneficii terapeutice semnificative pentru pacientii care sufera de hipertensiune arteriala. Mai exact, aceste celule au fost capabile sa reduca inflamatia si sa previna deteriorarea cognitiva.
Studiile recente publicate de cercetatorii La Trobe University si Hudson Institute au aratat ca celulele stem din placenta pot avea efecte benefice atat în recuperarea dupa un accident vascular cerebral, cat si în managementul hipertensiunii arteriale. "Cercetatorii australieni au reusit sa arate faptul ca celulele din placenta reduc inflamatia în vasele de sange, dar si protejeaza împotriva deteriorarii cognitive cauzate de hipertensiune", explica Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center. ”Prin utilizarea celulelor stem din placenta, aceasta terapie ofera speranta pentru milioane de pacienti din întreaga lume. În Romania, unde prevalenta hipertensiunii este alarmanta, aceste avansuri medicale sunt deosebit de relevante si asteptate cu nerabdare”, a adaugat acesta.
Hipertensiunea arteriala, un diagnostic care în Romania afecteaza peste 48% din populatia între 30 si 79 de ani, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este principalul factor de risc pentru accidente vasculare cerebrale si atacuri de cord si este responsabila de peste 60% din decesele de cauza cardiovasculara. Pe termen lung, hipertensiunea provoaca inflamatii în artere si poate conduce la dementa vasculara. În timp ce medicamentele pot reduce tensiunea arteriala, celulele stem din placenta ar putea viza direct inflamatia din artere cauzata de hipertensiune, reducand astfel riscurile asociate bolilor cardiovasculare si deteriorarii cognitive.
”Pana în prezent, studiile clinice sugereaza ca boli precum diabetul, accidentul vascular cerebral (AVC), boala Parkinson, scleroza multipla, fibroza pulmonara si multe altele pot fi tratate eficient prin utilizarea celulelor stem din placenta”, a adaugat Dr. Bogdan Coltor.
La nivel global, exista deja protocoale standardizate pentru utilizarea celulelor stem hematopoietice recoltate la nastere în tratarea a peste 80 de afectiuni. Acestea includ diverse tipuri de leucemie, scleroza multipla, tulburari congenitale ale sangelui, neuroblastom si tulburari metabolice, demonstrand potentialul vast al acestor celule în medicina regenerativa. Romania este una dintre putinele tari europene care ofera parintilor optiunea de a recolta cea mai mare cantitate de celule stem disponibile la nastere, prin recoltarea întregului tesut placentar.