Ghid pentru expati - 5 sfaturi de top
8/8343
calendar_month 19 Dec 2022, 17:18
Alegerea de a se muta in strainatate si de a trai viata de expat este, cu siguranta, un drum mai putin strabatut, mai ales pentru cei care se afla pentru prima data in fata acestei decizii. Inainte de a incepe sa bifati elementele de pe lista pentru mutarea in strainatate, trebuie sa va pregatiti mental, pe dumneavoastra si pe membrii familiei, pentru aceasta experienta. Iata cateva sfaturi pe care oricine ar trebui sa le aiba in vedere inainte de a zbura si de a lua contact cu pamantul strain.

Ganditi-va la cazare

Inainte de a lua o decizie, cunoasteti foarte bine locul unde mergeti. Daca este posibil, cereti companiei dumneavoastra sa va permita sa vizitati locul in prealabil. Asigurati-va ca verificati diferite zone in care puteti obtine o locuinta si posibilitatile de relocare pentru expati. Specialistii in servicii de relocare va pot fi de mare ajutor in acest sens. Incercati, de asemenea, sa va formati o idee realista despre stilul de viata pe care il veti avea: ce locuinte se incadreaza in bugetul dumneavoastra sau ce scoli exista in apropiere? Mai presus de toate, nu va grabiti sa luati o decizie pripita atunci cand vine vorba de cumpararea unei case.

Consultati toti membrii familiei

Una dintre cele mai mari probleme pentru cei care se expatriaza pentru prima data este lipsa de intelegere din partea membrilor familiei. Nu uitati ca deciziile nu pot fi luate de unul singur. Partenerul, copiii, parintii in varsta ar trebui sa fie de acord cu ideea de a va muta in strainatate si de a va adapta la o locatie complet noua. Copiii merita o atentie sporita: alegerea intre a-i trimite la o scoala locala sau la o scoala internationala este una importanta. Faptul de a nu tine cont de dorintele celorlalti nu va duce decat la probleme personale si emotionale care va pot impiedica eficienta in noua tara gazda si la locul de munca.

Invatati limba

Da, ar fi bine sa invatati limba tarii in care veti locui. Sa fim sinceri: nu veti vorbi fluent intr-o luna, dar trebuie sa invatati cel putin elementele de baza pentru a va descurca in calitate de expat pentru prima data. Nu lasati acest lucru pe ultima clipa, crezand ca va veti descurca bine cand veti ajunge acolo. Daca nu vorbiti limba locala, s-ar putea sa aveti nevoie de ajutorul cuiva la fiecare pas. Prin urmare, invatati cat mai multe inainte de a va muta in strainatate sau, cel putin, invatati cateva dintre cele mai des folosite fraze si cuvinte (de exemplu, "ce mai faceti?", "unde pot gasi…?", cat costa asta?", "ma puteti ajuta?", "unde duce strada asta?").

Faceti cercetarile

Ati verificat site-ul web al ambasadei tarii gazda? Dar pe cel al ambasadei din tara dumneavoastra de origine? Analizati amanuntit obiceiurile, cultura si legile din tara respectiva pentru a evita orice probleme sau gafe culturale. Aflati in prealabil daca aveti nevoie de ceva masuri speciale pentru acea tara, cum ar fi vaccinuri sau medicamente. Aflati inainte de a pleca daca va puteti rezolva singuri cu usurinta cateva lucruri esentiale, cum ar fi o noua cartela SIM pentru telefonul mobil sau deschiderea unui nou cont bancar.

Fiti realist

Daca credeti ca perioada petrecuta in strainatate va fi un vis lung, poate va inselati. Exista cu siguranta multe aspecte pline de farmec in a trai in strainatate. Dar sarcinile banale, zilnice, sunt aceleasi, indiferent unde locuiti. Amintiti-va ca nu veti fi un turist intr-o vacanta prelungita. Sunteti un expat pentru prima data, angajat de organizatia dvs. cu misiunea de a indeplini un anumit obiectiv sau pentru a cauta noi oportunitati. Asadar, ramaneti concentrat.Sursa foto: Unsplash

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?