Frontier ramane cel mai rapid supercomputer din lume pentru al treilea an consecutiv
3/36661
calendar_month 14 Mai 2024, 12:30


Pentru al treilea an consecutiv, Frontier supercomputerul gazduit la Oak Ridge National Lab – alimentat de procesoarele AMD EPYC™ si GPU-uri AMD Instinct™ – ramane cel mai rapid supercomputer din lume, cu un scor Linpack de inalta performanta (HPL) de 1,2 exaflopi bazat pe cea mai recenta lista Top500 .

Lista Top500 include, de asemenea, trei sisteme noi de la Lawrence Livermore National Laboratories (LLNL), El Capitan Early Delivery System (EDS), RZAdams si Tuolumne, ajungand pe locurile 46, 47 si, respectiv, 48 pe lista Top500 cu un singur cabinet. scoruri de trimitere timpurie de 19,65 petaflopi. Aceste trei sisteme sunt primele supercomputere din lista Top500 alimentate de APU AMD Instinct™ MI300A , lansat in decembrie 2023.

AMD alimenteaza acum 156 de supercomputere de pe cea mai recenta lista Top500, o crestere cu 29% fata de anul precedent, si 157 de sisteme pe lista Green500 a celor mai eficiente supercomputere din lume.

„APU-urile AMD Instinct MI300A stabilesc ritmul inovatiei, oferind performanta de lider si eficienta pentru sarcinile critice de lucru aflate la convergenta HPC si AI”, a declarat Brad McCredie, vicepresedinte corporativ si director general, Centru de date si procesare accelerata, AMD. „Suntem incantati de progresul aratat astazi de LLNL cu trimiterile lor timpurii folosind APU-uri AMD Instinct MI300A. Asteptam cu nerabdare angajamentul nostru continuu cu echipele de la HPE si LLNL pentru optimizari suplimentare pentru a creste performanta pe masura ce contribuim la cresterea El Capitan.”

Urmatorul pas in era Exascale

AMD si Hewlett Packard Enterprise (HPE) au colaborat pentru a construi El Capitan pentru LLNL, continuand parteneriatul tehnologic stabilit in timpul dezvoltarii Frontier. Debutand pe lista Top500, El Capitan EDS, RZAdams si Tuolumne demonstreaza ca sistemul El Capitan este pe cale sa devina al doilea supercomputer, alimentat de AMD, care sa depaseasca bariera exaflop.

„RZAdams este o completare esentiala la ecosistemul de calcul neclasificat existent si de inalta capacitate al LLNL”, a declarat Bronis R. de Supinski, director de tehnologie pentru Livermore Computing, LLNL. „Avand in vedere cresterea performantei pe care o vedem deja de la APU-urile AMD Instinct MI300A, ne asteptam ca acest sistem sa fie o resursa semnificativa din punct de vedere strategic si sa ne avanseze intr-o gama larga de domenii stiintifice de asemenea, le permite oamenilor de stiinta sa depaseasca limitele descoperirii cu o viteza si eficienta mai mari decat sistemele anterioare neclasificate.”

Noul AMD Alveo V80 Accelerator pentru HPC si sarcini de lucru intensive in calcul

Pentru a oferi sisteme optimizate cu accelerare hardware, adaptate pentru un spectru larg de sarcini de lucru intensive in calcul, AMD a lansat cardul de accelerare de calcul Alveo™ V80 . Acest nou accelerator hardware adaptabil este conceput special pentru a depasi blocajele de performanta pentru sarcinile de lucru cu calcul intensiv, cu seturi mari de date comune pentru aplicatiile HPC, de analiza a datelor si de securitate a retelei.

Alimentat de SoC adaptiv AMD Versal™ HBM Series, cardul de accelerare Alveo V80 ofera o crestere de pana la 2X a latimii de banda a memoriei si a densitatii logice si de pana la 4X latimea de banda a retelei in comparatie cu generatia anterioara. Ofera paralelism hardware masiv si 820 GB/ latimea de banda a memoriei, in timp ce flexibilitatea hardware permite accelerarea in timp real a sarcinilor de lucru diverse si personalizate si a tipurilor de date pentru aplicatii precum secventierea genomica, dinamica moleculara, procesarea senzorilor, blockchain si firewall-ul de ultima generatie si securitatea retelei. Supermicro integreaza acceleratorul Alveo V80 cu serverele Supermicro alimentate cu CPU AMD EPYC.„Colaborarea strategica si de lunga durata a Supermicro cu AMD ne permite sa raspundem cerintelor clientilor pentru a ne confrunta cu sarcinile de lucru mari de calcul si de memorie la scara, cu un timp de livrare superior”, a declarat Michael McNerney, SVP, Marketing si Securitate Retelei, Supermicro . „Prin utilizarea acceleratorului AMD Alveo V80 alaturi de familia noastra de servere A+, inclusiv AS-4125GS-TNRT, clientii pot profita imediat de aceasta solutie de server compacta 4U pentru implementari in care densitatea de calcul si latimea de banda a memoriei sunt critice.”

Promovarea ecosistemului HPC si AI

De-a lungul anului, procesoarele AMD EPYC si acceleratoarele AMD Instinct au fost utilizate pentru a alimenta multe supercalculatoare noi, inclusiv:

Compania italiana de energie Eni si-a anuntat noul supercomputer HPC6, alimentat de procesoarele AMD EPYC si GPU-urile AMD Instinct. Odata finalizat, HPC6 va fi unul dintre cele mai puternice supercalculatoare din lume dedicate aplicatiilor industriale.

Lenovo si Universitatea din Paderborn au anuntat recent planuri de a construi un nou supercomputer alimentat de procesoare AMD EPYC. Instalarea este de asteptat sa inceapa in a doua jumatate a anului 2024.

Centrul de calcul de inalta performanta al Universitatii din Stuttgart (HLRS) a anuntat planuri de a construi sistemul The Hunter , care va fi alimentat de acceleratoarele AMD Instinct MI300A.

Universitatea AGH din Cracovia a dezvaluit un nou supercomputer, alimentat de procesoarele AMD EPYC de a patra generatie, numit Helios , care va fi cel mai rapid sistem din Polonia pana in prezent.

AMD a lansat recent ROCm 6.1 , care consta in noi functii si optimizari pentru a imbunatati stabilitatea si performanta aplicatiilor alimentate de cele mai recente GPU-uri din seria AMD Instinct MI300.