Fotografii spectaculoase facute de pe ISS, identificate de voluntari prin proiectul "Cities at Night"

calendar_month 27 Aug 2014, 09:00
Astronautii de la bordul Statiei Spatiale Internationale au realizat, de-a lungul timpului, nu mai putin de 1,3 milioane de imagini cu Terra, dintre care 30% sunt facute noaptea. Evident, imaginile sunt coplesitoare prin frumusetea lor. Exista o singura problema, insa. Multe dintre aceste fotografii nu au fost catalogate, iar identificarea regiunilor imortalizate de astronauti cade acum in grija oricui poate ajuta.
De fapt, vorbim despre un adevarat proiect, Cities at Night, demarat de Complutense University of Madrid (UCM), dupa cum scrie CNET, si care invita pasionatii sa ajute la identificarea regiunilor care apar in imagini.
(Spania si Portugalia fotografiate de pe ISS in timpul noptii)
Alejandro Sanchez, seful proiectului Cities at Night, afirma ca ajutorul oamenilor este indispensabil in identificarea fotografiilor, in conditiile in care utilizarea algoritmilor este inutila din moment ce metoda nu poate face diferenta intre stele, luminile oraselor si alte obiecte.

(Coreea de Sud - in partea de jos, dreapta / Coreea de Nord, in bezna - centrul imaginii)
Imaginile, de o claritate uluitoare mai ales daca tinem cont ca viteza ISS este de aproape 28.000 km pe ora, au fost realizate cu autorul unui sistem implementat pe Statia Spatiala in 2012 si denumit NightPod care poate ajusta aparatul foto pentru captura de calitate.

Pana in acest moment, scrie CNET, mai mult de 20.000 de orase au fost identificate de mii de voluntari, dar cei de la Universitatea din Madrid care conduc proiectul considera ca o reconfirmare este binevenita.
Sursa: Cnet
Sursa Foto: NASA
Noutati




