Fondurile UE vitale pentru consolidarea fiscala
7/7433
calendar_month 30 Aug 2020, 15:17
Principala provocare macroeconomica a Romaniei, incepand cu 2021, este corectarea deficitului public, avand in vedere ca este indoielnic faptul ca pietele internationale vor accepta deficite mari de ani de zile, potrivit unui raport trimestrial al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind Romania si zona euro.
Cu toate acestea, „corectarea nu poate si nu trebuie sa fie brutala, este bine sa dureze cativa ani”, spune BNR, potrivit Ziarului Financiar. O corectie brutala ar impinge economia intr-o recesiune profunda, explica acesta.
Afla care va fi salariu minim in 2021 si cum se va relanda economia din Romania.
Utilizarea fondurilor UE ar putea intari cererea agregata cu 2,0-2,5% din PIB cheltuieli publice suplimentare. Acest lucru nu numai ca va echilibra bugetul public, ci si va stimula productia interna.
"Este vital ca absorbtia fondurilor europene sa fie cat mai mare posibil in urmatorii ani (sa fie in avans)", se arata in raport.
Un alt element cheie in consolidarea fiscala este cresterea veniturilor bugetare, reprezentand in prezent aproximativ 27% din PIB, cu mult sub 32-38% din PIB in Noile state membre (care au aderat la UE in 2004 si 2007).
BNR subliniaza, de asemenea, ca accentul ar trebui pus pe echilibrul structural si trebuie facuta o distinctie intre cheltuielile permanente si cheltuielile unice, cauzate de necesitatea de a atenua efectele epidemiei. Astfel de cheltuieli unice pentru a aborda impactul pandemiei COVID-19 ar putea fi necesare si in 2021, spune BNR.