Euroweb estimeaza ca piata locala de servicii de cloud computing va creste cu 20% in 2015
1/16911
calendar_month 30 Iun 2015, 11:45
Euroweb Romania anticipeaza pentru 2015 o crestere de 20 la suta a pietei locale de servicii de cloud computing, principalele motoare ale evolutiei segmentului fiind institutiile publice si IMM-urile.
Valoarea pietei de servicii de tip cloud computing din Romania va depasi 150 de milioane de euro pana in 2017, in conditiile in care companiile si institutiile publice constientizeaza necesitatea acestora si incep sa le implementeze, potrivit estimarilor companiei Euroweb.
"Gradul de adoptie in Romania al serviciilor cloud era sub 10% in 2013, insa, in urmatorii ani, ne asteptam la o crestere semnificativa, tinand cont de faptul ca se va da unda verde la fondurile europene, pentru perioada 2014 - 2020. Estimam o crestere semnificativa a cererii din partea firmelor mici si a institutiilor publice, odata ce Comisia Europeana a stabilit regulile de finantare a proiectelor din IT in 2014", spune Nazmi Caglar Boluk, CEO Euroweb Romania.

Romania are un necesar si un potential de crestere important in zona solutiilor IT de business pentru companii, releva cea mai recenta statistica europeana, citata de catre Euroweb. Adoptia serviciilor cloud in sectorul privat reduce costurile de utilizare a solutiilor IT (companiile pot face economii de la cheltuieli pentru servere, licente software, hosting, colocare, mentenanta sau personal tehnic ultraspecializat), ofera acces la un model de tarifare bazat pe procentul de utilizare SAAS (Software As A Service), presupune flexibilitate, iar informatia este foarte bine structurata si centralizata.
De asemenea, sectorul public se orienteaza catre tehnologia cloud computing din mai multe motive: in primul rand, reducerea costurilor si cresterea semnificativa a eficientei muncii in cadrul administratiilor. In plus, adoptarea unor astfel de tehnologii permite realizarea facila a unor sisteme orientate pe functionalitate si pe nevoia cetateanului pentru o interactiune eficienta cu administratia publica.
Euroweb are in vedere pentru perioada urmatoare sa lanseze solutii de infrastructura si de securitate in cloud. Un exemplu in acest sens este Managed DDoS Protection, un serviciu care protejeaza companiile impotriva atacurilor de tip DDoS (Distributed-Denial-of-Service), care se afla intr-o continua evolutie.

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?