Este timpul ca parintii nostri sa beneficieze de serviciile unui camin de batrani?
7/7139
calendar_month 19 Oct 2017, 14:45
Multe persoane spun ca nu vor sa devina o povara pentru copii lor atunci cand vor imbatrani. Adevarul este ca nimeni nu doreste sa ajunga cu probleme de sanatate indiferent de varsta, sa isi depaseasca utilitatea pe pamant si sa devina o povara pentru cei apropiati. Cu toate acestea, la un moment dat, se poate atinge acea linie cand nu mai suntem un membru productiv si util pentru societate sau cel putin pentru familie. Aproape in fiecare familie exista un asemenea caz, cand unul dintre cei in varsta incep sa aibe probleme de memorie, sa nu se mai ingrijeasca corespunzator, sa cheltuie bani intr-un mod neadecvat sa nu isi plateasca facturile s.a.m.d.
In trecut, familiile aveau grija si se implicau in mod direct de membri acesteia, cu exeptia cand ingrijirea necesara ii depaseau. Caminele de batrani erau pentru persoanele mai mutin norocoase, care nu aveau copii si care nu au fost crescuti cu drag de parinti devodati. Astazi, aceste institutii se gasesc frecvent si au foarte mare cautare, in primul rand datorita stilului de viata din ce in ce mai grabit si mai aglomerat al tinerilor care nu au timp de ingrijirea si supravegherea batranilor al familiei dar si datorita faptului ca numarul persoanele cu boli psihice a crescut alarmat iar varsta medie a scazut semnificativ. Una dintre aceste institutii este si Azil de Batrani Domnesti care ofera doua locatii In Bucuresti si Ilfov pentru aproximativ 70 de persoane. Conform informatiilor de la adresa https://azil-de-batrani-bucuresti.ro/, o astfel de institutie poate percepe taxe lunare de la 2000 de lei in sus in functie de necesitatile fiecarei persoane. Desi sumele sunt oarecum justificate tinand cont de intretinerea unui astfel de spatiu, plata personalului si al altor cheltuieli, sunt multe familii care nu isi pot permite o astfel de intretinere fie chiar si cu ajutoru din partea statului. In cele mai multe dintre cazuri este nevoie de toate eforturile financiare pentru a pune o persoana intr-un azil de batrani privat iar multe familii aleg aceasta varianta deoarece le este mult mai mai usor si mai practic, chiar daca uneori este impotriva vointei persoanei in varsta. Desi, putem fi de acord ca poate fi dificil sa ai grija de un pacient care suferade Alzheimer la domiciliu, pentru persoanele in varsta care inca mai au mintea lor, poate fi o tranzitie extrem de dificila.
Cu totii trebuie sa realizam ca indiferent cat de ocupata ne poate fi viata, trebuie sa ne facem timp si pentru batranii nostri si in special catre cei care si-au devotat viata pentru noi. Totusi, poate sa vina o perioada cat nu poate exista o alternativa la o casa de batrani indiferent cat de devotati au fost persoanele respective cu noi. Poate fi foarte dificil sa facem fata unei persoane cu dementa sau la cei cu alte tipuri de probleme fizice sau psihice si desi poate fi dificil pentru cei tineri, varianta unui camin de batrani este cea mai buna solutie.