Editia 12 a Premiilor Superscrieri anunta cele 46 de nominalizari
calendar_month 11 Apr 2023, 15:59
Publicul poate vota materialele jurnalistice preferate
• Gala Superscrieri a ajuns la cea de-a 12-a editie. Tema de anul acesta este „Noile generatii – Lupii tineri prind gustul presei”.
• Superscrieri lanseaza o noua categorie de concurs, „Civic Influencers”, care premiaza creatorii de continut online in spirit civic sau social.
• Cel mai bun jurnalism al anului 2022 in Romania va fi evaluat si premiat si de catre noi membri ai juriului, printre care Tudor Musat, Cristian Leonte, Daniel Condurache, Monica Jitariuc si Alex Galmeanu.
• Publicul poate vota nominalizarea preferata pentru premiul Superscierea Cititorilor, in valoare de 3000 de euro.
Cele mai bune materiale jurnalistice scrise in anul 2022 vor fi premiate in cadrul Galei #Superscrieri12, care va avea loc la jumatatea lunii mai.
Superscrieri este o initiativa independenta a Fundatiei Friends for Friends (FFFF.ro), al carei scop este recunoasterea si celebrarea materialelor jurnalistice de impact. Competitia isi propune sa puna in lumina povestile puternice, care informeaza corect, emotioneaza si schimba perceptii.
Tema editiei: Noile generatii
Viitorul se bazeaza pe o generatie bine pregatita, care intelege puterea reala a jurnalismului de calitate. Intr-o lume in care razboiul si pandemia creeaza repercusiuni inca nedefinite, noile generatii au nevoie de grija, educatie, ghidaj si curaj. Editia curenta de Superscrieri pune noile generatii in lumina si le incurajeaza sa fie implicate si informate.
„Superscrieri #12 este dedicata jurnalismului deschis si inovator. Ma bucur sa descopar jurnalisti care deschid si mai larg ochii si care inteleg ca tehnologia si creativitatea merg mana in mana pentru a sluji interesul public.
Juriul are o misiune grea anul acesta. Avem si generatii noi, dar si generatii mai mature, si astfel avem o competitie puternica si o diversitate de perspective remarcabila. Felicitari nominalizatilor si tuturor jurnalistilor care cartografiaza realitatea cu fiecare poveste spusa!”, declara Paul Radu, jurnalist co-fondator RISE Project & OCCRP si Presedintele juriului Superscrieri.
Categorie noua de concurs: Civic Influencers
Anul acesta, juriul va alege castigatori pentru 9 categorii de concurs: Debut jurnalistic, Audio/Podcast, Presa locala, Opinie, Investigatie, Reportaj, TV si video-jurnalism, Fotojurnalism si – noutatea editiei – Civic Influencers.
Civic Influencers nominalizeaza si premiaza creatorii de continut online in spirit social sau civic, indiferent de platforma (Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, blog etc.). Categoria recunoaste creatorii de continut care aduc in fata publicului teme sociale de importanta generala pentru societate in mod responsabil, incurajeaza implicarea civica si au rol educativ pe diverse subiecte.
Noi membri in juriul Superscrieri
Juriul Superscrieri 12 este format din: Paul Radu (co-fondator OCCRP si RISE Project) – presedintele juriului, Alice Iacobescu, Catalin Striblea, Dan Duca, Dan Radu, Emilia Sercan, Florin Negrutiu, Irina Pacurariu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dirtu, Oana Giurgiu, Octav Ganea, Paula Herlo, Robert Schwartz, Vlad Stoicescu.
Acestora li se alatura si membri noi: Tudor Musat, Codruta Simina, Daniel Condurache, Cristian Leonte; Alex Galmeanu si Ileana Szasz pentru jurizarea categoriei Fotojurnalism; Cosmin Pojoranu si Monica Jitariuc pentru jurizarea categoriei Civic Influencers; Andrei Ciurcanu pentru jurizarea premiului special „Animal Welfare in Romania”.
E important de precizat ca regula conflictului de interese se aplica la jurizare, fiecare jurat recuzandu-se de la evaluarea unor astfel de materiale/autori.
Votul Superscrierea Cititorilor
Publicul devine parte activa din Superscrieri si este invitat sa voteze aici materialul preferat dintre cele 46 de nominalizari, pana pe 7 mai.
Pe langa Superscrierea Anului, cel mai important premiu al competitiei, al doilea mare premiu, cu aceeasi valoare financiara de 3000 de euro, este chiar acest premiu al publicului: Superscrierea Cititorilor.
Superscrieri isi propune nu doar sa aduca recunoastere jurnalistilor si altor autori, ci totodata sa incurajeze publicul sa fie proactiv si sa le sustina munca. Doar avand un public antrenat si implicat, povestile de tip superscrieri pot produce cu adevarat impact.
Ca in fiecare an, categoriilor competitive se vor adauga Premiile Onorifice oferite de Fundatia Friends For Friends in colaborare cu partenerii Galei Superscrieri.
In cadrul Galei, va fi acordat si premiul special „Animal Welfare”, in valoare de 600 de euro, sustinut de Humane Society International.
Nominalizatii Premiilor Superscrieri #12 si publicatiile in care au semnat materialele inscrise in competitie:
Debut jurnalistic
1. Consultanta copy-paste pe banii UE: Firmele nasei lui Alfred Simonis si a verisoarei ei, contracte pe banda - Adrian Anton (si Andreea Pavel) (Info Sud-Est)
2. Sa fii sarac e o rusine - Andreea Vilcu (DoR - Decat o Revista)
3. 15 primaveri ale Anastasiei - Djein Vacari (Diez.md)
4. „Pacea e mai inalta decat dreptatea”. Filosofia unui abuzator de la varful unei institutii publice - Isabela Pop (si Alina Paduraru) (Recorder)
5. Casa din Baia Mare a refugiatilor ucraineni. „Nu au unde sa se duca, pot sta oricat la noi”. Copiii incep astazi scoala - Norbert Nemes (Europa Libera)
6. Presedinte de judet - Iulia Stanoiu (Context.ro)
Audio/Podcast
1. Obiceiul pamantului - Ana Maria Ciobanu (DoR - Decat o Revista)
2. Cea mai lunga noapte din ultimii 70 de ani - Anca Simina (Recorder)
3. #1 Memoria genereaza speranta / #2 Antifonarea durerii / #3 Muzeul nor - Oana Dragulinescu, Ana-Maria Ciobanu, Mihnea Ciulei, Ion Turcanu, Vlad Alexandru Corut, Iulia Turcanu (Pe urmele abandonului)
4. Adolescentii si depresia – Viorica Stefan (Europa FM)
5. Vaccinarea anti-HPV, arma contra cancerul de col uterin - Viorica Stefan (Europa FM)
Presa locala
1. Consultanta copy-paste pe banii UE: firmele nasei lui Alfred Simonis si a verisoarei ei, contracte pe banda rulanta din PNNR si ITI Delta Dunarii - Adrian Anton, Andreea Pavel (Info Sud-Est)
2. Marturia unui ucrainean refugiat in Iasi - Alexandru Enasescu (Iasul Nostru)
3. MILIONARI IN UNIFORMA. Averile politistilor de Frontiera: case pe litoral, vile, ferme si spatii comerciale / EP. 1 – Razvan Moldoveanu (Reporter de Iasi)
4. Intre agresiune sexuala si demisie – povestea studentelor de la Facultatea de Teatru din Cluj-Napoca - Georgiana Grigoras, Oana Bostan, Katja Bauer, Andrei Bonda, Vasile Hotea-Fernezan (The Pressure)
5. Bicicletele care strabat Europa sa-si traiasca a doua viata in Moldova - Ioan Stoleru (Iasul Nostru)
Opinie
1. Pandemie, razboi, inflatie, energie: Cum sa (nu di-)speri in mijlocul crizelor - Alina Marculescu Matis (Panorama.ro)
2. Romanii i-au primit calduros pe refugiatii ucraineni. Acum jumatate de an, cei sirieni primeau bastoanele politistilor romani - Andrei Popoviciu (Libertatea)
3. Badantele care ingrijesc batrani in Italia pentru ca familiile lor sa traiasca fara griji in Romania - Elena Stancu (Teleleu.eu si Libertatea)
4. Cine merita sa faca parte din diaspora + 11 raspunsuri la comentarii (articol + follow-up) - Elena Stancu (Teleleu.eu si Libertatea)
5. Cele doua decese care mi-au aratat ca ura romanilor iti distruge demnitatea si dincolo de moarte - Teodora Munteanu (VICE Romania)
Investigatie
1. „Ma intorc la noapte”. Cum arata cazul Justitiarului de Berceni ca justitia nu poate fi luata in propriile maini. Inregistrari video - Andrada Lautaru, Cristina Radu (Libertatea)
2. CATEDRA DE ABUZ: „AU FOST NISTE RELATII DE IUBIRE” - Ioana Moldoveanu, editor:Luiza Vasiliu (RISE Project)
3. Protestatari in chirie - Natalia Zaharescu, Anatolie Esanu, Daniela Calmis, Vasile Ursachi (Ziarul de Garda, Chisinau)
4. Ilan Sor - rasfat in ascunzis - Felicia Cretu (Cusens.md)
5. Pretul tacerii. O investigatie in contabilitatea presei de partid - Victor Ilie, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)
Reportaj
1. Vara lui David Popovici - Andreea Giuclea (DoR - Decat o Revista)
2. Poveste din Kiev: razboiul care schimba orase si vieti - Cristian Delcea, Alex Varninschi (Recorder)
3. „Sunt viu, am mancat, am dormit.” Scrisoare de pe frontul din Donbas - Larisa Kalik (Scena9)
4. Dupa o crima in familie, ce se intampla cu copiii? - Oana Sandu (DoR - Decat o Revista)
5. Cat de uniti mai suntem pentru Ucraina? - Sorana Stanescu (DoR - Decat o Revista)
TV & video-jurnalism
1. Mic tratat de coruptie generalizata: cum sa prabusesti un pod proaspat consolidat - Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
2. Operatiunea Balastul - Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
3. Misiune sub acoperire pentru statul mafiot - Andreea Pocotila (Recorder)
4. De ce traim de azi pe maine. Complicata istorie a relatiei romanilor cu banii - Elena Dumitru, Alex Varninschi (Panorama.ro)
5. Miniseria „Ca noi” (5 episoade) - Mihai Dragolea (Scena9)
Fotojurnalism * fotografie documentara
1. Primul val - Andrei Pungovschi (Bloomberg News)
2. O familie cu radacinile in trei tari: „Fiecare loc e acasa” - Cosmin Bumbut (Teleleu.eu si Libertatea)
3. 80 de electricieni romani lucreaza intr-un santier naval din Danemarca: „Daca vor sa faca vapoare la Mangalia, ar avea cu cine” - Cosmin Bumbut (Teleleu.eu si Libertatea)
4. Viata intr-o valiza - Ioana Moldovan (Ioanamoldovan.com)
5. Totul nou pe frontul de Est – Raul Stef, Octavian Coman, Durrie Bouscaren
Civic Influencers
1. O noua istorie a umanitatii – Catalin Moise
2. Investigatie Misreport - Operatiunea „Romanii, chemati inapoi la armata” – Codruta Simina, Ovidiu Mihalcea (newsletterul Misreport)
3. Neamurile din Consiliul Judetean Dambovita - Florin Cristian Bobeica, (SENTINEL.news)
4. Intre agresiune sexuala si demisie – povestea studentelor de la Facultatea de Teatru din Cluj-Napoca - Georgiana Grigoras, Oana Bostan, Katja Bauer, Andrei Bonda, Vasile Hotea-Fernezan (The Pressure)
5. Romanian Science Digest — un newsletter saptamanal cu noutati romanesti din stiinta – Madalina Cocea
Noutati