Economia circulara, categoria cu cele mai multe inscrieri la Gala Green Report
8/8346
calendar_month 21 Dec 2022, 11:24
Proiectele sustenabile inscrise la cele 11 categorii ale Galei Green Report au intrat in procesul de jurizare, urmand ca pe 18 ianuarie sa fie decernate premiile pentru acele propuneri care au demonstrat impact real, masurabil si aspect inovativ. Categoria “Excelenta in economie circulara” s-a clasat pe primul loc, cu 12 proiecte inscrise, fiind urmata de “Excelenta in eficienta energetica”, cu 10 proiecte inscrise.
Economia circulara reprezinta noul model de productie si consum, care presupune partajarea, inchirierea, reutilizarea, repararea, reconditionarea si reciclarea materialelor si produselor existente pe cat posibil. In acest fel, ciclul de viata al produselor este extins. In practica, inseamna reducerea deseurilor la minim. Cand un produs ajunge la sfarsitul vietii sale, materialele sale sunt pastrate in economie cat mai mult timp posibil. Acestea pot fi folosite intr-un mod productiv din nou si din nou, creand astfel valoare suplimentara.
Astfel economia circulara este un proces esential pentru valorificarea unor cantitati considerabile de deseuri rezultate din ambalaje.
Un individ produce anual 5 tone de deseuri si consuma 14 tone de materii prime pe an. Prin economia circulara, toate aceste materiale pot fi reutilizate sau reciclate. Cele mai recente studii demonstreaza o cerere mai mare de materii prime, care, prin extractie si utilizare au un impact major extrem de negativ, prin cresterea emisiilor de CO2 si consum de energie. O utilizare eficienta insa, reduce in mod considerabil emisiile de gaze cu efect de sera, de pana la 3-4%.
In Romania, numarul companiilor care au inteles necesitatea unei economii circulare este in crestere si implementarea nu mai este doar la nivelul unor proiecte sa initiative singulare, ci fac parte din modelul de afaceri sau din modelul serviciului public desfasurat.
Cei 6 membri ai juriului Galei Green Report analizeaza si puncteaza fiecare dintre cele 12 proiecte inscrise care demonstreaza o abordare sistematica si inovativa a principiilor economiei circulare in operatiunile curente, impactul fiecarui proiect, abordarea dincolo de propria amprenta de deseuri si aspectul inovativ al acestora.
Membrii juriului: Ramona Jurubita – Country Managing Partner, KPMG; Andreea Mitirita – Partener Consultanta Fiscala, PwC; Marius Brinzea – Director Strategie, Reciclad’or; Laura Ciobanu- Senior Manager Schimbari Climatice si Sustenabilitate, EY Romania; Sorin Elisei- Director, Lider al practicilor de sustenabilitate si energie, Deloitte Romania; Florin Stoican, Presedinte Asociatiile Kogayon si Parcul National Vacaresti