DreamNA, primul proiect neuro-VR din Europa de Est, primeste input creativ din partea industriei dezvoltatoare de jocuri video locale
7/7819
calendar_month 25 Nov 2021, 10:50
DreamNA, primul proiect neuro-VR din Europa de Est, initiat de Ioana Mischie si care va fi lansat în prima jumatate a anului 2022, cauta vise pe care sa le redea în realitatea virtuala. Proiectul este sustinut de asociatia Arden, prin studioul de game development românesc Amber. DreamNA este o experienta interactiva inovatoare de realitate virtuala gândita ca o calatorie senzoriala în lumea subconstientului oniric uman.

Premiza conceptuala a DreamNA consta în realizarea unei arhive a celor mai expresive vise umane, care vor putea fi accesate si explorate utilizând realitatea virtuala. Studiile arata ca majoritatea oamenilor cu vârsta de peste 1 an viseaza de 4-6 ori pe noapte pe parcursul unui ciclu de somn, dar uita între 95% si 99% dintre vise, ceea ce face ca acestea sa se piarda, ca si când n-ar fi existat. De aceea, DreamNA reprezinta o platforma care poate arhiva visele oamenilor sub forma unei librarii de vise imersive, redându-le în VR celor care vor sa le experimenteze.

În misiunea sa de a promova programe dedicate comunitatilor creative, talentul din spatele industriei autohtone dezvoltatoare de jocuri video si sa sprijine grupurile sociale vulnerabile, asociatia Arden colaboreaza în acest proiect cu ajutorul specialistilor din Amber, cel mai mare studio dezvoltator de jocuri video independent românesc. Mentori si adviseri din Amber au ghidat echipa de dezvoltare a proiectului: Ionut Gabriel Solomon (creative director) a contribuit la introducerea unor elemente de game design în structura viselor, Alexandru Baia (tech art) a oferit consultanta în transpunerea elementelor vizuale din 3DMax în Unreal, în timp ce Rachael Newport (Amber Mexic) a sprijinit partea de user experience.

Desi DreamNA este un proiect artistic, acesta poate fi dezvoltat în timp pentru a servi unui scop terapeutic, pentru cei curiosi sa paseasca în acest univers intim, dar în special pentru persoanele care sufera de afectiuni neuronale. Conform unui studiu lansat de Neuro-Oncology în 2016, pacientii care sufera de tumori cerebrale îsi pot pierde complet abilitatea de a visa. Cu ajutorul unui proiect precum DreamNA, pacientii ar putea experimenta visele cu ajutorul realitatii virtuale.

“Îmbinând tehnologia si empatia umana, putem sa venim în sprijinul celor care sunt mai putin norocosi. Desi este înca în stadiul de experiment conceptual, DreamNA propune umanizarea tehnologiei si ajutorarea celor care nu au experimentat lumea visului. Aceste aspecte care fac parte si din ADN-ul Arden, ne-au adus împreuna pentru realizarea unei experiente artistice cu rol terapeutic.”, a precizat Andra Beldean, co-fondator Arden România.

În prezent, primul vis este în curs de finalizare, iar echipa cauta experiente onirice pentru urmatoarele etape ale proiectului. În acest scop, oricine doreste sa-si împartaseasca visele marcante sau recurente, poate sa o faca prin completarea unui formular în libraria virtuala. Participantii ai caror vise vor fi selectate pentru a fi adaptate în VR, vor fi creditati în cadrul proiectului. Formularul poate fi completat pâna pe data de 20 decembrie 2021.