Dr. Tiberiu Tebeica, medic primar anatomopatolog: Avem multi pacienti care vin in stadii avansate pentru ca au auzit ca de la biopsie faci cancer
3/36316
calendar_month 11 Mar 2024, 12:35


Intr-o lume in care informatiile despre sanatate sunt la indemana oricui, miturile si neintelegerile pot avea consecinte grave asupra sanatatii. Dr. Tiberiu Tebeica, medic primar anatomopatolog, certificat ICDP-UEMS in dermatopatologie, la Dr. Leventer Centre, trage un semnal de alarma in legatura cu unul dintre aceste mituri care poate avea repercusiuni devastatoare: ideea ca biopsiile pot declansa cancerul.

Dr. Tiberiu Tebeica avertizeaza ca aceasta conceptie gresita poate impiedica oamenii sa caute diagnosticul si tratamentul precoce pentru afectiunile cutanate, inclusiv cancerul de piele. 

„Am intalnit frecvent aceasta afirmatie, care nu este dublata de nici un studiu serios, ca daca ciupesti dintr-o tumora, gata, lucrurile s-au inrautatit. Din pacate avem multi pacienti care in continuare vin in stadii avansate pentru ca ignora problema, ba ca le e teama de biopsie, ba ca au auzit ca de la biopsie fac cancer. Cel mai mare progres pe care l-a facut medicina e posibilitatea de face o preventie si de a detecta si de scapa pacientul de o tumora in stadiul initial, cand ea nu are nicio putere”, Dr. Tiberiu Tebeica, medic primar anatomopatolog in cadrul Dr. Leventer Centre.

Situatia este una cu atat mai serioasa cu cat Organizatia Mondiala a Sanatatii semnaleaza anual intre 2 si 3 milioane de cazuri de cancere cutanate non-melanom si 132.000 de cazuri de melanom pe plan global, iar datele nu arata perspective incurajatoare in viitorul apropiat. Odata cu diminuarea functiei de filtrare a atmosferei, radiatiile solare UV, cu potential nociv pentru piele, patrund in cantitati tot mai mari pe suprafata Pamantului. Tocmai de aceea, Dr. Tebeica e de parere ca o parte din responsabilitate in ceea ce priveste preventia si diagnosticul precoce al cancerelor de piele este a noastra, a tuturor. 

„Chiar daca nu putem controla factorii de mediu si nu putem doza radiatiile UV, putem, in schimb, sa devenim mai constienti de ceea ce inseamna preventia cancerului de piele. De la a purta haine protectoare, a folosi creme si lotiuni de calitate cu factor de protectie solara UV ridicat – cel mai bine 50, inclusiv in anotimpul rece, pentru ca razele UV actioneaza si atunci -, la a evita expunerea la soare pe timp de vara la ore de varf, pana la efectuarea unei biopsii cutanate atunci cand situatia o impune - toate aceste lucruri tin de noi si reprezinta grija pentru pielea si sanatatea noastra”, explica medicul anatomopatolog.

Ce este de fapt biopsia de piele si de ce este esentiala?

In dermatologie, termenul de „biopsie cutanata” care poate starni ingrijorare in randul pacientilor, este o investigatie de rutina esentiala in diagnosticul afectiunilor pielii. Prin biopsie cutanata, se recolteaza un mic fragment de tesut cutanat care ulterior este analizat microscopic in laboratorul de histopatologie. Cu ajutorul biopsiei de piele, se obtine un diagnostic de certitudine in ceea ce priveste leziunile si alunitele pielii. Astfel, cu cat biopsia de piele se face in stadii incipiente, cu atat sansele de tratare a unui cancer de piele sunt mai mari. 

Dr. Tiberiu Tebeica recomanda un consult dermatologic anual, pentru investigarea alunitelor si mersul la dermatolog imediat ce observi ca un semn, o leziune pe piele nu trece, sangereaza, sau nu se vindeca in decursul a doua saptamani. 

„Multi pacienti fac confuzie si compara biopsia de piele cu biopsiile organelor interne, de unde si frica lor. Nu este acelasi lucru. Biopsia cutanata este o procedura minim-invaziva, sigura, nu are efecte secundare majore demne de mentionat, cel mult poate fi vorba despre o sutura foarte mica dupa prelevarea probei”,subliniaza dr. Tebeica. Rolul crucial al biopsiei cutanate in diagnosticarea afectiunilor pielii deriva din capacitatea sa de a oferi o confirmare certa, in special in cazurile in care simptomele sunt ambigue. Prin verdictul emis de specialistul dermatopatolog, biopsia de piele nu doar certifica diagnosticul, ci faciliteaza si stabilirea rapida a unei strategii terapeutice eficiente. De altfel, in cadrul Dr. Leventer Centre au fost realizate peste 60.000 de biopsii, dintre care 12.000 au primit diagnostice oncologice. Medicii au intervenit chirurgical in cazul a 3.600 de pacienti pentru carcinom si 400 diagnosticati cu melanom.

In cazul unei tumori maligne, biopsia furnizeaza detalii cruciale despre stadiul si agresivitatea acesteia, inclusiv nivelul de invazie. Informatiile astfel obtinute orienteaza specialistii in alegerea unui plan terapeutic optim. 

In ce consta pregatirea pentru o biopsie de piele?

•    Inainte de o biopsie, este important sa treci printr-o evaluare si sa ii comunici dermatologului daca urmezi anumite tratamente cu medicamente ori daca suferi de alergii la unele substante.

•    Biopsia cutanata se realizeaza sub anestezie locala. Proba necesara se recolteaza cu instrumente sterile si are circa 3-5 mm. Uneori leziunea se excizeaza integral.

•    Dupa procedura, pe zona vizata se poate face o sutura si se aplica un pansament, in functie de caz, insa exista situatii in care nu este necesar. Tesutul este trimis in laboratorul de histopatologie pentru analiza, astfel incat specialistul in histopatologie sa poata da un diagnostic cert. In functie de caz, pot fi necesare teste suplimentare.