Dr. Rares Nechifor: "S-a triplat numarul pacientilor din strainatate care vin vara in Romania pentru procedurile de Radiologie Interventionala"
3/35112
calendar_month 24 Iul 2023, 11:05

 • Dr. Rares Nechifor: „Suntem pe locul 1 in Europa la numarul de embolizari de fibroame uterine efectuate cu succes!” 

Romania a devenit favorita pe harta europeana a turismului medical pentru realizarea de proceduri minim-invazive de Radiologie Interventionala si a inregistrat, fata de vara anului trecut, triplarea numarului de pacieti care locuiesc in strainatate, dar care aleg sa se trateze eficient aici, dupa cum semnaleaza dr. Rares Nechifor, unul dintre pionerii Radiologiei Interventionale din tara, care ocupa locul 1 in Europa la numarul cazurilor de embolizare de fibrom uterin realizate cu succes. 
  
Dr. Rares Nechifor a detectat motivele pentru care strainii si romanii din diaspora acceseaza procedurile de Radiologie Interventionala din Romania in ultima perioada: 

”Am constatat fenomenul de turism medical si in Romania, avem programari foarte multe pentru pacienti din afara tarii pentru toate lunile de vara, dar si pentru inceputul lui septembrie sau chiar in pragul sarbatorilor de iarna. Exista desigur mai multe motive care impreuna aduc pacientii straini sau romanii din diaspora la tratamente de Radiologie Interventionala la noi in tara: 

• Dificultatea de a primi in tarile de rezidenta un suport medical adecvat si la timp. In multe tari din Europa de Vest exista liste de asteptare ce fac ca proceduri minim invazive de radiologie interventionala sa fie oferite cu intarziere de sase luni uneori un an de zile. Aceasta perioada de asteptare nu este intotdeauna acceptabila pentru un pacient in suferinta.    

• Aceleasi servicii, oferite in regim privat in Europa de Vest, implica costuri semnificative de 3-4 ori mai mari decat in Romania. Este mult mai ieftin pentru cineva din Anglia, de exemplu, sa zboare in Romania, sa-si faca tratamentul si sa se intoarca acasa dupa doua zile decat sa plateasca aceeasi interventie intr-un spital privat din Regatul Unit. De exemplu, o procedura de embolizare uterina costa in Romania 2500 € fata de 8000 € in Anglia. Pentru tarile Uniunii Europene serviciile medicale efectuate si platite in Romania sunt decontate la intoarcerea acasa.
   
• Am inceput sa fim tot mai cunoscuti! In Romania avem centrul de embolizare uterina cu volumul de activitate cel mai mare din Europa. Anual tratam peste 500 de cazuri, adica de 10 ori mai mult decat spitalele regionale din Europa de Vest si de doua-trei ori mai mult decat spitalele universitare de referinta din Europa. Aceste interventii le efectuam de peste 20 de ani. Timpul si experienta acumulata, numarul mare de pacienti tratati, ne-au facut cunoscuti.
   
• Conditiile oferite de spitalele private din Romania sunt foarte bune. Comunicarea cu pacientul, posibilitatea de a programa rapid investigatiile si interventiile necesare sunt elemente foarte importante in alegerea facuta de pacient. Experienta medicilor nostri si paleta de proceduri de radiologie interventionala oferite este una vasta. Colaborarea medicilor de specialitati diferite este posibila si rapida in anumite centre dedicate radiologiei interventionale”

Cele mai accesate proceduri de Radiologie Interventionala din Romania sunt, potrivit dr. Rares Nechifor, cele de embolizare a fibromului uterin si a adenomiozei uterine. „Pe locul doi sunt procedurile minim invazive de nucleoplastie si discetomie pentru tratarea herniilor de disc si in general a durerilor de spate. Tot mai multi pacienti ne solicita tratarea prin embolizare a adenomului de prostata, a varicocelului si a sindromului congestie pelvina. Pentru toate procedurile de radiologie interventionala avem o rata medie de succes tehnic foarte mare de peste 95% din cazuri, ceea ce face ca satisfactia pacientilor sa fie obtinuta in 80% - 90% din cazuri, in conditiile in care majoritatea interventiilor nu necesita anestezie generala, incizii, recuperare si nici durere sau posibile complicatii majore asociate chirurgiei.”, declara dr. Rares Nechifor care crede cu putere in medicii si in medicina din Romania, in dezvoltarea Radiologiei Interventionale, supranumita pe plan mondial „Chirurgia Viitorului” si in beneficiile uriase pentru pacient dupa proceduri minim-invazive de vindecare.