Dr. Mihaela Leventer, despre cauzele cresterii incidentei cancerului de piele. Cum ne-au afectat pandemia si modificarile climatice
3/36433
calendar_month 05 Apr 2024, 13:27


 
Modificarile climatice, expunerea excesiva la soare si pandemia au determinat o crestere a numarului diagnosticelor de cancer de piele în stadiu avansat, explica Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Cu peste trei decenii de experienta în dermatologie si mii de pacienti cu cancer de piele, diagnosticati si tratati, Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog si fondatorul Dr. Leventer Centre atrage atentia asupra faptului ca numarul cazurilor de tumori maligne de piele a crescut în ultimul an.

Aceasta crestere este pusa în legatura directa cu efectele pandemiei asupra accesului la serviciile medicale si cu modificarile climatice care au amplificat expunerea la radiatiile solare.

În 2023 am diagnosticat în clinica peste 2000 de tumori maligne de piele. Incidenta cred ca este foarte mare si pentru ca suntem în perioada de dupa pandemie, în care a existat un vid în prezentarea la medic si în diagnosticarea precoce. În aceasta perioada, multi oameni au amanat investigatiile de rutina, ceea ce a dus la întarzieri în diagnosticarea si tratamentul cancerului de piele. Astfel, ne confruntam acum cu din ce în ce mai multe  diagnostice complexe si grele. În plus, stam mai mult la soare, nu ne protejam adecvat, iar clima s-a schimbat si ea – avem o agresiune solara mai intensa, iar efectele se vad pe piele”, explica Dr. Mihaela Leventer.

Medicul subliniaza ca agresiunea solara observata în ultimii ani se suprapune cu factori genetici care predispun pacientii, creand un mediu propice dezvoltarii cancerului cutanat.

Cancerele de piele sunt cele mai întalnite tipuri de cancere diagnosticate la nivel mondial, cu peste 1,5 milioane de cazuri nou-diagnosticate în 2020. În plus, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca incidenta cancerului de piele ar putea creste cu aproape 50% pana în anul 2040.

În fata acestei realitati, Dr. Leventer îndeamna la o educatie riguroasa privind protectia solara si la includerea controlului sanatatii pielii în lista anuala de controale medicale. ”Oamenii ar trebui sa acorde aceeasi importanta examinarilor dermatologice precum celor stomatologice sau vizitelor la medicul de familie, pentru a preveni si depista precoce afectiunile cutanate, inclusiv cancerul de piele”, arata Dr. Leventer.

Astfel, potrivit specialistului, este esential sa facem o autoexaminare lunara a pielii si sa fim atenti la leziunile care îsi schimba culoarea sau nu se vindeca, care dezvolta o cojita ce reapare dupa îndepartare sau care sangereaza. De asemenea, trebuie sa acordam o atentie deosebita leziunilor nodulare, chiar si daca nu prezinta culoare, în special daca au aparut recent si cresc rapid în dimensiune.

Pentru a nu pierde din vedere toate elementele, în timpul autoexaminarii, putem tine cont de ”regula ABCDE”. Acesta este un ghid simplu si eficient pentru identificarea potentialelor leziuni suspecte si consta în analizarea urmatoarelor caracteristici: asimetrie, margini neregulate, culoare neuniforma, dimensiune (mai mare de 6 mm) si evolutie în timp.