Nu doar alergiile sezoniere se inmultesc, si cu alergii alimentare se prezinta la medic tot mai multi pacienti. Cercetatorii estimeaza ca pana la 10% din populatie sufera, la nivel global, de hipersensibilitate la un anumit aliment, iar cifrele sunt in crestere de la an la an.
Dr. Irina Bordeianu, medic alergolog in cadrul clinicii Medikali, ne explica ce se ascunde in spatele acestei „epidemii”.
Mai putin raspandite decat alergiile respiratorii, care afecteaza 30-40% din populatia globala, dar intr-o crestere ingrijoratoare, alergiile alimentare reprezinta reactia imunologica a organismului la unele alimente. Se pot manifesta prin urticarie, edem (umflare) la nivelul fetei, limbii, gatului, extremitatilor, simptome respiratorii (respiratie suieratoare, tuse, senzatie de apasare la nivelul pieptului), simptome digestive (crampe si dureri abdominale, varsaturi, diaree), simptome cardio-vasculare (ameteli, durere de cap si senzatie de lesin). In cazurile grave se instaleaza socul anafilactic, iar acesta, daca nu se intervine rapid, poate duce la deces.
Afla mai multe aici: Numarul persoanelor cu alergii alimentare, in crestere ingrijoratoare. Ce este de facut