Domenii de munca sigure, catre care sa te reorientezi
7/7397
calendar_month 24 Aug 2020, 17:19
Desi nu au aparut statistici oficiale, pandemia a avut repercusiuni asupra multor sectoare de activitate din Romania, de la domeniul HoReCa, la firmele specializate in transport de persoane, saloane de infrumusetare, sali de fitness si lista poate continua. In acesti poli vulnerabili si vulnerabilizati de noua situatie, cei mai afectati au fost angajatii. Multi dintre ei au fost trimisi in somaj tehnic, altii au fost nevoiti sa isi schimbe oarecum obiectul de activitate – de exemplu, multe ateliere de croitorie au renuntat la confectionarea de articole vestimentare sau retusuri si au inceput realizarea de masti de protectie; si nu putini si-au incetat activitatea pe o perioada nedeterminata.
Un exemplu l-ar putea constitui personalul care asigura serviciile de curatenie in cladirile de birouri, ale caror chiriasi au inceput sa lucreze inca din luna martie de acasa, supraveghetorii din cresele private, ghizii turistici. In cazurile enumerate si nu numai, exista doua posibilitati: fie complacerea in situatie si asteptarea unor vremuri mai bune, desi este imposibil de estimat data la care vaccinarea anti Covid-19 sau eradicarea pandemiei vor fi posibile, fie adaptarea la noua situatie. Ce inseamna adaptare, in acest caz? Raspunsul este usor de aproximat: reconversia profesionala, fie si temporara.
Indiferent de situatiile neprevazute, exista domenii de activitate care continua sa functioneze la capacitate maxima si aici ne referim la coletarie, constructii, shopping online, industria IT, serviciile de consultanta online, call center-uri etc..
In acest articol, iti prezentam cateva variante de joburi catre care te-ai putea orienta, pentru a avea un venit asigurat:

Constructii

Indiferent de vremuri, domeniul constructiilor este unul rentabil, bine remunerat si mereu in cautare de oameni. Daca esti femeie, cel mai probabil nu vei fi angajata ca muncitoare pe santier, insa, poti rezolva treburi care tin de organizarea echipelor, achizitionarea de materiale, logistica in general. Ca barbat, mai ales daca ai si o calificare, poti ajunge, alegand unul dintre joburile in constructii, la un salariu destul de tentant, echivalentul unuia obtinut in strainatate. Sectorul constructiilor are nevoie permanent de oameni, iar potrivit Asociatiei Romane a Constructorilor de Autostrazi (ARCA), deficitul de forta de munca in acest domeniu ajunge la 500.000 de persoane.

Coletarie

Daca vrei sa obtii venituri dintr-o sursa sigura, facand ceva care implica multe deplasari, curieratul poate fi solutia ideala. Desi, la prima vedere, poate parea usor sa transporti un pachet din punctul A în punctul B, procesul este unul mai complicat de atat. Vei interactiona zilnic cu zeci de persoane, cu oameni diferiti. Insa, daca ai orientare in spatiu, permis auto si reale abilitati de comunicare, poti sa te descurci excelent. Exista si posibilitatea de a face coletarie pe bicicleta, mai ales in orasele mari, acolo unde poate fi un mijloc de transport chiar mai rapid decat o masina, din cauza traficului aglomerat. Nu ai nevoie de nicio calificare, ba chiar poate fi un job suplimentar, cu ajutorul caruia sa iti suplimentezi veniturile.
Important e sa ai disponibilitatea de a munci si sa cauti solutii acolo unde toti ceilalti vad doar obstacole. Adaptabilitatea este, pana la urma, o trasatura a oamenilor inteligenti.Sursa foto: pexels.com


Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?