Doar 28% dintre pacientii diagnosticati cu cancer din Romania au fost descoperiti in urma unui program de screening
3/35736
calendar_month 12 Dec 2023, 12:45


S-a lansat initiativa All.Can Romania, parte a All.Can International, una dintre cele mai mari platforme globale dedicate imbunatatirii calitatii vietii pacientilor oncologici si onco-hematologici 

•    43% dintre pacientii diagnosticati cu cancer au fost descoperiti in urma unui control de rutina si doar 28% in urma unui program de screening 

•    81% dintre respondenti au spus ca timpul de diagnosticare a cancerului a fost sub 3 luni de la debutul bolii 

•    63% dintre pacienti au marturisit ca ar fi dorit sa fie intrebati daca doresc sa fie inrolati ca subiecti in studii clinice pentru cancerul de care sufera 

Marti, 12 decembrie 2023, a avut loc lansarea initiativei All.Can Romania, parte a All.Can International, una dintre cele mai mari platforme globale dedicate imbunatatirii calitatii vietii pacientilor afectati de cancer. 

All.Can Romania este o platforma dedicata colaborarii intre asociatii de pacienti, societati medicale, experti si reprezentanti ai industriei farmaceutice inovatoare, avand ca obiectiv imbunatatirea calitatii vietii pacientilor oncologici si hemato-oncologici.

All.Can Romania s-a alaturat initiativei All.Can International in august 2023, Romania devenind cea de-a 21-a tara care se asociaza la nivel international si cea de-a 6-a care desfasoara un studiu de perceptie in randul pacientilor afectati de cancer, cu scopul de a eficientiza traseul acestora. Prin lansare si asocierea cu reteaua All.Can International, Romania este inclusa intr-o retea globala de impartasire de informatii, experienta si bune practici internationale cu privire la ingrijirea bolnavilor afectati de cancer.

All.Can Romania isi propune sa devina o platforma pentru partile interesate in ariile oncologie si onco-hematologie - asociatii de pacienti, profesionisti in domeniul sanatatii, reprezentanti ai autoritatilor publice, dar si sa contribuie la cresterea calitatii vietii pacientilor romani care sufera de afectiuni oncologice si onco-hematologice. 

All.Can International este una dintre cele mai importante initiative globale si multisectoriale consacrate informarii si elaborarii de propuneri de politici publice destinate imbunatatirii eficientei tratarii cancerelor.

Obiectivul principal al platformei All.Can International este de a contribui la dezvoltarea unui mai bun management al cancerelor, concentrandu-se pe nevoile pacientilor. 

In cadrul evenimentului de lansare a All.Can Romania a fost prezentat un document de politici publice cu recomandari concrete, centrat pe nevoile pacientilor, pentru imbunatatirea traseului pacientului afectat de cancer: „Perspectivele pacientului despre ingrijirea cancerului: oportunitati de imbunatatire a eficientei”.

Acest document este un rezultat al colaborarii dintre pacienti, asociatii de pacienti, societati medicale, experti si reprezentanti ai industriei farmaceutice inovatoare si reflecta angajamentul lor comun pentru imbunatatirea calitatii ingrijirii oncologice si onco-hematologice in Romania. Documentul prezinta rezultatele unui studiu de perceptie desfasurat in randul a peste 200 de pacienti afectati de cancer si a apartinatorilor acestora, o atentie deosebita fiind acordata obtinerii unui diagnostic rapid, precis si adecvat, transparentei in procesul de luare a deciziilor medicale, oferirii de ingrijire multidisciplinara si evaluarii impactului financiar al afectiunii. Din studiu reiese, printre altele:

•    43% dintre pacientii diagnosticati cu cancer au fost depistati in urma unui control de rutina si doar 28% in urma unui program de screening; 

•    81% dintre respondenti au spus ca timpul de diagnosticare a cancerului a fost sub 3 luni de la debutul bolii; 

•    63% dintre pacienti au marturisit ca ar fi dorit sa fie intrebati  daca doresc sa fie inrolati ca subiecti in studii clinice pentru cancerul de care sufera. 

Conform studiului, pacientii manifesta o deschidere semnificativa de a vorbi despre boala lor, de a impartasi experienta proprie cu alti pacienti si de a contribui astfel la imbunatatirea ingrijirii altor persoane afectate de cancer. Mai multe detalii aici: https://www.all-can.org/national-initiatives/romania/.

Documentul cu recomandari de politici publice intregeste un tablou complex al ingrijirii bolnavilor oncologici din Romania, in contextul in care tara noastra este prima tara din Uniunea Europeana care a adoptat un Plan National de Combatere si Control al Cancerului, in acord cu cele doua initiative europene: Planul european de combatere a cancerului si Misiunea impotriva cancerului.

“All.Can Romania va contribui la o mai buna adaptare a serviciilor de sanatate la nevoile pacientilor cu cancer, devenind o voce care reprezinta interesele si nevoile acestora. Prin colaborarea cu toti factorii de decizie, cu profesionistii din domeniul sanatatii si cu toate celelalte parti implicate, All.Can Romania isi propune sa se asigure ca nevoile pacientilor cu cancer vor fi incluse in deciziile cheie din domeniul sanatatii”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer. 

 “Studiul de fata este un prim pas necesar care va contribui la indeplinirea misiunii All.Can Romania de a obtine o ingrijire mai buna si mai eficienta a persoanelor afectate de cancer. Scopul studiului este de a aduce o contributie calitativa la stabilirea si clarificarea conceptului de . Viziunea pacientilor investigata in raport constituie o  informatie foarte valoroasa, care ne ajuta sa conturam o imagine mai profunda si completa asupra nevoilor si intereselor acestora”, a adaugat Dr. Marius Geanta, presedintele InoMed, Centrul pentru Inovatie in Medicina, afiliat All.Can International.

“Platforma All.Can Romania permite ca vocile, nevoile si dorintele pacientilor cu cancer sa se faca auzite, pornind de la propriile experiente cu sistemul medical. Astfel, prezentul studiu aduce in discutie factori despre care nu se discuta atat de mult in spatiul public: externarea si dificultatile aferente acestei tranzitii, lipsa de continuitate a tratamentului sau sanatatea psihica a pacientilor cu cancer. Consideram ca o politica publica eficienta si sustenabila in domeniul sanatatii trebuie sa plece de la nevoile reale ale acestora”, a punctat Rozalina Lapadatu, vicepresedinte al Aliantei Pacientilor Cronici din Romania.

“All.Can reuneste exemple de bune practici in domeniul ingrijirii bolnavilor de cancer din intreaga lume pentru a crea o comunitate de invatare in jurul practicilor celor mai eficiente si pentru a ajuta organizatiile sa gaseasca si sa implementeze potentiale solutii la problemele cele mai comune. Consideram ca cel mai eficient mod de a produce schimbarea este de a oferi tuturor un loc la masa. Prin urmare, la evenimentul de lansare a initiativei All.Can Romania participa reprezentanti ai organizatiilor de pacienti, ai profesionistilor din domeniul sanatatii, ai expertilor si industriei farmaceutice, precum si reprezentanti ai factorilor de decizie”, a mentionat Prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.