Diabetul zaharat, afectiunea secolului XXI: Cazurile de diabet au crescut de 4 ori in ultimii zeci de ani

Afectiunea neurologica de care ajung sa sufere pana la 5 din 10 pacienti cu diabet
• 422 de milioane de oameni sunt diagnosticati cu diabet
• 1.5 milioane de decese anuale au drept cauza directa diabetul
• 1 din 10 romani traiesc, in mod oficial, cu aceasta afectiune insa cifrele reale ar putea fi mult mai mari
• 5 din 10 pacienti cu diabet ajung sa dezvolte neuropatie diabetica
Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului Zaharat este marcata, in fiecare an, pe data de 14 noiembrie. Specialistii atrag atentia ca, intre anii 1980 si 2014, la nivel international, cazurile de diabet au crescut de patru ori iar in prezent, aproximativ 422 de milioane de oameni se confrunta cu aceasta afectiune. In tara noastra, 1 din 10 romani este diagnosticat cu diabet insa specialistii sunt de parere ca, in realitate, numarul cazurilor este mult mai mare, multi romani traind cu aceasta afectiune fara sa fie diagnosticati.
La nivel international, in fiecare an, 1.5 milioane de decese au drept cauza directa diabetul zaharat, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In acelasi timp, diabetul zaharat este o cauza majora a orbirii, insuficientei renale, atacurilor de cord si amputatiei membrelor inferioare.
Pana la 50% din pacientii cu diabet se confrunta cu neuropatie diabetica
Diabetul zaharat genereaza totodata o multitudine de complicatii neurologice ce implica sistemul nervos central si periferic prin leziuni micro si macrovasculare, una dintre cele mai des intalnite dintre acestea fiind neuropatia diabetica.
„Neuropatia diabetica se poate intalni in cazul a pana la 50% dintre pacientii cu diabet. Mai mult decat atat, un sfert dintre pacientii diagnosticati recent cu diabet zaharat prezinta semne de afectare de nerv periferic. Cele mai comune simptome ale neuropatiei diabetice sunt senzatia de amorteala, furnicaturi, sensibilitate crescuta la atingeri fine, pana la arsura si dureri ascutite la nivelul gambelor. Primele modificari sunt sesizate la nivelul degetelor iar pe masura ce boala progreseaza, simptomele pot creste lent la nivelul gambelor si coapselor, urmate de maini si brate,” afirma dr. Zela Cofoian Amet, medic specialist neurolog in cadrul Clinicii Neuroaxis.
In ceea ce priveste factorii de risc ai neuropatiei diabetice, acestia sunt reprezentati de durata diabetului zaharat si controlul slab al valorilor glicemice, varsta inaintata, dislipidemie, obezitate, fumat, hipertensiune arteriala.
Diagnostic
„Pacientii cu diabet zaharat ar trebui sa monitorizeze simptome precum senzatia de amorteala/furnicaturi/arsuri la nivelul picioarelor si tulburarile de echilibru. In ceea ce priveste diagnosticul, acesta este sustinut de modificarile examenului neurologic, fiind confirmat prin efectuarea studiilor de conducere nervoasa si EMG”, adauga dr. Zela Cofoian Amet.
Optiuni de tratament
Neuropatia diabetica nu este reversibila, insa este extrem de importanta recunoasterea prompta a simptomelor si semnelor amintite anterior, pentru incadrare diagnostica si pentru aplicarea optiunilor de tratament farmacologice si non farmacologice, care au rolul de a incetini progresia si a preveni diferite complicatii precum ulceratii ale piciorului sau artropatia. Astfel, printre cele mai comune optiuni de tratament se numara:
• Controlul optim al glicemiei
• Mentinerea unei greutati normoponderale sub indrumarea unui medic nutritionist
• Activitate fizica regulata, minim 150 de minute de mers alert pe zi, cu evitarea sedentarismului
• Inspectarea zilnica a picioarelor in vederea detectiei precoce de fisuri, formarea calusului plantar si semne de infectie precoce interdigitoplantar sau in patul unghial
• Masuri famacologice de control al durerii neuropate
„In ceea ce priveste masurile recomandate pacientilor cu diabet pentru prevenirea neuropatiei diabetice, acestea cuprind controlul optim al glicemiei, controlul greutatii prin dieta si activitate fizica regulata, precum si dozarea de vitamina B12, in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip II”, adauga specialista Clinicii Neuroaxis.
Noutati




