hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Diabetul, boala secolului 21, ne va influenta speranta de viata in urmatorii 80 de ani

Diabetul, boala secolului 21, ne va influenta speranta de viata in urmatorii 80 de ani

calendar_month 14 Nov 2023, 09:51

In contextul Zilei Mondiale a Diabetului, noi cercetari atrag atentia asupra necesitatii unor masuri imediate si eficiente pentru a contracara diabetul zaharat tip 2, boala secolului 21, care in absenta interventiilor adecvate va lasa o amprenta asupra sperantei de viata in decadele urmatoare.

Cercetarile recente dezvaluie o perspectiva ingrijoratoare pentru societatea romaneasca si nu numai. Diabetul zaharat tip 2, cunoscut si sub numele de "boala secolului 21", afecteaza in prezent unul din zece romani, cu un risc alarmant de unul din cinci pentru dezvoltarea acestei afectiuni in urmatorii 10 ani. Acest fenomen nu este izolat, avand consecinte globale, cu estimari care indica faptul ca numarul total al persoanelor afectate de diabetul zaharat va depasi un miliard pana in anul 2050, aceasta afectiune influentand chiar speranta de viata. 

Mai exact, specialistii avertizeaza ca daca acesta nu va fi corect gestionat la nivel de autoritati, ne va influenta speranta de viata in urmatorii 80 de ani, diabetul fiind considerat un factor de risc extrem de important pentru boala cardiovasculara si avand multiple complicatii cronice (renale, oftalmologice, neurologice si cardiovasculare). "In principal, factori precum accesul la serviciile de sanatate si educatia in domeniul sanatatii, sunt recunoscute ca elemente cheie in evolutia alarmanta a acestei boli. Factorii de risc pentru diabet sunt interconectati si reflecta adesea un stil de viata modern, caracterizat de alimentatie nesanatoasa si sedentarism. In egala masura, predispozitia genetica nu poate fi ignorata, iar educatia in privinta riscurilor este esentiala. Vestea buna este ca educatia terapeutica continua poate aduce beneficii spectaculoase, daca pacientii inteleg ca au rol important in autoingrijirea acestei boli”, explica Dr. Mariana Rosculete Dinu, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Clinicii Medikali.

Specialistul accentueaza faptul ca diabetul zaharat nu afecteaza doar calitatea vietii, ci are si un impact semnificativ asupra sistemului de sanatate: ”Instalarea diabetului conduce la o crestere a utilizarii serviciilor de ingrijire a sanatatii, generand presiuni suplimentare asupra resurselor medicale”.

Simptomele diabetului zaharat, precum setea excesiva, urinarea frecventa si in cantitati mari, senzatia de foame excesiva si scaderea in greutate neintentionata, lipsa energiei si scaderea capacitatii de concentrare, sau vindecarea incetinita a ranilor si infectiile frecvente, sunt simptomele tipice, dar tardive si de aceea e necesara efectuarea periodica a analizelor de sange (glicemie, HbA1c). 

Pentru a preveni diabetul, se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata, saraca in zaharuri, bogata in legume, proteine de calitate si fibre, precum si activitate fizica regulata. Aceste practici sunt esentiale in reducerea semnificativa a riscului de diabet. Monitorizarea periodica a nivelului de zahar din sange reprezinta o masura cruciala, in special pentru persoanele cu risc crescut, oferind posibilitatea identificarii timpurii a schimbarilor si interventiei imediate. 





 

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?