Desi tinerii sunt constienti de problemele de mediu, festivalurile la care participa au o amprenta de carbon foarte mare
3/34999
calendar_month 19 Iun 2023, 18:27

In cel mai recent episod al Green Report Podcast, Raluca Fiser l-a avut ca invitat pe Zoli Toth, un vechi activist si promotor al fenomenului eco in Romania. Discutia s-a axat pe importanta responsabilitatii fiecaruia dintre noi pentru sustenabilitate si protectia mediului inconjurator, evidentiind totodata nevoia de educatie si constientizare in aceste domenii, cu puterea exemplelor personale.

Sustenabilitatea poate fi inlocuita usor cu bunul-simt, in sensul ca fiecare persoana poate adopta o atitudine responsabila si constienta fata de mediul inconjurator. Pentru Zoli, reciclarea si colectarea selectiva sunt subiecte pe care le aborda in concerte inca din 2006, cand sustinea discursuri in fata a 20.000 de oameni. Venind din valorile personale, pe care le transmite si copiilor lui, comportamentul zilnic prioritizeaza etica fata de mediu in orice context: de la mersul pe jos, pana la consum si alegerea modului in care isi petrece timpul liber. In general insa, oamenii sunt interesati mai degraba de problemele actuale decat de cele viitoare, pentru ca mentalitatea comuna este ca atata timp cat in prezent nu se intampla nimic catastrofal si nu exista un impact direct, nu trebuie sa existe o preocupare intensa pentru problemele de mediu. Pe de alta parte, in tarile vestice, tinerii sufera adesea de eco-anxietate si sunt foarte constienti de problemele de mediu, fapt care a determinat societatile sa vina cu variante alternative de petrecere a timpului liber. Un exemplu sunt Marea Britanie, Suedia sau Finlanda, unde inceput sa apara festivaluri eco, responsabile si asumate, in contextul in care festivalurile cu care suntem deja obisnuiti, au o amprenta de carbon mare si lasa in urma o multime de deseuri.

Desi fenomenul eco la scara larga este relativ recent in Romania, se observa in ultimii 5-6 ani o imbunatatire a educatiei si a cunoasterii in aceasta privinta, pe masura ce se dezvolta o metodologie mai clara in politica si organizatiile neguvernamentale, care mai apoi transmit informatiile catre presa si categoria publicului larg.

Despre artisti, responsabilitate sociala si modul in care spatiul care ne inconjoara ne impacteaza in fiecare zi, fara sa ne dam seama, urmareste cel mai recent episod al emisiunii pe pagina Green Report de YouTube  https://www.youtube.com/GreenReportNews si pe pagina dedicata din site, https://green-report.ro/podcast/ .Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?