Dependenta noastra de retelele sociale evidentiaza nevoia de vigilenta personala
7/7761
calendar_month 18 Oct 2021, 15:35


Retelele sociale au oferit o conexiune critica pentru oameni in timpul pandemiei, in special pentru tineri. Cercetarea realizata de Kaspersky* constata ca peste jumatate (53%) dintre utilizatorii de social media din intreaga lume au folosit retelele sociale mai mult in timpul lockdown-urilor locale si nationale decat inainte de pandemie. Cu toate acestea, multi dintre oameni, petrecand cateva ore in fiecare zi pe retelele sociale, trebuie sa acorde o atentie suplimentara activitatii pe aceste platforme, astfel incat sa nu compromita securitatea datelor personale.
Potrivit cercetarilor noastre, peste sapte din zece (71%) persoane cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani se bazeaza pe social media pentru a se simti conectati. In fiecare zi, in intreaga lume, utilizatorii petrec in medie 1,8 ore pe Facebook, mai mult de unul din zece dintre acestia (11%) petrecand in retea de la patru pana la sase ore in fiecare zi. Pe TikTok, media globala este de 1,9 ore pe zi, desi aceasta creste la 2,3 ore pentru cei cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani. Patru la suta dintre utilizatorii TikTok petrec sapte pana la opt ore pe zi in aplicatie! Pentru Instagram, media globala este de 1,6 ore.
Este corect sa spunem ca multi dintre noi suntem dependenti de social media. Iata de ce. Atunci cand descriu cum se simt cand sunt activi pe retelele sociale, mai mult de jumatate (56%) spun ca se simt „amuzati” si mai mult de o treime (36%) spun ca se simt „conectati”. Avand in vedere aceste sentimente pozitive, este posibil ca mai mult de patru din zece utilizatori (41%) sa spuna ca retelele sociale sunt un aspect „pozitiv” pentru societate si politica, de doua ori mai multi decat cei care le descriu ca fiind „negative” (19%).

Utilizatorii sunt constienti de partea intunecata a retelelor sociale

Tot timpul cat suntem activi pe retelele sociale, dezvaluim informatii despre noi, informatii pe care algoritmii platformelor le vor folosi pentru a ajuta brand-urile sa ne targeteze mai eficient prin publicitatea lor. De asemenea, ne deschidem in fata potentialilor actori rau intentionati, care ar putea dori sa foloseasca datele noastre personale fie in scopuri de trolling, fie pentru infractiuni legate de identitate.
Dependenta de social media poate avea, de asemenea, un efect daunator asupra sanatatii mintale a utilizatorilor, desi cercetarile noastre constata ca majoritatea utilizatorilor de social media sunt constienti de potentialul aspect negativ al acestor retele. Aproape doua treimi (63%) isi pot aminti o stire despre potentialul impact negativ al retelelor sociale, iar din acest grup, 70% si-au schimbat modul in care folosesc aceste platforme ca urmare a informatiilor aflate. Pentru aproape patru din zece (38%), acest lucru se reflecta in reducerea timpului petrecut pe social media si aproximativ, iar un sfert dintre acestia(26%) le verifica mai rar.

Cum sa ramaneti in siguranta in timp ce utilizati social media

Pentru a ne bucura la maximum de social media, trebuie sa luam in considerare atat sanatatea noastra mintala, cat si securitatea datelor. Interactiunile virtuale sunt diferite de cele din viata reala si o mare parte din ceea ce oamenii - in special influentatorii - posteaza pe social media este un instantaneu pozitiv al vietii lor. Multi utilizatori ai retelelor sociale se gasesc in situatia de a-si compara viata cu selectiile prezentate de ceilalti, iar acest lucru le poate afecta stima de sine si sanatatea mintala.
Este foarte important sa acordam atentie timpului petrecut pe social media, continutului pe care il consumam si modului in care ne face sa ne simtim. Cercetarea noastra constata ca, pentru o mica parte din oameni, social media genereaza emotii negative; 4% inregistreaza un sentiment de „anxietate”; acelasi procentaj raporteaza ca se simte „furios”, „frustrat” sau experimenteaza „FOMO” - (the fear of missing out). Constatam ca una din opt persoane (13%) si-au sters sau dezactivat chiar si conturile de pe aceste retele sociale. Nu este nevoie sa mergeti atat de departe, dar ar trebui sa va luati ceva timp pentru alte activitati, sa va indepartati de ecran si – poate - sa nu urmariti oameni sau subiecte care va creeaza emotii negative.
De asemenea, trebuie sa fim atenti ori de cate ori impartasim datele personale online. Constatam ca mai mult de jumatate (52%) dintre utilizatorii de social media cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani cunosc pe cineva ale carui date personale au fost compromise si 7% dintre utilizatorii din intreaga lume spun ca au fost victime ale fraudelor prin intermediul retelelor sociale. Asigurati-va ca setarile de confidentialitate sunt cele mai restrictive, utilizati software-ul de gestionare a parolelor si fiti atenti la informatiile personale pe care le distribuiti pe retelele sociale.
Kaspersky a lansat propriul ShareAware Hub pentru a-i ajuta pe utilizatorii de social media sa inteleaga modul in care pot ramane in siguranta online si cum se pot bucura de conectivitatea incredibila pe care o ofera aceste retele sociale, reducand in acelasi timp posibilele dezavantaje.*Despre studiu
Cercetarea a fost realizata de Opinium Research in perioada 18-31 mai 2021. Opinium a intervievat 15.682 de adulti din 25 de tari, inclusiv Marea Britanie, Franta, Italia, Germania, Spania, Danemarca, Olanda, Chile, Mexic, Argentina, Brazilia, Columbia, Peru, Japonia , Rusia, Turcia, SUA, Republica Ceha, Ungaria, Africa de Sud, Austria, Singapore, Vietnam, Australia si EAU.


Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?