hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  De ce trebuie sa optezi pentru o orteza personalizata?

De ce trebuie sa optezi pentru o orteza personalizata?

calendar_month 08 Dec 2021, 12:53
Dispozitivul poate ajuta la protejarea si sustinerea oaselor, tendoanelor, ligamentelor, nervilor si la mentinerea acestor structuri in pozitii sigure si sanatoase.

În general, o orteza este un dispozitiv care este modelat si purtat pe o anumita parte a corpului. Dispozitivul poate ajuta la protejarea si sustinerea oaselor, tendoanelor, ligamentelor, nervilor si la mentinerea acestor structuri în pozitii sigure si sanatoase. O orteza poate fi utilizata pentru a ajuta la repararea deformarilor sau pentru a ajuta persoanele cu limitari corporale sa functioneze mai bine. Ortezele pot fi utilizate pentru a imobiliza sau a mentine o parte a corpului si tesutului nemiscata sau pentru a restrictiona miscarea partiala într-o zona. Modelele de orteze din magazinul de tehnica medicala sunt numeroase, putand fi personalizate în functie de nevoile tale.
Unele dintre motivele pentru care medicul sau terapeutul îti poate prescrie o orteza personalizata includ:


  • Artrita;


  • Leziuni ale tendonului;


  • Oase rupte;


  • Dureri;


  • Arsuri;


  • Leziuni ale nervilor;


  • Rigiditate în miscare.


Fiecare orteza individuala sau personalizata are un scop specific. Vom revizui mai jos cateva tipuri de orteze, ca cele statice, progresiv statice, dinamice pentru extinderea miscarii si dinamice pentru diverse functii.

Orteza statica

Scopul unei orteze statice este de a stabiliza, sustine si proteja. O orteza statica este utilizata pentru a imobiliza sau a restrictiona miscarea unei articulatii. Este rigida si tine o anumita parte a corpului într-o pozitie sigura. Acest tip de orteza nu aplica suprapresiune sau nu provoaca vreo întindere partilor corpului pe care le acopera.

Progresiv statica

Scopul unei orteze progresiv statice este de a creste treptat miscarea. Acest tip de orteza asigura o presiune constanta sau întindere în cel mai îndepartat punct în care se poate misca articulatia. Cand tesuturile (articulatii, muschi, tendoane, ligamente) s-au adaptat la pozitie si nu se mai simte vreo întindere sau presiune, se efectueaza modificari ortezei pentru a creste, modifica pozitia si a se întinde. Acest lucru se întampla de cate ori este nevoie, pana la atingerea obiectivelor privind gama de miscare.

Orteza dinamica pentru extinderea miscarii

Scopul unei orteze dinamice pentru extinderea miscarii este de a provoca întindere. O orteza dinamica asigura întinderea continua a unei parti rigide a corpului într-o directie si permite acelei parti sa se miste în directia opusa. De multe ori, benzile de cauciuc sunt folosite pentru a oferi întindere.

Orteza dinamica pentru diverse functii

Scopul unei orteze dinamice este de a sustine parti ale corpului prin miscari care se pot pierde din cauza unei rani, interventii chirurgicale sau alte afectiuni.
Ortezele pot fi pentru maini, picioare, spate etc. sau pentru diverse parti ale acestora. De asemenea acestea sunt cele mai cautate deoarece sunt cele mai solicitate, mai ales cele pentru maini. Daca ai probleme cu membrele superioare, consulta un medic si descopera orteza pentru mana de aici.
Terapeutii sunt special instruiti în realizarea ortezelor personalizate statice, dinamice si progresiv statice. Ca specialisti, ei lucreaza cu atentie pentru a oferi o potrivire perfecta în functie de necesitatile pacientului. Utilizarea de fire, benzi de cauciuc, velcro si alte materiale pentru a crea diferite tipuri de orteze necesita o atentie deosebita unghiurilor si directiei de tragere. Orteza si progresul pacientului sunt monitorizate îndeaproape pe tot parcursul tratamentului, fiind facute ajustari ale ortezei si ale oricarei componente ale acesteia, dupa cum este necesar.
Medicul sau terapeutul analizeaza ce activitate, daca este cazul, este adecvata în timp ce porti orteza. Ei îti vor comunica în mod clar ce tip de orteza ai nevoie si planul de tratament si te vor tine informat pe masura ce lucrurile se schimba. Unele orteze sunt facute pentru a fi purtate pentru o perioada scurta de timp, în timp ce altele sunt menite sa fie purtate pe termen lung. Este important sa urmezi instructiunile medicului sau terapeutului tau, astfel încat sa poti face progrese constante în sanatate.