
Marte, cunoscuta si sub numele de „Planeta Rosie”, isi datoreaza culoarea distinctiva prezentei unor minerale bogate in fier care au suferit procese de oxidare. Mult timp s-a crezut ca aceasta nuanta provine de la oxidul de fier format prin reactia fierului din rocile martiene cu apa sau oxigenul atmosferic. Insa, avand in vedere ca pe Marte nu exista apa lichida in prezent, cercetatorii au concluzionat ca hematitul, o forma specifica de oxid de fier, este principalul responsabil pentru culoarea rosiatica.
O noua ipoteza: apa rece si un mineral diferit
Un studiu recent, publicat in Nature Communications, sugereaza insa ca un alt mineral care se formeaza in prezenta apei reci ar putea fi cauza dominanta a culorii rosii a planetei. Cercetatorii au analizat date din mai multe misiuni martiene si au folosit praf martian replicat pentru a testa aceasta ipoteza. Descoperirile lor indica faptul ca un proces diferit de oxidare ar fi putut juca un rol esential, avand loc intr-un mediu cu temperaturi scazute si apa in stare lichida in trecutul indepartat al lui Marte.
Stratul de praf si vanturile martiene
Observatiile facute de roverele martiene si sondele orbitale arata ca stratul de praf rosiatic de pe Marte este subtire, variind de la cativa milimetri pana la doi metri grosime. Acest praf este distribuit de vanturile puternice si mentinut in suspensie in atmosfera subtire a planetei. Astfel, Marte pare rosie nu doar datorita mineralelor de la suprafata, ci si pentru ca particulele fine de praf reflecta lumina intr-un mod specific, contribuind la aspectul sau distinctiv.
Descoperirile recente sugereaza ca Marte si-a dobandit culoarea nu doar prin oxidarea clasica a fierului, ci si prin prezenta unui mineral care s-a format in apa rece in trecutul sau. Acest aspect ridica noi intrebari despre conditiile climatice si existenta apei pe Marte in trecut, oferind indicii importante despre posibilitatea ca planeta sa fi fost odata locuibila.
surse articol: descopera.ro, playtech.ro, observatornews.ro
sursa foto: pixabay.com
Redactia hit.ro




