Dale de pavaj: ce sunt si cum se pun dalele
8/8166
calendar_month 30 Aug 2022, 10:44
Dalele de pavaj sunt considerate o alegere estetica si functionala pentru trotuare, alei, piete publice, precum si pentru curtile proprietatilor private.
Ele au un aspect placut, sunt rezistente la factorii de mediu, dar si la traficul la care sunt supuse dupa montare dale beton.
Cand vine vorba de montaj pavele pe beton cei de la STAR STONE ne propun 8 pasi necesari. Iata cum se pun dalele fara ajutor specializat.


  • Pregatirea suprafetei suport


Suprafetele noi, din tencuieli pe baza de ciment – var si sape pe baza de ciment, trebuie sa fie maturate (minim 28 de zile). Suprafetele vechi se verifica daca prezinta o rezistenta corespunzatoare pentru a suporta o placare. Daca prezinta denivelari mai mari de 5 mm, va trebui sa le repari în prealabil cu adeziv. Suprafetele le cureti de praf, murdarie, urme de grasimi sau vopsea si le degresezi. Daca suprafetele sunt acoperite de mucegai sau ciuperci, trebuie sa le cureti si sa le tratezi cu produse specifice. Suprafetele puternic absorbante le amorsezi în prealabil cu amorsa universala.


  • Prepararea adezivului


Continutul sacului îl torni într-un recipient cu o cantitate masurata de apa curata (7,5 litri de apa la un sac de 25 kg). Amesteca energic, de preferinta mecanic, pâna vei obtine un amestec cremos, omogen, usor prelucrabil. Lasa-l în repaus 5 minute dupa care începi iar sa amesteci energic. Timp de punere în opera: aproximativ 2,5 ore.


  • Aplicarea adezivului pe stratul suport


Aplica pe suprafata suport pasta de adeziv preparata într-un strat cu grosimea de 2 – 10 mm. Întinde cu gletiera (partea neteda), dupa care greblezi cu partea canelata de 6 – 10 mm latime si adâncime în functie de marimea placilor aplicate.


  • Aplicarea adezivului pe dala de pavaj


Aplica pe partea inferioara a placii adezivul în acelasi mod.


  • Lipirea placii de pavaj


Pentru placarea pardoselilor din beton si a pardoselilor încalzite, fixeaza placile în pozitia dorita prin apasare usoara, cu mâna. Apoi, loveste usor cu un ciocan de cauciuc pentru asigurarea aderentei acestora si stabilirea nivelului dorit. Se recomanda ca aderenta sa o realizezi pe întreaga suprafata de contact dintre adeziv si placa. Pentru placarea peretilor, suprafata de contact dintre adeziv si placa trebuie sa fie de minim 2/3 din suprafata placii. Surplusul de adeziv ce apare la îmbinari în momentul presarii placilor trebuie sa îl elimini în mod curent.


  • Corectarea pozitiei placii de pavaj


Reajustarea pozitiei placii trebuie sa o faci în maxim 20 minute. Datorita alunecarii reduse, poti adopta modul de placare de sus înspre baza peretilor verticali cu placi de dimensiuni medii, pentru a evita expunerea inestetica a placilor taiate.


  • Chituire rosturi dale pavaj


Intrarea pe suprafata placata si începerea aplicarii chitului de rosturi sunt posibile dupa aproximativ 24 ore de la lipirea placilor. Orice alta lucrare pe suprafata placata o poti efectua dupa ce adezivul atinge rezistenta de utilizare min. 72 ore.


  • Impregnarea dalelor de pavaj


Impregnarea o faci cu ajutorul unui trafalet, pensula sau prin pulverizare.Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?