Cursul valutar, simbolurile monedelor si influenta in piata de IT
calendar_month 27 Apr 2015, 13:15
Devenit unul dintre cele mai importante elemente de stabilitate a lumii, imediat dupa ce acesta a luat fiind la sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial, cursul valutar joaca un rol important in dezvoltarea mai multor domenii. Administrat la nivel mondial de Banca Mondiala si Fondul Monetar de Investitii, acesta este stabilit zilnic in functie de mai multi factori ai fiecarei tari in parte si este influentat de sistemul politic, economic si social.
In acest moment exista aproximativ 183 de monede nationale pe tot globul, aici fiind incluse si tarile ce sunt doar partial recunoscute sau nu au fost inca recunoscute. Din lista celor 183 nu lipsesc nici monedele teritoriilor libere, acestea fiind totusi extrem de rar intalnite in circulatie.
Cele mai cunoscute monede din lume sunt fara indoiala dolarul american si moneda europeana Euro. Acestea doua se regasesc pe lista tuturor cursurilor valutare, indiferent de tara in care este listat. Dolarul american este cunoscut dupa simbolul USD (United States Dollar) iar moneda europeana are simbolul EUR.
In afara de cele doua monede, mai sunt si altele cu influenta asupra economiei mondiale precum, lira sterlina (moneda Regatului Unit), avand simbol GBP, francul elvetian (CHF), dolarul australian (AUD), yenul japonez (JPY) sau rubla ruseasca (RUB). Din totalul celor 183 de monede existente la nivel mondial, acestea sunt principalele monede folosite ca referinte. Pentru fiecare regiune in parte exista si alte monede cu influenta, spre exemplu Yuan renminbi, moneda nationala din China, ce are un rol foarte important in comert. Piata IT isi are radacinile de productie in aceasta tara, majoritatea producatorilor de produse IT avand fabricile in aceasta tara.
Insasi Romania importa marea majoritatea a produselor din sistemul IT&C din China, Taiwan sau Malaezia. In fuctie de fiecare brand pe care importatorii autohtoni il aleg, pretul este stabilit de cursul valutar al perioadei in care se aduc produsele si este influentat ulterior de cresterile sau scaderile acestuia. Moneda folosita cel mai des in piata IT este dolarul american. Aceasta moneda este cel mai des intalnita in tarile producatoare si este cu mult peste moneda europeana. De altfel piata de IT si preturile produselor care ajung pe rafturile magazinelor sunt foarte mult influentate de fluctuatiile dolarului american. Rolul monedei europene in acest sistem este unul de mic, foarte rar comerciantii acceptand si plati efectuate in EURO. De altfel si majoritatea site-urilor ce vand produse IT pe internet direct de la producator si isi au originea in aceste tari au preturile afisate in dolari americani.
Pe langa metodele clasice de plata ce se pot folosi atunci cand comandam din tarile asiatice, aici referindu-ne la transferul bancar sau plata cu cardul, mai exista si sistemele intermediare online, precum paypal sau metodele ultra rapide de transfer, cum este Western Union. Moneda default folosita in cazul acestor metode de tranzactie este dolarul, moneda ce nu are un curs valutar foarte favorabil economiei in ultima perioada.
Dupa cresterea masiva a monedei americane din ultima perioada, ne asteptam ca preturile in domeniul IT sa creasca destul de mult la mijlocul acestui an, atat in tara noastra cat si in celelalte tari europene.