Cum te poti pregati pentru o eventuala recesiune
8/8124
calendar_month 27 Iul 2022, 13:49
Inca de la inceputul anului, situatia economica din tara noastra pare sa fie in declin, iar inflatia ne da mari batai de cap din cauza preturilor crescute. In acest context, viitorul este unul imprevizibil, astfel ca este bine sa stim din timp cum putem sa ne pregatim pentru o posibila criza economica.

Deschide-ti un depozit online

Un depozit online este un instrument financiar potrivit in situatia in care ai deja cateva economii adunate pentru zile negre. Astfel, daca detii o anumita suma de bani pe care nu intentionezi sa o folosesti in perioada urmatoare, poti sa o depui intr-un depozit pentru a beneficia de dobanda.
Cum functioneaza acest proces: in functie de suma depusa in depozit si de perioada constituirii depozitului, insitutia financiara pe care o alegi iti plateste o dobanda de care beneficiezi la data scadenta a depozitului. Astfel, in loc sa iti pastrezi economiile intr-un cont curent sau sub forma de bani linchizi, poti depune banii intr-un depozit, iar la data scadenta poti sa retragi mai multi bani decat ai avut initial (suma depusa plus dobanda).
Cum stii cati bani acumulezi la finalul perioadei? Este foarte simplu. Poti sa folosesti un calculator pentru depozite si poti estima suma finala de bani de care beneficiezi la data scadenta.

Ajusteaza-ti cheltuielile lunare

Cu siguranta, luna de luna faci niste cheltuieli care nu sunt absolut necesare, dar pe care poate nici nu le observi, pentru ca uneori se intampla sa fie valori mici.
In recesiune este indicat sa fim atenti la cheltuielile noastre, chiar si la cele mici. Astfel, poti sa renunti la abonamentul lunar aferent aplicatiei de livrare a mancarii sau a cumparaturilor din supermarket, la abonamentul care iti permite vizionarea filmelor online sau chiar la abonamentul la sala de sport.
O alta economisire cand vine vorba de cheltuielile lunare poate fi inlocuirea unor produse alimentare cu unele mai ieftine. Bineinteles, aceasta masura nu trebuie pastrata pe termen foarte lung, insa chiar si pe o perioada scurta ea poate aduce beneficii bugetului tau lunar.
De asemenea, poti economisi si la cheltuielile de transport. Avand in vedere ca pretul combustibilului a crescut foarte mult fata de anii anteriori, o modalitate de economisire poate consta in a folosi mijlocul de transport in comun in locul masinii personale.

Vinde hainele sau produsele pe care nu le mai folosesti

De-a lungul timpului ti-ai cumparat haine pe care nu le-ai folosit niciodata sau pe care le-ai folosit atat de des incat te-ai saturat de ele. Ei bine, in acest sens poti sa vinzi hainele in stare buna pe care nu le mai porti si poti folosi banii castigati sa ii depui intr-un depozit, pentru a beneficia de dobanda, sau ii poti folosi in scopuri utile, pentru achizitia unor lucruri necesare.
Probabil ca, pe langa haine, prin casa ai diferite lucruri pe care nu le folosesti, precum un telefon mobil vechi. Indiferent ca se afla in stare de functionare sau nu, poti sa folosesti telefonul vechi in programele de buy-back puse la dispozitie de catre diversi comercianti. Nu este neaparat nevoie sa achizitionezi un alt telefon in schimbul celui vechi, ci poti sa beneficiezi si de o suma de bani, in functie de cat de buna este starea telefonului tau.
Atunci cand viitorul economic este incert, este foarte important sa fim atenti inca din prezent la cheltuielile pe care le avem luna de luna si sa ne folosim de diverse metode de economisire pentru a evita deprecierea banilor nostri. In acest context, deschiderea unui depozit la termen, renuntarea la cheltuielile care nu sunt absolut necesare, dar si renuntarea la obiectele pe care nu le mai folosim in detrimentul unor sume de bani pot fi alegeri eficiente care sa combata criza financiara.Sursa foto: freepik.com