Cum selectam si utilizam trandafirii comestibili din gradina
3/37050
calendar_month 09 Iul 2024, 11:30


Trandafirii nu sunt doar frumosi si parfumati, ci si deliciosi si versatili in bucatarie. Utilizarea trandafirilor comestibili poate adauga o nota rafinata si aromatica diverselor preparate. Iata cum sa selectati si sa utilizati trandafirii comestibili din gradina, de la cresterea organica la retete delicioase.

Trandafirii comestibili sunt deliciosi si hranitori si frumos peisajului tau comestibil. Specialistii in trandafiri de la Famous Roses Spania va invita sa descoperiti cum sa folositi partile comestibile ale unei plante de trandafiri, care soiuri de trandafiri sunt cele mai bune pentru consum si cum sa cresteti trandafiri in mod organic!

„In mod ideal, gradinile pot indeplini mai multe functii. Credem in primul rand ca oferirea unui mediu relaxant si frumos este una primordiala. Daca iubiti trandafirii nu doar pentru parfum si culoare, ci doriti sa ii cultivati si pentru consum, este esential sa-i cresteti organic. Evitati utilizarea pesticidelor si a fertilizatorilor chimici. In schimb, optati pentru metode naturale de ingrijire a trandafirilor, cum ar fi: compostul organic (folositi compost natural pentru a imbogati solul); controlul natural al daunatorilor ( introduceti insecte benefice, precum buburuzele, pentru a controla afidele si alti daunatori) si folositi mulci organici pentru a mentine umiditatea si a reduce cresterea buruienilor. Exista o multime de soiuri minunate de trandafiri, de fapt putem spune ca sunt una dintre cele mai multifunctionale plante pe care le putem cultiva. Asadar, trandafirii nu sunt doar comestibili, pot fi de-a dreptul deliciosi.”

                         

Soiuri de trandafiri comestibili

Trandafirii fac parte dintr-o familie faimoasa de plante, numita Rosacaea. Trandafirii sunt strans legati de migdale, mere, caise, cirese, piersici, pere, prune si alte fructe pe care probabil le-ati mancat de nenumarate ori.

„In ultimii peste 50 de ani, trandafirii au fost crescuti in principal in scopuri ornamentale, nu pentru consum. Soiurile mai vechi de trandafiri au adesea macese foarte bune, deoarece au fost crescute pentru productia de alimente, precum si pentru calitatile ornamentale. Cand vine vorba de selectarea pentru flori comestibile, intensitatea parfumului este cheia pentru selectia soiului. Cu cat mirosul este mai intens, cu atat gustul este mai bun. Dar, nu toti trandafirii sunt egali cand vine vorba de consum. Printre cele mai recomandate soiuri de trandafiri comestibili, se numara: Rosa rugosa (cunoscuti pentru petalele lor aromate si bogate in vitamina C); Rosa gallica (utilizati in preparate culinare datorita gustului lor intens) si Rosa damascena (faimosi pentru utilizarea lor in producerea apei de trandafiri si siropurilor). Pe baza experientei noastre, va recomandam soiurile trandafiri din colectia David Austin, rezistente la boli, cu flori foarte aromate, recunoscute pentru consum, cu fructe mari si capacitate de inflorire repetata.”

Aproape fiecare parte a unei plante de trandafir este comestibila. Iata partile pe care le puteti consuma sau utiliza in anumite scopuri:

1.
Frunze: Da, frunzele de trandafir sunt comestibile si se recomanda a fi culese cand sunt crude (tinere) pentru cea mai buna aroma. Le puteti rupe cu mana sau puteti folosi o foarfeca de gradina si manusi daca recoltati dintr-un soi de trandafiri mai spinos. „Frunzele de trandafir nu sunt recomandate a fi folosite in salata, dar sunt bune intr-un amestec de frunze de ceai. Au o aroma asemanatoare ceaiului negru, dar nu contin cofeina.  Folositi frunze de trandafir crude sau uscate intr-un amestec de ceai de plante.”

2. Muguri:
  Florile nedeschise sau mugurii de trandafiri sunt comestibile si pline de aroma si parfum ( daca folositi un soi parfumat). „Recoltarea mugurilor de trandafir nedeschisi se face in lunile de primavara si vara. Taiati bobocul intreg de la baza cand mugurele este plin si incepe sa se deschida. De asemenea, puteti recolta muguri si de la trandafiri salbatici cu muguri mici, care au o aroma deosebita. Spre deosebire de unele dintre soiurile domestice care infloresc pe parcursul lunilor calde, trandafirii salbatici infloresc chiar la inceputul primaverii. Mugurii de trandafiri proaspat culesi se usuca natural, in interior pe o tava sau o suprafata plana, astfel incat sa nu se atinga intre ei. Dupa ce sunt complet uscati (2-4 saptamani) pot fi depozitati in borcane de sticla sau pungi de hartie. Din mugurii de trandafir iese un ceai excelent, dar pot fi folositi si ca decor sau aroma in anumite feluri de mancare.”

3. Petale si flori intregi:
Petale de trandafir sunt probabil partea comestibila preferata a plantei, datorita aromei lor unice. „In ceea ce priveste recoltarea petalelor de trandafir, nu trebuie sa recoltati intreaga floare pentru a obtine petale. Pur si simplu le puteti smulge inainte ca acestea sa inceapa sa usuce si sa cada de pe planta. Asta inseamna ca poti recolta petale de trandafir si obtine si macese! Exista o multime de modalitati de a consuma petalele de trandafiri, fie in siropuri, dulceturi, salate si prajituri sau uscate in ceaiuri.”

4. Macese ( fructe)
: Nu doar ca sunt comestibile, dar macesele coapte au mai multa vitamina C decat portocalele. De aceea, macesele sunt probabil cea mai utilizata parte comestibila a plantei de trandafiri. „Din punct de vedere tehnic, macesele sunt un „fruct fals”, deoarece partea comestibila este de fapt o parte a tulpinii care nu s-a dezvoltat. Fiecare varietate de trandafir produce diferite dimensiuni, culori si arome de macese, care atunci cand se coc au nuante de rosu si portocaliu. Recoltati macesele atunci cand sunt complet portocalii sau rosii (si nu  mai au urma de verde).  Puteti pastra macesele proaspete intr-o punga in congelator sau le puteti usca si folosi in ceaiuri, gemuri, budinci, sosuri, etc.”

Sanatatea plantelor incepe cu sanatatea solului si aceasta este o modalitate usoara si eficienta de a construi un sol grozav pentru trandafiri. Compostul si mulcii servesc atat la hranirea plantei de trandafir (fertilitatea biologica a solului), la suprimarea oricaror agenti patogeni/boli din sol, cat si la prevenirea stropirii solului care favorizeaza bolile foliare.



Frunzele, mugurii, petalele si macesele sunt sigure pentru a fi consumate, cu doua avertismente. Primul este legat de alergiile alimentare. La fel ca si in cazul oricarui aliment nou pe care nu l-ati mancat niciodata, se recomanda sa consumati doar o cantitate mica prima data pentru a va asigura ca nu aveti alergii. Daca se intampla sa fiti alergici la alte plante din familia Rosacaea (migdale, mere, caise, cirese, piersici, pere, prune etc.), atunci este posibil sa fiti si alergici la trandafiri. Al doilea este legat de consumul de parti comestibile de trandafir din buchete, trandafiri cumparati din magazin sau plante de trandafiri care cresc in parcuri. Acestea nu au fost cultivate cu intentia ca cineva sa le manance si exista o probabilitate foarte mare sa contina cantitati mari de pesticide. Chiar daca nu vreti sa folositi trandafiri ca hrana, bucurati-va de florile superbe, mirosurile incantatoare, si mai mult decat atat, polenizatorii va vor iubi pentru ca ii plantati!.”

Trandafirii comestibili sunt nu doar frumosi, ci si incredibil de versatili in bucatarie. Prin selectarea si utilizarea soiurilor potrivite, cresterea lor organica si explorarea retetelor diverse, puteti adauga un plus de rafinament si aroma preparatelor. De la siropuri si dulceturi la salate si prajituri, trandafirii comestibili transforma orice fel de mancare intr-o experienta de neuitat.



Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?