Cum se produce sampania?
7/7967
calendar_month 04 Mar 2022, 15:40
Nelipsita de la evenimente importante, sampania este obtinuta în urma unui proces de productie extrem de minutios, derulat în etape bine definite.


În acest articol îti spunem cum se produce sampania si cum o poti comanda direct la tine acasa.
Unde se produce sampania?
Un aspect important este ca doar bautura provenita din regiunea franceza Champagne si produsa conform metodei “Champénoise” poate purta denumirea de “sampanie”. În Champagne, singurele soiuri de struguri folosite pentru obtinerea sampaniei sunt Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier.
Ce este metoda Champénoise?
Metoda “Champénoise” reprezinta procesul prin care vinului i se adauga zahar si drojdie pentru a trece printr-o a doua etapa de fermentare, în sticlele în care a fost îmbuteliat.
Care sunt etapele de productie ale sampaniei?


  • Recoltarea si presarea


În perioada august-octombrie are loc culegerea manuala a strugurilor, fiind selectati doar cei mai potriviti si mai copti pentru procesul de productie. Dupa ce sunt culesi, strugurii sunt presati cu grija pentru a se obtine un suc limpede de culoare alba (cuvée).


  • Prima fermentare


Cuvée-ul este pus într-un rezervor si are loc prima fermentare prin adaugarea de drojdie.


  • Cupajarea


În aceasta etapa se creeaza vinul baza pentru sampanie. Cupajarea are loc la începutul primaverii, la circa 5 luni dupa culegerea strugurilor.


  • A doua fermentare


Cunoscuta si sub denumirea de “tirajare”, aceasta etapa consta în turnarea în sticle a vinului - un amestec între vinul de baza si licoarea de tiraj. Licoarea de tiraj contine zahar, drojdie si nutrienti din drojdie. Lichidul astfel obtinut este îmbuteliat în sticle închise ermetic, depozitate orizontal în locuri racoroase. Drojdia creeaza dioxidul de carbon (bulele sampaniei) ca produs secundar.


  • Învechirea


Aceasta etapa poate dura între 15 luni (pentru variantele de sampanie non-vintage) si 5 sau mai multi ani pentru sortimentele vintage de sampanie. În acest timp, celulele de drojdie se desfac si se revarsa în lichid, conferind sampaniei arome complexe.


  • Remuajul


La sfarsitul perioadei de învechire, sticlele de sampanie sunt asezate în suporturi speciale cu capul în jos într-un unghi de 75 de grade. În fiecare zi sau la doua zile ele sunt rotite cu cate 1/8 din circumferinta. Acest procedeu determina depozitele de drojdie sa se stranga spre gatul sticlelor.


  • Degorjarea


Gatul sticlelor aflate în pozitie verticala cu susul în jos este înghetat într-o baie de gheata si sare, ceea ce duce la formarea unui dop de lichid înghetat care contine depozitele de drojdie. Dopul sticlelor este îndepartat si presiunea dioxidului de carbon acumulat în sticle împinge depozitele de drojdie afara din sticle.


  • Dozarea


În sticle este adaugat un amestec bine dozat de vin alb, brandy si zahar (cunoscut sub numele de licoare de expeditie) pentru a ajusta nivelul de zahar al sampaniei. Acest proces determina ce tip de sampanie se va obtine în final: brut, sec, demisec, demidulce sau dulce. Amestecul difera de la producator la producator si este tinut secret.


  • Astuparea sticlelor


Sticlele de sampanie sunt închise, iar dopurile sunt fixate cu cosulete din sarma pentru a pastra presiunea interna ridicata a dioxidului de carbon din lichid si aroma unica a bauturii.
Daca vrei sa savurezi o sampanie rafinata, o poti comanda la tine acasa de la magazinul de bauturi online Finebar.ro.