Cum se monteaza placile de polistiren pentru izolatia exterioara?
3/35229
calendar_month 08 Sep 2023, 17:20

Izolatia termica a casei tale este esentiala pentru un confort termic sporit si pentru a economisi energie. Una dintre cele mai eficiente metode de izolare a unei cladiri presupune aplicarea unor placi de polistiren expandat (EPS). Daca iei in calcul o astfel de investitie, te invitam sa descoperi care sunt principalele etape si la ce sa te astepti in cazul unei izolatii exterioare de acest tip!

Suprafata este curatata si pregatita

Primul pas esential in procesul de montare a placilor de polistiren expandat pentru izolatia exterioara a unei locuinte este pregatirea suprafetei. O suprafata adecvata va asigura o buna aderenta a placilor de polistiren si o izolatie eficienta. 

Procesul incepe prin a curata suprafata de toate impuritatile, precum praf, murdarie, grasime sau vopsea veche. Se poate folosi o perie de sarma sau o una cu perii rigizi pentru a indeparta aceste reziduuri.

De asemenea, suprafata este inspectata pentru a identifica eventuale deteriorari sau crapaturi. Orice defecte trebuie reparate cu ajutorul unui mortar adecvat sau a unui adeziv special. Suprafata trebuie sa fie neteda si uniforma.

Polistirenul se taie la dimensiunile potrivite

Urmatorul pas este masurarea si taierea placilor de polistiren la dimensiunile potrivite pentru suprafata casei tale. Pentru inceput, se masoara suprafata care urmeaza sa fie izolata. Precizia este foarte importanta pentru a evita pierderile de material.

Dupa ce dimensiunile necesare au fost stabilite, specialistii folosesc un cutit special sau un mic fierastrau pentru a taia placile la dimensiunile dorite. Este important ca taieturile sa fie drepte, iar placile sa se potriveasca perfect pe suprafata. Acestea trebuie sa poata fi imbinate pentru a acoperi intreaga suprafata fara intreruperi, iar imbinarile trebuie sa fie bine aliniate si etanse.

Se aplica adeziv si se monteaza placile de polistiren

Dupa ce placile de polistiren au fost pregatite, urmatorul pas este montarea pe suprafata folosind un adeziv adecvat. Se alege un adeziv special conceput pentru placile de polistiren expandat. Acesta se aplica pe spatele fiecarei placi cu ustensile adecvate, astfel incat sa se asigure o aderenta optima.

Placile de polistiren se lipesc apoi pe suprafata pregatita, apasandu-le ferm in loc. Specialistii se vor asigura ca acestea sunt perfect aliniate si ca nu exista spatii libere.

In unele cazuri, pot fi necesare dibluri sau suruburi pentru a fixa placile pe suprafata. Acest lucru depinde de greutatea si dimensiunea placilor, precum si de specificatiile produsului.

Se aplica stratul de finisaj si elementele de etansare

Ultimul pas in montarea placilor de polistiren pentru izolatia exterioara este aplicarea unui strat de finisaj si a elementelor de etansare pentru a proteja si completa sistemul de izolare.

In primul rand, se aplica un strat de finisaj ce are rolul de a proteja placile de polistiren impotriva intemperiilor si de a conferi un aspect estetic placut. Se pot folosi tencuieli decorative, vopsele sau alte materiale de finisaj. Echipa de lucru se va asigura ca toate imbinarile, marginile ferestrelor si usilor, precum si orice alte zone expuse, sunt etansate corespunzator. Se folosesc benzi de etansare sau chituri speciale in acest scop.

Montarea placilor de polistiren pentru izolatia exterioara a locuintei tale este un proiect care te poate ajuta sa economisesti energie si sa-ti sporesti confortul termic. Este important sa se urmeze cu atentie pasii mentionati anterior si sa se foloseasca materiale de calitate pentru a obtine rezultate durabile. O echipa de specialisti in izolatii termice te va ajuta sa obtii o izolatie eficienta si durabila!