Cum sa-ti reduci nivelul de stres in 5 pasi
calendar_month 19 Dec 2022, 17:11
Tot mai multe persoane, din intreaga lume, se confrunta cu stari de stres sau, asa cum afirma unii specialisti, „boala secolului”. Stresul poate fi distructiv, respectiv poate cauza sau agrava anumite boli, precum cele cardiovasculare, tulburari digestive, obezitate sau diabet. De aceea, este esential sa constientizezi perioada stresanta prin care treci si sa reduci nivelul de stres din organism.
1. Exercitiile fizice sunt eficiente
Sportul este una dintre cele mai indicate metode pentru a-ti reduce eficient si rapid nivelul de stres. Desigur, nu toata lumea are posibilitatea de a face un sport regulat, care de cele mai multe ori implica si anumite costuri, insa poti face simple exercitii fizice.
Exercitiile fizice le poti practica fie in mediul exterior, de exemplu intr-un parc, fie acasa, prin intermediul unor aplicatii de fitness disponibile pe smartphone. De asemenea, activitati precum dansul sau yoga sunt la fel de benefice in reducerea stresului.
Nu in ultimul rand, alege sa te plimbi macar o ora pe zi, asadar pe distante ceva mai lungi. O poti face dimineata, seara sau oricand simti nevoia. Fa-ti un obicei si schiteaza un traseu care sa-ti placa.
2. Ai grija de flora ta intestinala
Microbiomul intestinal influenteaza sistemul nervos central. Prin urmare, organismul uman are nevoie de bacterii intestinale prietenoase, ele fiind benefice in crearea enzimelor necesare pentru sanatatea mintala si fizica.
De exemplu, cercetatorii australieni din Queensland au analizat mai multi voluntari carora le-au administrat probiotice. Efectele au fost unele pozitive, probioticele ajutand in simptomele de stres, anxietate si chiar depresie.
3. Gestioneaza-ti timpul unei zile
Una dintre cauzele unui nivel de stres ridicat tine de felul in care iti gestionezi timpul. Perioadele aglomerate din viata profesionala si personala te vor solicita la maximum, astfel ca intre cele doua trebuie sa existe un echilibru. In termeni actuali vorbim de „work-life balance”. O parte dintre antreprenorii moderni inteleg rostul acestui concept.
Prin urmare, organizarea mai buna a timpului unei zile, chiar daca asta poate inseamna sa te trezesti mai de dimineata, iti poate scadea presiunea cu task-urile pe care le ai la birou, respectiv activitatile din viata de cuplu sau familie. Timpul nu inseamna doar bani, timpul inseamna sa te gandesti si la starea ta de bine.
4. Fa o schimbare in viata ta
Nemultumirile, de orice fel, iti vor aduce indispozitie si iritabilitate. Primul pas este sa analizezi care sunt factorii declansatori ai stresului. Poate raspunsul sta in decizia de a face o schimbare pozitiva in viata ta.
Desi frica de schimbare poate creste si mai mult nivelul de stres, de cele mai multe ori aceasta, odata facuta, iti va aduce acel element de noutate de care ai mare nevoie. Poate fi vorba despre schimbarea jobului, abordarea unui nou look, modernizarea locuintei sau mutarea locului de domiciliu, chiar si daca are un caracter temporar. Un oras nou iti poate aduce un vibe nou. Schimbarile sunt bune!
5. Vorbeste cu cei dragi
In perioadele stresante din viata ta vei avea tendinta sa te izolezi de restul lumii. Este o practica gresita, pe care o parte a creierului ti-o dicteaza in mod irational. In fond, tu ai nevoie de socializare cu prietenii apropiati sau familia, pentru a-ti imbunatati moralul. Doar asa vei vedea ca multe dintre aspectele care iti cresc nivelul de stres sunt, de fapt, comune. Altfel spus, sunt aspecte care se pot depasi.
Daca comunicarea cu cei dragi nu este indeajuns pentru tine, incearca sa faci cateva sedinte de terapie cu un psiholog. Acesta va avea o pozitie neutra fata de problemele stresante pe care le intampini si te va ajuta, pas cu pas, sa iesi din acest impas. In plus, vei invata tehnici foarte utile si practice de respiratie. Da, cu perseverenta, respiratia si inspiratia profunda iti induc o stare de liniste.
Prin urmare, este de la sine inteles ca stresul poate fi controlat si chiar redus prin activitatile si bunele practici mentionate in acest articol.
Sursa foto: Pexels
Noutati