Cum sa schimbi vitezele la biciclete pe drum de munte
7/7962
calendar_month 01 Mar 2022, 12:52
Schimbatoarele de viteza pentru biciclete de drum pot parea intimidante la inceput, dar totul este mult mai simplu decat pare.

Cum functioneaza schimbatorul de viteze

Pe biciclete simple schimbatoarele si franele sunt de obicei combinate intr-o singura unitate. Exista mai multe variatii diferite ale acestui design, dar este de departe cel mai comun design pe bicicletele moderne.


Biciclete Cube de munte folosesc comutatoare pe ghidon. Desi sunt destul de intuitive, exista diferite modele, asa ca oferim instructiuni pentru principalele doua tipuri: comutatoare cu degetul mare si comutatoare cu rotire a pinionului.
Schimbatoarele de ghidon sunt comune la bicicletele de munte. Aceste comutatoare functioneaza adesea la fel intre marci, dar pot varia. Uneori, aceste comutatoare sunt integrate cu parghiile de frana, dar nu este intotdeauna cazul. Unele dintre ele au cadrane care arata in ce treapta te afli, in timp ce altele nu au aceasta functie.
Schimbatoarele pentru degete au doua parghii care iti permit sa schimbi treptele de la mai sus (dur) la mai jos (usor).

Aceste parghii sunt adesea pozitionate astfel incat una sa fie sub volan si controlata de degetul mare, iar cealalta sa fie deasupra volanului si controlata de degetul aratator. La alte biciclete Scott, doua parghii sunt amplasate una langa alta sub ghidon si ambele sunt actionate de degetul mare.

Scopul schimbatoarelor de viteze

Schimbarea vitezelor intr-o transmisie de bicicleta are acelasi scop: reducerea efortului pedalei si reducerea oboselii conducatorului. Daca parcurgi incet un traseu standard de mai multe ori pe saptamana, atunci sarcina asupra muschilor este mai mult sau mai putin uniforma si nu este nevoie in mod special de schimbarea vitezelor. Cu toate acestea, daca calatoresti pe teren dificil la viteze mari sau te bucuri de calatorii lungi, atunci alegerea treptei potrivite este extrem de importanta. Pentru a determina transmisia dorita, trebuie sa stii despre un lucru precum cadenta.

Cadenta este numarul de rotatii ale pedalei efectuate de un biciclist intr-un minut. Exista concepte precum cadenta ridicata, scazuta si optima:

Cadenta mica - faci turatii mici, dar pedalezi mult. Nu este sigur sa conduci intr-un astfel de ritm pentru o lunga perioada de timp din cauza sarcinii uriase asupra inimii si articulatiilor!
Cadenta mare - pedalezi foarte repede. Sarcina pe picioare este mica, dar nu are prea mult sens intr-o astfel de plimbare - nu este foarte placut sa te misti in ritm de melc.

Cadenta optima este un ritm de pedalare care este confortabil pentru tine personal si iti permite sa conduci departe si pentru o perioada indelungata fara a obosi foarte mult. Mergi de placere, dar in acelasi timp muschii si articulatiile tale nu sunt supraincarcate si antreneaza rezistenta. Pentru un amator, o cadenta de 60-70 este considerata optima la inceputul sezonului, iar dupa cateva luni de mers continuu, poti pedala cu o cadenta de aproximativ 90-100. Sportivii care efectueaza antrenamente regulate sunt capabili sa mentina o cadenta optima de peste 100.

Astfel, schimbarea vitezelor te ajuta sa mentii o cadenta constanta pe tot parcursul, indiferent daca mergi in sus, in conditii de vant in fata sau pe un pavaj plat. Ciclistul trebuie sa monitorizeze constant mentinerea cadentei. Pentru a face acest lucru, este convenabil sa utilizezi un computer de bicicleta cu capacitatea de a calcula cadenta.



Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?