Cum sa scapi de un obicei nesanatos in 5 zile
8/8423
calendar_month 09 Feb 2023, 13:18
Aproape orice persoană dobândește în timpul vieții un obicei nesănătos sau cel puțin unul care îi produce neplăceri sau disconfort - lor sau celor din jur. Știm că fumatul, consumul de alcool, dulciurile în exces sau sedentarismul sunt obiceiuri nesănătoase, iar pe termen lung pot prezenta un risc fatal, dar, în același timp, ne produc plăcere și de aceea este extrem de dificil să renunțăm la ele.
Totuși, cu un plan bine pus la punct, poți scăpa de un obicei nesănătos chiar și în cinci zile. Iată care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmezi:

Înlocuiește obiceiul nesănătos cu altul inofensiv

Pentru fiecare obicei nesănătos există cel puțin unul sănătos sau măcar mai puțin nociv și vei vedea că nivelul de satisfacție poate fi același. Spre exemplu, fumatul poate fi înlocuit cu vapatul, care îți va alimenta dependența de nicotină, dar care este lipsit de riscurile unei țigări clasice. Dacă vrei să renunți la țigări, aceasta este calea cea mai simplă, iar dacă metoda îți este necunoscută, vei găsi informații pe larg despre vapat în ghidul One Puff.
Vei descoperi că există alternative și pentru consumul de alcool sau de dulciuri. Berea fără alcool este o variantă foarte bună pentru cei care și-au făcut un obicei din a bea, iar fructele, pentru cei care iubesc dulciurile. Important este să îți dorești cu adevărat să renunți la obiceiul care știi că-ți face rău.

Scapă de tentații

În momentul în care ai luat decizia de a renunța la obiceiul nesănătos trebuie să scapi de orice tentație. Asta înseamnă că vei arunca imediat toate pachetele de țigări din casă sau din geantă, îți vei face curat în debara și în bar, iar când mergi la cumpărături pune în coș doar ceea ce îți este permis. De asemenea, în primă fază încearcă să stai la distanță de persoanele care păstrează obiceiurile și să eviți anumite anturaje sau evenimente care te-ar putea întoarce din drum. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la prieteni sau la stilul tău de viață... trebuie doar să-ți acorzi un pic de timp - câteva zile - în care să te obișnuiești cu noile obiceiuri.

Caută-ți aliați

În tot acest proces este esențial să-ți găsești cel puțin o persoană care să te susțină - un prieten apropiat sau un membru al familiei. Ideal ar fi dacă această persoană și-ar propune același obiectiv, potrivit blogului James Clear, însă este suficient să fie lângă tine și să te încurajeze, eventual să te tragă de urechi dacă la un moment dat ți se pare prea complicat și apare gândul de a renunța.

Gândește-te cum ți s-ar îmbunătăți viața

Încă de la început gândește-te cât de mult ți se va schimba în bine viața fără acel obicei. Starea de sănătate ți se va îmbunătăți, vei avea mai multă energie, vei arăta mai bine și - da - vei economisi bani, iar toate acestea sunt motive suficient de puternice ca să mergi înainte și să-ți atingi obiectivul.Foto: Pexels