Cum sa reduci factura la intretinere? Foloseste termografia in constructii!

calendar_month 24 Iul 2015, 16:26
Termografia in constructii este un procedeu de detectare a pierderilor de caldura cu ajutorul unor instrumente specializate, vizualizandu-se in spectru IR (infrarosu), invizibil omului, radiatiile electromangnetice emise de elementele unei constructii.
In urma procedurii de termografie (termoviziune), se realizeaza niste fotografii in infrarosu, numite termograme, ce prezinta constructia sub forma de pete de culoare diferite. Termogramele contin si o scara de temperaturi asociate nuantelor de culoare. Astfel, prin comparatia culorilor, se pot detecta zonele cu un flux termic foarte ridicat, adica zonele prin care se pierde in mod excesiv caldura. Aceste zone sunt de multe ori evidente in dreptul puntilor termice.
O parte din puntile termice sunt date de elementele de beton armat (grinzi/stalpi/ buiandrugi/conturul planseelor), deoarece betonul este un material cu rezistenta termica scazuta (netermoizolant).
Daca o constructie este realizata necorespunzator, in sensul in care grosimea termoizolatiei este insuficienta sau inexistenta in dreptul elementelor cu rezistenta termica scazuta (beton, metal, etc), prin termografie se pot depista aceste zone si se pot lua masuri de termoizolare suplimentara. Astfel, se poate reduce valoarea facturii de intretinere prin diminuarea pierderilor de caldura si se poate evita aparitia condensului si implicit a mucegaiului, ce se poate dezvolta la interiorul constructiei.
Termografia in constructii poate scoate in evidenta si performanta termoizolanta a profilelor de tamplarie din cadrul ferestrelor sau a usilor exterioare. Cu cat calitatea acestora e mai slaba, cu atat nuanta de culoare a acestora din termograme va fi mai apropiata de cea a puntilor termice. Se pot vizualiza si daca exista infiltratii/exfiltratii de aer prin zona de spuma perimetrala a tamplariei, sau daca o tamplarie nu are inchiderile etanse.
De asemenea pot fi scoase in evidenta si lucrarile ascunse ce au fost facute fara a se tine cont de izolarea necesara, daca acestre lucrari se situeaza pe fatade sau pe acoperisul/terasa cladirii.
Termografia este o metoda de investigare foarte utila si se recomanda a fi facuta in anotimpul rece cand diferenta de temperatura intre interior si exterior este de cca 20°C. Ea poate fi facuta atat separat la dorinta beneficiarilor, de catre o firma specializata de auditori energetici, la preturi accesibile, dar si in mod complementar unui serviciu de audit energetic daca se doresc si solutii de imbunatatire a performantei energetice.
Noutati




