Cum sa obtii un profit mai mare pe bursa atunci cand esti un investitor incepator
3/36441
calendar_month 10 Apr 2024, 10:45


Atunci cand esti un investitor la inceput de drum, este important sa abordezi investitiile pe bursa cu intelepciune, prin folosirea strategiilor potrivite care sa iti ofere o mai mare protectie impotriva pierderilor. Astfel, poti obtine un profit generos prin investitiile pe care le faci si iti poti construi o baza solida de informatii care sa te ajute pe viitor.
 
Descopera in cele ce urmeaza 3 lucruri pe care le poti face, ca investitor incepator, pentru a-ti limita pierderile, obtinand astfel randamentul dorit.

1. Diversifica-ti portofoliul

Inainte de a incepe sa investesti, este important sa stii ca portofoliile diversificate sunt considerate a fi mai stabile, deoarece atenueaza impactul volatilitatii instrumentelor financiare. De exemplu, in timp ce unele instrumente din portofoliu pot inregistra pierderi, altele pot obtine castiguri, minimizandu-ti astfel pierderea. In schimb, daca ai toti banii investiti intr-un singur activ si acesta sufera o scadere majora, pierderile pe care le inregistrezi pot fi semnificative.
 
Iata cateva exemple de instrumente financiare potrivite pentru diversificarea portofoliului tau, deoarece sunt considerate a fi profitabile:

- Indicele SP500 care urmareste capitalizarea bursiera a 500 de companii;
- Actiuni de tip blue-chip emise de companii mari si stabile;
- Fonduri mutuale care iti ofera oportunitatea de a-ti diversifica portofoliul fara sa achizitionezi individual fiecare activ.
 
2. Foloseste ordinele stop-loss

Si utilizarea ordinelor stop-loss iti poate fi de folos, in special atunci cand esti un investitor incepator, deoarece te protejeaza impotriva pierderilor majore, permitandu-ti astfel sa obtii un profit mai mare. Practic, cand folosesti un ordin stop-loss, stabilesti un nivel de pret la care sa vinzi automat un instrument financiar daca pretul acestuia scade si atinge nivelul setat. Astfel, ai posibilitatea de a reactiona rapid la schimbarile nefavorabile ale pietei si sa-ti maximizezi profitul in tranzactiile ulterioare.
 
Iata cateva aspecte de care sa tii cont atunci cand folosesti ordinele stop-loss pentru prima data:

- Analizeaza graficele si fundamentele companiilor inainte de stabili nivelul de stop-loss pentru actiunile pe care le tranzactionezi;
- Revizuieste regulat nivelurile de stop-loss si ajusteaza-le in functie de schimbarile care apar in dinamica pietei;
- Evita sa modifici nivelurile ordinelor stop-loss sub presiunea emotionala a pierderilor.
 
3.Invata sa iti gestionezi emotiile

Chiar si cu folosirea tehnicilor din acest articol, daca nu iti gestionezi emotiile corespunzator, poti inregistra pierderi nefondate atunci cand investesti pe bursa. Pentru a evita acest lucru, este important sa te informezi si sa incerci sa cunosti cat mai bine pietele financiare si tendintele instrumentelor in care investesti. Altfel, atunci cand te confrunti cu pierderi, pot aparea frica si anxietatea, care te pot determina sa iei decizii impulsive, precum vanzarea actiunilor in pierdere din frica de a pierde si mai mult.
 
Pe de alta parte, emotiile te pot influenta si atunci cand castigi. Atunci cand obtii castiguri rapide, poti fi tentat sa devii prea increzator si sa-ti asumi riscuri mai mari, cu care in mod normal nu ai fi de acord.
 
Entuziasmul excesiv te poate determina, de exemplu, si sa investesti excesiv intr-un activ care ti-a adus castigurile semnificative, uitand de faptul ca istoricul nu reprezinta o garantie a castigurilor pe viitor. Acest lucru se poate intampla si atunci cand observi ca un prieten a obtinut castiguri mai mari in urma unei investitii. In acest caz, poti deveni tentat sa investesti si tu, fara sa efectuezi propriile cercetari si analize.
 
Asadar, ca investitor incepator, aminteste-ti mereu sa iei decizii bazate pe analize obiective, in functie de planurile si strategiile tale de investitii, pentru a evita actiunile bazate pe emotii.
 
Concluzionand, pe langa managementul emotiilor, folosirea ordinelor stop-loss si diversificarea portofoliului iti pot fi de mare ajutor atunci cand esti investitor incepator si nu numai. Folosindu-le, cu timpul si experienta acumulata, iti vei putea dezvolta abilitatile de investitor si vei putea sa-ti indeplinesti obiectivele financiare intr-un mod constant.
 
Sursa foto: Shutterstock