
Optimizarea performanței echipamentelor care asigură căldura în locuința este un must din mai multe puncte de vedere. În primul rând, marea majoritate a oamenilor sunt interesați de menținerea unei performanțe optime din cauza facturilor la utilități. În lipsa unui consum moderat, valorile, în special în sezonul rece, sunt de-a dreptul de speriat.
Pe lângă faptul că un consum în limitele necesarului îți va păstra câțiva bani în buzunar, vei aduce și un mare beneficiu mediului înconjurător. Studiile arată că am putea face mult mai multe pentru planetă dacă am raționaliza consumul. La această acțiune se adaugă și utilizarea unor echipamente de încălzire care să fie menținute în anumite standarde de performanțe.
5 metode prin care poți să menții și să optimizezi performanța centralei pe lemne
Dacă locuința ta este încălzită prin intermediul unei centrale pe lemne, cu siguranță cunoști deja care sunt cele mai mari plusuri ale acestui sistem. Din ce în ce mai multe persoane fac aceste modificări din cauza prețurilor exagerate pe care distribuitorii de gaz le practică. Iată 5 metode prin care poți să îți asiguri o performanță constantă a centralei pe lemne:
Întreținerea regulată
Fiecare producător de centrale pe lemne oferă anumite instrucțiuni prin care centrala poate fi curățată, perioada la care trebuie să fie curățată și modul în care acest proces să se realizeze. În principiu, va trebui să te asiguri că îndepărtezi regulat cenușa și reziduurile din zona de ardere, precum și din arzător. Zonele și filtrele prin care fumul iese, vor trebui și acestea curățate la rândul lor.
Combustibilul utilizat
În cazul acestui tip de centrale se utilizează exclusiv lemne pentru încălzire. Producătorii recomandă utilizarea lemnelor uscate și de o calitate superioară. Practic, lemnele de calitate sunt materiale care vor arde eficient și vor degaja căldură, fără a forma o cantitate mare de cenușă și depuneri. Lemnele umede sau cele care nu fac parte din categoriile recomandate spre această utilizare vor conduce la o ardere ineficientă.
Depozitarea lemnelor
Locul unde lemnele sunt stocate este un alt aspect extrem de relevant în asigurarea performanței centralei. Este necesar un spațiu uscat, nivel scăzut de umiditate și bine ventilat. Pe lângă faptul că arderea unor lemne umede nu va degaja căldura așteptată, acestea pot și afecta performanța centralei.
Sistemele de control și monitorizare
Echipamentele de acest tip sunt prevăzute cu sisteme speciale de control și monitorizare. Asigură-te de faptul că acestea funcționează corectă, verifică regulat senzorii, termostatele și alte componente. Printr-o analiză periodică poți detecta la timp eventuale erori sau defecțiuni.
Revizia
Revizia periodică a centralelor este obligatorie în special pentru siguranța ta și a familiei tale. Fă-ți o obișnuință din a programa revizii periodice efectuate de o persoană autorizată. Specialiștii în acest domeniu pot identifica din timp eventuale probleme înainte ca acestea să afecteze în vreun fel performanța centralei.
Centrale pe lemne: O opțiune durabilă și eficientă pentru încălzirea casei tale
Combustibilul utilizat de aceste centrale este o sursă regenerabilă și sustenabilă. Natura are nevoie de un minimum de economie din partea fiecăruia, iar centralele pe lemne sunt soluția ideală pentru un început.
Fiind o sursă regenerabilă, lemnul poate fi folosit din plin atât timp cât se realizează și activități de plantare și creștere continuă a arborilor. Combustibilii fosili sunt o sursă epuizabilă și, mai mult decât atât, contribuie și la încălzirea globală – fenomen ce a luat amploare în ultimele decenii.
Noile modele de centrale pe lemne oferă o performanță inedită. Avansul tehnologic și-a pus amprenta și în acest sector și, astfel, în prezent există sisteme avansate de ardere, protecție și degajare a căldurii. Un complex performant conceput pentru obținerea unei eficiențe termice ridicate.
Din punct de vedere al costurilor, centralele pe lemne sunt o metodă potrivită pentru reducerea costurilor pe termen lung. Făcând aceeași comparație cu combustibilii fosili, lemnele sunt mult mai ieftine. Poți economisi bani pe care să îi folosești în aceleași scopuri de eficientizare a consumului energetic din locuință.
Dacă în zona în care locuiești, lemnul este o resursă prezentă din abundență, cu atât mai mult ar fi recomandată o centrală pe lemne. Pe lângă cele menționate anterior, arderea lemnelor va produce emisii de carbon, însă nu în aceeași măsură precum ceilalți combustibili. Tehnologiile avansate de filtrare a fumului reduc semnificativ emisiile de particule și substanțe poluante.
Dacă îți dorești să faci o schimbare în bine, care să-ți creeze un confort termic optim în același timp în care protejezi mediul, centralele pe lemne sunt soluția ideală. Asigură-te periodic de performanța acestora și efectuează reviziile conform indicațiilor producătorului. Persoanele autorizate sunt cele care te vor ajuta să previi eventuale defecțiuni, dar și cele care îți vor optimiza constant eficiența centralei pe lemne.
sursa foto: freepik.com




