Cum sa economisesti inteligent, profitand de inflatie
calendar_month 29 Iun 2022, 09:39
Inca de la inceputul anului, cresterea inflatiei a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte in presa, deoarece scumpirile care au loc intr-un timp atat de scurt nu au cum sa fie trecute cu vederea. Intrucat majoritatea companiilor nu cresc salariile in proportie cu rata inflatiei, tot mai multi oameni se gandesc la un “plan B” si la cum pot sa isi protejeze banii de inflatie. Daca si tu iti doresti sa economisesti intr-un mod eficient si in acelasi timp fara efort, descopera in continuarea acestui articol cateva modalitati pe care sa le incerci.
1.Cumpara actiuni
Inflatia poate fi vazuta ca o oportunitate de catre investitori, deoarece odata cu cresterea preturilor la materii prime si servicii, companiile vor creste mai departe preturile catre consumatorul final. Din acest motiv creste si pretul actiunilor companiilor respective, lucru care constituie un avantaj pentru investitori.
Istoricul randamentelor investitiilor la bursa arata ca investitiile in actiuni reprezinta cel mai bun refugiu din calea inflatiei, deoarece s-a demonstrat de-a lungul timpului ca la nivel mondial bursele care cresc cel mai mult sunt cele din tarile care au cea mai mare inflatie.
Atunci cand decizi sa cumperi actiuni, este indicat sa te orientezi spre banci deoarece acestea beneficiaza in mod direct de inflatie prin cresterea dobanzilor. Totodata, si companiile care se ocupa cu vanzarea de produse alimentare si bunuri de larg consum pot sa iti aduca un venit in plus consistent daca vei cumpara actiuni.
Nu uita insa, ca indiferent de compania pe care o alegi, investitiile la bursa au un anumit risc, al carui nivel este in general influentat de nivelul randamentului. Cu cat randamentul unei investitii este mai ridicat, cu atat si riscul de pierdere este mai mare.
2.Deschide-ti un depozit online
O alta modalitate eficienta si fara efort de a economisi bani in timpul inflatiei este deschiderea unui depozit online. Daca dispui de o anumita suma de bani pe care nu intentionezi sa o folosesti o anumita perioada de timp, o poti depunde intr-un depozit la termen. In functie de perioada pentru care alegi sa constitui depozitul, dar si de suma pe care o depui, la data scadenta vei primi dobanda acumulata in perioada respectiva.
Inainte de a decide spre ce institutie financiara te orientezi pentru deschiderea depozitului, este indicat sa te documentezi despre ofertele disponibile pe piata si sa alegi cea mai avantajoasa dobanda pentru tine.
Pentru a estima suma de bani pe care o poti primi, poti sa folosesti un calculator de depozite de la TBI Bank. Poti face calculul online in cateva secunde, fara introducerea de date personale si fara a fi nevoie sa te deplasezi catre o unitate fizica.
3.Investeste in titluri de stat
Inca de la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor ofera posibilitatea persoanelor fizice de a achizitiona titluri de stat. In acest fel, romanii care decid sa apeleze la aceasta metoda de economisire, pot beneficia de dobanzi avantajoase.
Achizitia de titluri de stat este considerata una dintre cele mai sigure investitii pe care le poti face, doarece sansele ca statul roman sa intre in faliment sunt infime. Poti achizitiona titluri de stat a caror valoare nominala este de un leu, fie online, fie de la unitatile Trezoreriei Statului sau de la subunitatile postale ale C.N. Posta Romana S.A.. Dobanda este anuala si se plateste in termenul prevazut de lege, iar veniturile obtinute sunt neimpozabile, lucru care constituie un avantaj major in detrimentul altor metode de economisire.
Fie ca alegi varianta mai usoara de economisire si optezi pentru depunerea banilor intr-un depozit bancar de pe urma caruia sa beneficiezi de o dobanda, fie te orientezi spre investitiile in actiuni sau titluri de stat, este important ca inainte sa te decizi, sa te documentezi foarte bine asupra a ce presupune fiecare proces in parte. Numai in acest mod te poti asigura ca faci cea mai avantajoasa alegere.
Sursa foto: freepik.com
Noutati