Cum sa cresti eficienta energetica intr-o casa deja construita
calendar_month 23 Nov 2021, 17:42
O casa eficienta din punct de vedere energetic este o casa care consuma cat mai putine resurse pentru iluminare, incalzire sau racire. Practic, proprietarul locuintei poate avea facturi mai mici la un confort superior fata de sursele de energie conventionale. In plus, se asigura protejarea mediului inconjurator.
Mai jos vei descoperi idei si solutii pentru a creste eficienta energetica intr-o casa deja construita dupa vechile principii.
Optimizarea termica
Izolarea termica este practic punctul de plecare atunci cand vorbim de eficienta energetica, iar pentru o casa deja construita, asta inseamna sa investesti intr-o serie de modificari sau sa ai in vedere unele modernizari care sa imbunatateasca considerabil eficienta energetica. Iata ce ar trebui luat in considerare:
Izolarea peretilor interiori si exteriori cu polistiren, vata minerala sau materiale ecologice (celuloza, pluta etc.). De asemenea, izolarea subsolului si a mansardei, daca acestea exista.
Alegerea unui „acoperis rece” (inclinat), pe care sa instalezi panouri solare cu performanta energetica. Pentru instalarea de panouri solare presurizate/nepresurizate se pot accesa fonduri nerambursabile prin „Programul Casa Verde”.
Inlocuirea ferestrelor termopan vechi cu profile care au 5-6 camere si 2-3 foi de sticla cu control solar (4 anotimpuri). Este cunoscut faptul ca prin ferestre se realizeaza o mare pierdere de energie intr-o camera.
Alegerea unui parchet stratificat, de 9, 10 sau 11 mm, cu transfer termic bun, mai ales daca vrei sa apelezi la un sistem de incalzire prin pardoseala. Incalzirea in pardoseala poate fi garantia unei locuinte bine incalzite si eficienta din punct de vedere energetic.
Inlocuirea becurilor cu unele eficiente energetic
Un alt pas, mult mai simplu si usor de efectuat in orice casa, este inlocuirea tuturor becurilor incandescente cu unele LED sau CFL (becuri fluorescente compacte). Becurile LED consuma mult mai putina energie electrica, fiind cu pana la 90% mai economice decat cele clasice. Mai mult, sunt ecologice. Atunci cand alegi becuri eficiente energetic pentru locuinta, uita-te dupa simbolul „Energy Star” pentru a fi siguri de calitate si eficienta.
Pentru a completa experienta unui consum optim, poti instala si intrerupatoare cu variator de lumina. Rolul lor este regleze intensitatea luminii in casa in functie de necesitati si preferinte. Atentie, ai nevoie de becuri LED speciale, cunoscute sub denumirea de becuri dimabile.
Utilizarea unui termostat ambiental
Este considerata tot o solutie rapida, care poate fi implementata usor in casa. Termostatul va ajuta in economisirea de energie si asigurarea unui confort termic placut, avand un control automat asupra temperaturilor ambientale de incalzire si racire din casa. Termostatul poate fi conectat la o centrala sau la aparatul de aer conditionat. In achizitia unui termostat, tine cont de functiile programabile ale acestuia, dar si de modul de operare, cum ar fi controlul de la distanta prin Wi-Fi sau modul „vacanta”.
Electrocasnice cu clase energetice superioare
Atunci cand cumperi electrocasnice, dincolo de culoare, design sau marime, ia in considerare clasa lor energetica. Electrocasnicele cu consum redus de energie sunt cele clasificate A, A+, A++ sau A+++. Se recomanda alegerea unei clase superioare (A+, A++, A+++), mai ales la aparatele care sunt considerate adevarate consumatoare de energie electrica, precum aerul conditionat, centrala, boilerul, frigiderul sau masina de spalat. Desi pretul de achizitie este considerabil mai ridicat fata de electrocasnicele cu clase energetice inferioare (B-G), costurile se vor amortiza in timp prin facturi mai mici la energia electrica.
Odata achizitionate aceste electrocasnice, mai pot fi mentionate cateva recomandari importante pentru reducerea consumului: scoate din priza aparatele si adaptoarele care nu sunt in uz (tinute in modul „Stand-by”) sau nu pozitiona frigiderul in zone cu caldura excesiva, cum ar fi plita, cuptor sau fereastra.
Eficienta energetica este o componenta importanta in dezvoltarea sustenabila si durabila a mediului inconjurator, iar directivele Uniunii Europene sunt din ce in ce mai elaborate in acest sens.
Sursa foto: Shutterstock
Noutati