Cum sa colaborezi eficient cu echipa daca lucrezi de acasa
7/7939
calendar_month 15 Feb 2022, 13:38
Daca esti printre cei care lucreaza de acasa în aceasta perioada, probabil ca apar diferite provocari în ceea ce priveste colaborarea eficienta într-un mediu de lucru care poate fi mai provocator, desi este si mai comod în acelasi timp, din confortul casei tale. Pentru a te organiza mai bine legat de colaborarea cu echipa din care faci parte, este important sa tii cont de cativa pasi, pe care ti-i prezentam mai jos.

Investeste în abilitatile tale de comunicare remote, dar si în cele ce tin de utilizarea mai buna a tehnologiei

Pentru a colabora bine online, pe langa faptul ca este recomandat sa ai la îndemana mijloacele necesare comunicarii online (laptop, internet, casti care anuleaza zgomotul de exterior), este important sa investesti în abilitatile tale de comunicare. Vorbeste deschis despre provocarile pe care le ai cu echipa ta, despre taskurile pe care nu reusesti sa le finalizezi si daca ai nevoie de ajutor. Investeste în abilitati ce tin de lucrul la distanta, de lucrul online si remote, asa cum mentioneaza si lista de abilitati de aici.

Tine sedinte recurente cu echipa

Stabileste cel putin o sedinta saptamanala, în care sa discuti cu echipa despre statusul proiectelor tale. Este util, de exemplu, ca la început de saptamana sa discutati despre taskurile pentru saptamana în curs, iar la final sa le revizuiti si sa vedeti ce s-a bifat si ce nu. De asemenea, sedintele de status zilnice pot ajuta pentru a planifica ziua respectiva si a revizui taskurile din cadrul ei.
Pentru a structura cu succes o sedinta online, este important sa ai o agenda clara si punctele de discutie care sunt necesare de acoperit, precum si sa trasati clar la final care sunt sarcinile de lucru care au reiesit din cadrul sedintei.

Revizuiti obiectivele comune de lucru periodic

Cu totii aveti în minte aceleasi obiective, pentru succesul companiei în care lucrati. De aceea, este bine sa le revizuiti periodic si sa va asigurati ca sunteti pe aceeasi lungime de unda si ca va aliniati activitatile zilnice unor obiective de lucru comune, pe care le urmariti în mod constant.

Folositi tehnologia în avantajul vostru

Exista numeroase tehnologii de comunicare care va pot ajuta sa va organizati mai bine. Printre acestea se numara Slack, un instrument de colaborare online folosit de echipe din întreaga lume, instrumente de videoconferinta utile precum Zoom sau Skype, aplicatii pentru managementul taskurilor si care sa tina evidenta a ceea ce aveti de facut în comun ca echipa. De asemenea, exista si alte instrumente de lucru online colaborativ, precum instrumentul Canva pentru a edita grafica online. Important este sa gasiti împreuna cele mai bune instrumente care functioneaza pentru voi.

Ofera si cere feedback constant

Pentru a colabora mai bine cu echipa ta, cere si ofera colegilor constant feedback pentru materialele pe care le lucreaza. Daca ai ceva de livrat si ai nevoie de parerea colegilor, asigura-te ca este într-o forma finala si ca stabilesti si un termen-limita pana la care ai nevoie de feedback-ul respectiv. Ca sa acorzi feedback eficient, e important sa fii specific, sa te gandesti care e obiectivul final al materialului pe care îl ai de livrat, care este publicul sau audienta finala care va citi si la care va ajunge acest material. Fii empatic si deschis cu colegii tai, comunica cu claritate si alege canalul potrivit.
De exemplu, uneori e mai recomandat sa dai feedback-ul respectiv verbal, alteori o poti face cu usurinta, în scris, structurandu-ti informatia cat mai bine. Daca ai un material de lucru mai amplu, poti sa-ti structurezi informatia în scris, într-un e-mail, cu subpuncte care sa acopere toate mentiunile pe care vrei sa le faci.Foto: SHVETS / Pexels

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?