
Fara indoiala, accesarea unui credit reprezinta cea mai rapida modalitate prin care poti obtine banii necesari ca sa-ti demarezi proiectele. In loc sa-ti lasi visurile in asteptare, poti incepe sa construiesti pasi in directia dorita de tine.
Este important insa ca inainte sa apelezi la un credit sa stabilesti obiectele si durata in care poti restitui suma respectiva. In ziua de azi, sunt disponibile mai multe variante, cum ar fi un împrumut pe o perioadă scurtă sau un credit ce se poate intinde pe o perioada de pana la 30 de ani. Iata cateva lucruri esentiale care te pot ajuta sa alegi creditul potrivit pentru nevoile tale!
Stabileste-ti obiectivul. Care este, de fapt, tinta ta
Inainte de a lua initiativa accesarii unui credit, este esential sa ai bine clarificate obiectivele tale. Daca ai un plan concret si stii exact in ce vrei sa investesti acea suma de bani, atunci cel mai probabil e sa ai in vedere exact tipul de credit pe care vrei sa-l accesezi. In cazul in care nu ai bine stabilite aceste idei, este de preferat sa treci pe foaie dorintele tale si sa identifici care este obiectivul tau.
Ai nevoie de bani pentru o vacanta? Vrei sa faci anumite cursuri profesionale? Te gandesti la o investitie pe plan personal, cum ar fi achizitia unui telefon ori a unui alt obiect? Sau vrei sa te implici in renovarea locuintei tale si ai nevoie de bani ca sa faci schimbarile dorite? Acestea sunt cateva situatii care pot presupune cheltuieli suplimentare. Daca te regasesti intr-unul dintre aceste cazuri, poti lua in calcul accesarea unui imprumut pe termen scurt. In acest fel, vei reusi sa obtii banii de care ai nevoie prin intermediul unui credit care se poate intinde pe o perioada de pana la 5 ani.
Analizeaza-ti capacitatea de plata
Vezi exact care este situatia ta financiara. Chiar daca dorinta de a accesa un credit poate fi destul de mare, este indicat sa-ti faci niste calcule si sa gandesti situatia pe termen lung. Intrebarea importanta la care trebuie sa raspunzi este daca iti permiti sa achiti rata lunara, pe langa cheltuielile stabile pe care le ai. Asadar, calculeaza veniturile si cheltuielile lunare. Verifica daca poti sustine rata lunara fara sa te supraindatorezi. Ideal ar fi ca rata lunara sa nu depaseasca 30-40% din venitul tau net. Verifica ce ar insemna pentru tine sa platesti rata pentru un credit de nevoi personale sau pentru un alt tip de imprumut si cum te poti descurca financiar pana inchizi creditul. Iti poti suplimenta veniturile prin joburi part time sau alte activitati pe care le poti face? Raspunsul te poate ajuta sa-ti planifici mai bine gestionarea finantelor.
Iti doresti propria casa
Poate te-ai saturat sa stai cu chirie sau sa locuiesti cu parintii, iar in acest caz, optiunea care a ramas este sa apelezi la un credit ipotecar. Aceasta poate fi modalitatea rapida care sa te ajute sa-ti concretizezi dorinta si sa faci pasul urmator prin care sa ajungi in posesia unui apartament sau a unei case. Este bine sa ai in vedere ca costul lunar al propriei locuinte poate presupune o suma lunara mai ridicata decat plata chiriei, noteaza cei de la investopedia.com. Nu strica sa te informezi si sa vezi ce presupune un credit care se poate intinde pe o perioada de pana la 30 de ani, ce alte cheltuieli mai sunt pe langa rata lunara, cum ar fi acoperirea unei asigurari pentru casa, dar si altele. Daca esti hotarat sa accesezi acest credit, e de preferat sa ceri mai multe oferte de la banci diferite ca sa vezi ce ti se potriveste mai bine. Ia legatura cu un specialist si adreseaza-i toate intrebarile pe care le ai, ca sa stii exact ce inseamna contractul pe care il semnezi si care sunt responsabilitatile tale financiare.
Sursa foto: Shutterstock




