Cum pregatesti revenirea la birou a echipei tale. Demonstreaza din nou ca esti un bun manager
7/7545
calendar_month 15 Mar 2021, 15:58
In pandemie, munca s-a mutat de la birou acasa, iar managerii au facut eforturi considerabile pentru a se adapta noilor conditii, incercand sa coordoneze echipa de la distanta si, in acelasi timp, sa mentina sentimentul de apartenenta. Noul context a schimbat in mod semnificativ piata muncii, perturband modul in care organizatiile isi gestioneaza afacerile. Potrivit agentiei internationale de stiri EFE, cota de angajati a caror munca poate fi desfasurata de acasa, in Uniunea Europeana, depaseste 50% in tarile scandinave si Belgia, Franta, Luxemburg şi Suedia, dar este de numai 20% in unele regiuni din Spania, Grecia si Romania.

Daca situatia companiei tale valideaza statistica si ai facut deja pregatiri serioase pentru a rechema echipa la munca de la birou, e timpul sa te ocupi de ultimele detalii, iar acest articol iti poate fi de un real ajutor.

Birouri „friendly”

Ar fi in detrimentul tau sa-ti imaginezi ca angajatii tai vor fi multumiti cu vechile conditii pe care le aveau la job, desi poate acestea chiar erau premium. Nu poti sa ceri echipei sa se readapteze unui „trecut”, dupa un an in care au muncit din confortul propriei locuinte. Tocmai de aceea, ar fi bine sa proiectezi un spatiu de birouri cu servicii incorporate, in care angajatii sa aiba la dispozitie o bucatarie utilata modern, consumabile, o terasa pentru luarea meselor, o biblioteca, un spatiu de relaxare, ba chiar si o sala de sport.

Poti anima decorul cu multe plante verzi, iar pentru ca target-urile sa fie bine trasate, iar strategia organizatiei sa fie cunoscuta de toata lumea, poti monta la vedere table magnetice de diverse dimensiuni, un instrument excelent pentru a maximiza eficienta si ordinea in interiorul unei firme.

Este important ca angajatii sa vina la munca cu placere; chiar si cu pauze frecvente, eficienta acestora va creste semnificativ daca isi desfasoara activitatea intr-un loc prietenos, intr-o ambianta placuta. Totodata, trebuie sa tii seama de distantarea sociala si sa inchiriezi un spatiu aerisit, generos, pentru a exclude din start orice fel de riscuri. De asemenea, e de preferat sa asiguri din partea casei mastile de unica folosinta, dezinfectantii si cremele de maini.

Flexibilitatea muncii

In foarte multe cazuri, inclusiv in ceea ce priveste gigantii IT, angajatii vor munci de acasa cel putin pana la finalul anului 2021. Daca ati decis ca exista mai multe avantaje ale muncii fata in fata, optand pentru revenirea fizica a angajatilor la job, este necesar sa ganditi un sistem hibrid. Asadar, ar fi de preferat ca oamenii din echipa sa aiba posibilitatea de a alege sa lucreze de acasa macar o zi pe saptamana, pentru ca trecerea la noul format sa nu fie una brusca. Astfel, ar fi prevenita si dificultatea de reintegrare in echipa, dar si stresul generat de schimbarea situatiei si noile cerinte. In plus, majoritatea companiilor planuiesc schimbari semnificative ale politicii privind munca, iar masura mentionata nu ar fi altceva decat o racordare la normalitate.

Facilitati extrasalariale

Ai nevoie de o echipa motivata, dornica sa recupereze, sa-si testeze limitele si sa aiba rezultate peste cele preconizate. O poti motiva atat prin asigurarea unor conditii premium de munca, prin accesul la un program de munca flexibil si, mai ales, prin bonusuri. Poti rasplati cei mai performanti angajati prin premii de performanta, poti deconta transportul angajatilor sau poti mari suma alocata bonurilor de masa. Va cantari foarte mult daca angajatii vor avea acces la o asigurare de sanatate privata, mai ales in acest context socio-economic marcat de nesigurante.



Indiferent de ce vei alege sa faci concret pentru echipa ta, este important sa aduci cateva schimbari in bine macar treptat, daca nu este posibil dintr-odata.

Sursa foto: unspalsh.com

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?