Cum poti sa iti platesti rata la credit si sa economisesti bani, in acelasi timp
8/8421
calendar_month 09 Feb 2023, 09:36
Economisirea banilor nu este un lucru usor de facut, avand in vedere cheltuielile lunare care trebuie suportate, in special atunci cand ai de platit si o rata la credit. Cu toate acestea, avand un comportament responsabil, ai posibilitatea de a acoperi toate cheltuielile necesare si sa economisesti, in acelasi timp. Descopera in continuare cum poti face asta.

Respecta regula 50/30/20

Aceasta regula este o metoda financiara de a-ti gestiona veniturile lunare intr-un mod eficient, astfel incat sa iti permiti sa acoperi cheltuielile necesare, dar sa si economisesti bani. Concret, regula 50/30/20 presupune urmatoarele:


  • Cheltuieste 50% din venitul lunar pe cheltuieli uzuale, precum plata ratei la banca, a utilitatilor si plata hranei.


  • 30% din venituri poti sa le aloci dorintelor. De exemplu, poti sa aduni bani pentru o vacanta pe care ti-o doresti sau pentru achizitia unor obiecte vestimentare deosebite.


  • 20% din venituri foloseste pentru economii si investitii. Daca iti doresti un profit sigur, poti sa depui banii economisiti intr-un depozit online bancar si, in acest mod, banca iti plateste o dobanda care, la data scadenta, se adauga sumei de bani pe care ai depus-o initial. In functie de banca pe care o alegi, poti sa obtii o dobanda chiar si de 9,3%.


Daca iti faci un obicei din a aplica aceasta regula, vei avea posibilitatea sa iti gestionezi mai bine bugetul luna de luna si sa urmaresti cu usurinta ce suma de bani cheltuiesti pentru fiecare categorie de costuri in parte. Mai mult decat atat, daca optezi pentru un depozit online, nu numai ca economisesti bani, dar si obtii un profit de pe urma acestora. Dobanda pe care o primesti din partea bancii este influentata in mare parte de perioada pe care o alegi sa iti deschizi depozitul si de suma de bani pe care o depui la inceput.

Imbunatateste-ti comportamentul de consum

Un comportament responsabil de consum te poate ajuta sa economisesti bani si sa iti mentii, in acelasi timp, stilul de viata dorit fara sa iti impui restrictii. Iata cateva sfaturi pe care le poti pune in aplicare si care te pot ajuta sa economisesti in timp ce iti si platesti rata la timp:


  • Mergi saptamanal la supermarket cu lista de cumparaturi. De exemplu, in fiecare weekend, poti sa iti constitui planul alimentar pe urmatoarea saptamana, iti faci o lista cu alimentele necesare, iar la supermarket achizitionezi in functie de lista pe care ai realizat-o anterior.


  • Optimizeaza-ti consumul de energie cu aplicarea unor metode eficiente. Iata cateva exemple pe care le poti pune in aplicare: scoate aparatele electronice si electrocasnice din priza atunci cand nu le utilizezi, foloseste televizorul la luminozitate mai joasa, foloseste becuri LED in detrimentul celor conventionale.


  • Pe timpul iernii, poti sa reduci costurile cu incalzirea prin aerisirea caloriferelor, asigurandu-te astfel ca functioneaza corespunzator, dar si prin utilizarea unui termostat care sa asigure o temperatura constanta in locuinta.


  • In ceea ce priveste achizitia unor obiecte de imbracaminte mai scumpe sau a unor gadget-uri, foloseste regula celor 48 de ore. Daca obiectele respective nu iti sunt strict necesare, dar si daca dupa 48 de ore inca te gandesti la achizitia lor, atunci cumpara-le pentru ca, intr-un fel sau altul, iti vor fi folositoare. Daca, in schimb, dupa 48 de ore, nici nu te mai gandesti la achizitiile respective, inseamna ca decizia de a nu cumpara acele obiecte a fost una potrivita.


Aplicand regula 50/30/20 pentru a-ti gestiona bugetul lunar si imbunatatindu-ti comportamentul de consum, ai posibilitatea de a-ti gestiona intr-un mod eficient veniturile si sa economisesti, in acelasi timp. Foloseste-te de informatiile prezentate in acest articol si economiseste eficient pentru a-ti atinge toate obiectivele.
sursa foto: shutterstock.com