Cum poti contracara efectele sedentarismului
8/8561
calendar_month 21 Apr 2023, 12:35
Sedentarismul este una dintre cauzele principale ale multor probleme de sanatate fizica si psihica si, din pacate, pericolul planeaza asupra celor mai multi dintre noi. Fara sa ne dam seama, devenim din ce în ce mai inactivi si ne gasim scuza perfecta aruncand vina pe un job solicitant. Dupa o zi de munca, cei mai multi dintre noi ne retragem în confortul casei, unde mancam si ne uitam la televizor avand senzatia falsa ca asa ne relaxam si ne încarcam bateriile. Pe termen lung, acest tip de comportament ne dauneaza. Devenim sedentari, iar primele efecte ale acestui stil de viata sunt, între altele, contracturile musculare, cresterea în greutate, problemele de circulatie, durerile de spate si de picioare, scaderea masei musculare, anxietatea si depresia. În timp, toate acestea se pot transforma în ceva mult mai serios.

Iata cum poti contracara efectele sedentarismului:

Masaj

Un prim efect al unui stil de viata sedentar este aparitia contracturilor musculare. Este o problema cu care se confrunta marea majoritate a celor care au joburi statice, de birou. Pe langa dureri, tensiunea intramusculara pune presiune pe vasele si capilarele intramusculare, determinand o deficienta circulatorie locala, ceea ce provoaca la randul ei un flux scazut de oxigen care alimenteaza muschii. Efectele sunt însa mai complexe si le vei descoperi în articolul Komoder. Masajul este cea mai eficienta arma împotriva contracturilor musculare si ideal ar fi sa apelam cat mai des la el, pentru ca îi ajuta în mod decisiv pe cei cu joburi statice sau care au locuri de munca solicitante si stresante. Masajul, terapeutic sau de relaxare, este un inamic redutabil al sedentarismului, contracarand cele mai multe dintre efectele primare, enumerate mai sus, ale acestuia.

Renunta la masina si la transportul în comun

E drept ca masina si mijloacele de transport în comun ne ajuta de multe ori sa castigam timp, dar sanatatea ar trebui sa conteze mai mult. Poate ca dimineata ne grabim si vrem sa ajungem cat mai repede la job, însa la finalul programului ar fi ideal sa ocolim mijloacele de transport si sa ne întoarcem pe jos acasa. Daca distanta este prea mare, macar jumatate din drum poate fi facuta pe jos. Medicii spun ca orice persoana ar trebui sa faca cel putin 10.000 de pasi pe zi pentru a preveni sedentarismul. Drumul de acasa la serviciu si invers pe jos ajuta la atingerea acestui scop.

Miscare dupa fiecare ora petrecuta la birou

Statul prelungit la birou provoaca dureri de spate si probleme circulatorii. Medicii recomanda plimbari scurte, de 5-10 minute, dupa fiecare ora de stat pe scaun. Chiar daca suntem foarte ocupati, o data la 60 de minute ar trebui sa ne gasim un pretext de a ne ridica de la birou: mergem sa bem apa, sa ne luam de mancare, la toaleta, la un coleg dintr-un alt birou.

Plimbari zilnice

Chiar daca avem un program încarcat, ar trebui sa ne gasim în fiecare zi macar 30 de minute pentru plimbare. Ideal ar fi sa mergem într-un parc, unde aerul este mai curat, si sa facem plimbarea într-un ritm mai sustinut.

Program saptamanal de exercitii fizice

Pentru un stil de viata sanatos este recomandat ca orice adult, indiferent de varsta, sa faca între 150 si 300 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana, potrivit everydayhealth.com. se pot face plimbari în ritm alert, exercitii de gimnastica aerobica sau exercitii cardio.



Foto: Pexels