Cum iti protejezi casa de conditiile meteo extreme? Iata 5 solutii!
3/34876
calendar_month 16 Mai 2023, 12:10
Casa ta este, probabil, una dintre cele mai importante investitii pe care le-ai facut, dar si locul in care te simti in siguranta. De aceea, este esential sa o protejezi de conditiile meteo extreme, care pot provoca daune semnificative. Daca vrei sa te asiguri ca locuinta ta este in siguranta in fata tuturor capriciilor vremii, ti-am pregatit cateva sfaturi utile. Iata ce masuri trebuie sa iei.

1. Asigura-te ca acoperisul casei este intr-o stare buna

Primul pas pentru o casa solida, ce rezista la furtuni si intemperii este sa te asiguri ca acoperisul este intr-o stare buna. Inspecteaza-l periodic, cel putin o data pe an sau dupa evenimente meteorologice extreme, pentru a identifica eventualele probleme inainte ca acestea sa se agraveze. Verifica daca exista tigle sarite, tabla rupta sau fisuri, iar daca observi probleme, repara-le cat mai curand. Inlocuieste tiglele sparte, sigileaza fisurile si curata orice resturi de pe acoperis. Astfel, vei preveni infiltrarea apei si deteriorarea structurii acoperisului. De asemenea, asigura-te ca acoperisul este bine izolat. O izolatie corecta poate reduce semnificativ costurile de incalzire si racire, dar si riscul de avarie cauzat de fluctuatiile de temperatura.

2. Instaleaza un sistem de paratrasnet


Descarcarile electrice din timpul furtunilor pot provoca daune semnificative la nivelul structurii casei si iti pot pune viata in pericol. Pentru siguranta este nevoie de un paratrasnet adecvat pentru dimensiunea si particularitatile locuintei tale. Alege sistemul potrivit si apeleaza la un electrician autorizat pentru o instalare corecta, conform standardelor de siguranta si instructiunilor producatorului. Dupa instalarea sistemului de paratraznet, apeleaza in mod regulat la un specialist pentru verificare si intretinere. Acesta va putea inspecta componente sistemului si va identifica eventualele probleme sau deteriorari.

3. Verifica sistemele de scurgere a apei

Apa provenita din ploi abundente sau topirea zapezii poate cauza daune semnificative, daca nu sunt luate masurile de precautie adecvate. Asadar, curata sistemele de scurgere si asigura buna functionare a jgheaburilor si burlanelor pentru a evita acumularea de apa si infiltratia acesteia in pereti sau in fundatie. Inspecteaza canalele de scurgere si tevile exterioare pentru a depista eventuale fisuri sau blocaje care pot provoca acumularea apei si aparitia inundatiilor. Totodata, opteaza si pentru aplicarea de solutii impermeabile la nivelul peretilor, fundatiei si a zonelor expuse la umezeala.

4. Protejeaza usile si ferestrele

Pentru ca usile si ferestrele casei sa nu se deterioreze in caz de conditii meteo extreme, opteaza pentru materiale durabile, precum aluminiu, PVC sau lemn tratat. Acestea au o rezistenta crescuta la vant, ploaie, ninsori sau temperaturi extreme si, astfel, iti protejeaza investitia. Daca ai nevoie de protectie suplimentara impotriva intemperiilor, opteaza pentru instalarea rulourilor sau a jaluzelelor exterioare. Acestea pot fi actionate manual sau automat si pot reduce riscul de spargere a geamurilor in cazul unei furtuni puternice sau a grindinei. Consolidarea geamurilor cu folie de protectie poate fi o alta solutie eficienta pentru a preveni spargerea acestora in cazul unei furtuni puternice sau a grindinei. Aceasta folie transparenta este rezistenta la impact, poate fi aplicata usor pe orice tip de geam si ofera un plus de intimitate.5. Ingrijeste gradina si copacii

Poti preveni daunele provocate de caderea crengilor peste acoperis sau ferestre daca tunzi si intretii copacii din jurul casei. Asigura-te ca ramurile nu ating casa, pentru a evita zgarieturile si deteriorarea si nu uita sa cureti gradina. Indeparteaza resturile vegetale, precum frunzele moarte si crengile cazute, pentru a preveni acumularea de apa si formarea de balti in timpul ploilor torentiale. De asemenea, depoziteaza in mod corect orice obiecte care ar putea fi ridicate de vant si ar putea provoca daune casei sau vecinilor. In ultimul rand, verifica si consolideaza structurile din gradina, precum pergolele si serele. Asigura-te ca acestea sunt bine ancorate si pot rezista la vant, iar daca sunt necesare reparatii si inlocuiri, ocupa-te de aceste aspecte cat mai curand. Protejarea casei de conditiile meteo extreme este esentiala pentru a asigura siguranta si confortul familiei tale. Tine cont de recomandarile noastre daca vrei sa eviti pagubele costisitoare si sa te bucuri de un camin sigur pentru tine si cei dragi!