Cum il faci pe cel mic sa se indragosteasca de lectura?
7/7481
calendar_month 15 Ian 2021, 14:55
Te deranjează faptul că micuțul tău petrece prea mult timp în fața calculatorului? Ești preocupat de dezvoltarea lui, însă nu reușești să-l convingi să-și facă temele sau să citească? Este posibil să ai o abordare greșită.

Iată câteva moduri eficiente de a-ți încuraja copilul să își petreacă timpul citind

1.Spune-i o poveste în fiecare seară
Atât copiii, cât și adulții iubesc poveștile. De ce? Pentru că au suspans, morală și sunt distractiv de povestit și ascultat. Dezvoltă un obicei din a-i citi sau inventa o poveste înainte de culcare. Pe lângă faptul că petreceți timp prețios împreună, departe de device-uri, îi vei forma un apetit pentru lectură. La scurt timp, el va deveni prea nerăbdător și nu va mai aștepta următoarea seară pentru finalul poveștii, așa că va începe să citească și pe timpul zilei.
2.Îi place mult filmul? Nu uita să-i recomanzi și cartea!
Foarte multe dintre filmele îndrăgite de copii sunt inspirate sau adaptate din cărți clasice. Încearcă, de fiecare dată când îl auzi pe cel mic vorbind despre personajele dintr-un anumit film, să-i sugerezi și cartea. Dacă îți cere o păpușă Disney, cumpără-i și povestea acesteia. La fel și în cazul în care ai un băiat care îți cere super-eroi. Prin această tehnică, copilul va ajunge să asocieze lectura cu joaca și nu cu o obligație de la școală.
3.Pe lângă celelalte cadouri, dăruiește-i și o carte
E adevărat că prea puțini copii își pun cărți pe lista de dorințe, însă asta nu ar trebui să te oprească să îi cumperi câte o cărticică din când în când. Nu știi care dintre ele îi va aprinde dorința de a citi. În plus, găsești cărți pentru copii până la 7 ani ieftine, educative și foarte interesante. De obicei, cele de aventură, cu personaje fantastice, reușesc să-i facă pe copii să se îndrăgostească de lectură.
4.Nu uita să-l recompensezi
Trebuie să conștientizezi faptul că micuțul tău trăiește înconjurat de lucruri menite să-i distragă atenția. La ce bună o carte când se plictisește, dacă poate oricând să se distreze mult mai mult jucându-se pe tabletă? El nu va înțelege de la început toate beneficiile lecturii, așa că tu trebuie să știi cum să-i stimulezi interesul. Oferă-i mici recompense și nu ezita să îi spui cât de fericit ești când îl vezi citind.
5.Discută cu el pe baza acelor cărți
Nu te opri doar la a-i sugera cartea, ci folosește orice prilej pentru a discuta despre ea. Pune-i întrebări, inițiază o conversație, creează analogii. Comunitatea fantasy e atât de mare pentru că oamenii adoră să vorbească și să dezbată viețile personajelor. La fel va fi și pentru copilul tău, după ce a terminat o poveste care i-a plăcut, va vrea să vorbească la nesfârșit despre aceasta și ar însemna mult pentru el ca tu să fii acolo și să-l asculți.
Așadar, cititul este printre cele mai benefice activități atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Urmează pașii de mai sus și oferă-i șansa de a-și dezvolta creativitatea și gândirea printr-un mijloc care poate fi foarte distractiv.
Sursă foto: Shutterstock.com