Cum alegi cele mai bune carti pentru copii de 1-2 ani
8/8134
calendar_month 04 Aug 2022, 10:35

Este destul de greu sa alegi „cele mai bune” carti, pentru ca piata moderna de carte este plina de produse pentru toate gusturile.

Dar poate ca cele mai bune carti pentru copii sunt cele care au fost deja incercate si testate si care au devenit preferatele multor familii?
Varsta de 1-2 ani este o perioada foarte interesanta si responsabila pentru parinti: un copil se transforma treptat dintr-un bebelus intr-un explorator inteligent al lumii din jurul sau. Dezvoltarea mentala a sugarului in al doilea an de viata avanseaza intr-un ritm considerabil si, cel mai important, acesta invata sa vorbeasca. Cititul diverselor carti copii impreuna cu mama nu este doar o experienta distractiva pentru cel mic, ci si un lucru important care modeleaza gandirea, inteligenta si chiar viitorul discurs alfabetizat.
Asadar, un adult in aceasta perioada ar trebui sa incerce sa atraga copilul spre carti, pentru a-i arata bucuria de a citi.
Ce trebuie sa contina cartile pentru copiii de la 1 an la 2 ani?
In continuarea vei gasi sfaturi pentru alegerea cartilor pentru micii cititori. Astazi exista edituri pentru copii care ofera carti cu ilustratii frumoase specifice acestei varste, si avand un continut pe masura.
Un copil de 1-2 ani abia incepe sa descopere lumea literaturii, asa ca recomandarile pentru alegerea cartilor contin cateva elemente de baza:


  • Ilustratiile ar trebui sa domine textul. Si, bineinteles, sa fie de inalta calitate.


  • Textul in sine nu ar trebui sa fie lung, altfel copilul pur si simplu nu va putea sa se concentreze mult timp. Sunt preferabile poezii scurte si basme.


  • Cartea ar trebui sa fie rezistenta si sigura. Nu cumpara carti de provenienta dubioasa, cu un miros intepator de „chimicale”. Daca copilul are inca obiceiul de a incerca lucruri, nu-i dai carti de hartie pe care sa le citeasca liber, din simplu motiv ca le poate distruge.


De ce carti are nevoie un copil la varsta de un an?
La aceasta varsta, copiii devin mai activi si mai dornici sa invete despre lumea din jurul lor. Materialul pentru acestea ar trebui sa fie ales in acelasi mod. Cartile de dezvoltare si de lectura sunt ideale. Expertii recomanda sa le cititi copiilor basme (populare si moderne), cantece de copii, cantece si povesti de gradinita. Principalul lucru este ca textul sa fie ritmat, astfel incat sa fie memorat rapid si copilul sa inceapa sa o reproduca.
Ce rol au ilustratiile si continutul cartii
Astfel, potrivit psihologilor si pediatrilor, ilustratiile pentru copiii de aceasta varsta ar trebui sa fie cat mai realiste. Astfel, copilul mic poate nu numai sa studieze elementele din carti, ci si sa le recunoasca in viata reala.
Semnificatia textului este, de asemenea, foarte importanta, deoarece copiii de 1 an, in comparatie cu nou-nascutii, inteleg esenta si semnificatia acestuia. Prin urmare, parintii ar trebui sa se familiarizeze cu textul atunci cand aleg o carte pentru copii. Alege povesti pozitive si povesti cu morala, astfel incat copilul sa inceapa sa inteleaga rapid ce este rau si ce este bine.
Tu ce carti ai ales pentru copilul tau de 1-2 ani?