Cum alegi cel mai potrivit ulei de motor: cele mai frecvente greseli
calendar_month 19 Aug 2022, 10:35
O persoana care nu stie foarte multe despre masini si despre produsele asociate utilizarii acestora nu va reusi sa aleaga uleiul de motor potrivit. Iar alegerea potrivita a acestuia este extrem de importanta, motiv pentru care vei gasi in acest articol informatiile esentiale legate de criteriile de alegere a uleiului de motor, respectiv cele mai frecvente greseli pe care le fac utilizatorii si modul in care le poti evita.
Care este rolul uleiului de motor?
Rolul uleiului de motor este de a reduce uzura pieselor din blocul motor prin diminuarea frecarii dintre piesele mobile ale acestuia. De asemenea, uleiul de motor are si rolul de a proteja impotriva coroziunii, asigurand curatarea si etansarea motorului. Lichidul care circula intre piesele motorului face posibila evacuarea arderilor si este esential in procesul de racire. Efectele sale asupra ansamblului de piese de sub capota vehiculului sunt numeroase, insa trebuie amintite si cele ce tin de optimizarea costurilor. Inlocuindu-l la timp economisesti combustibil si vei arata grija fata de mediu, acest lichid fiind important si in procesul de reducere a emisiilor de CO2.
In acest sens, este extrem de important sa alegi uleiul de motor potrivit pentru masina ta. Verifica vascozitatea uleiului si standardele si specificatiile cerute de producator pentru a intretine in mod corect masina.
Vascozitatea uleiului de motor
Una dintre primele greseli pe care le fac utilizatorii atunci cand aleg uleiul de motor este ca nu acorda atentie aspectului legat de vascozitatea pe care o are acesta. Insa la ce se refera aceasta vascozitate si de ce este ea importanta?
Vascozitatea unui ulei se refera la fluiditatea lichidului in functie de temperatura acestuia. Uleiul este mult mai fluid, respectiv mult mai lichid la temperatura ridicata, iar atunci cand temperatura scade acesta poate avea aspect de pasta, ba chiar poate ingheta.
Indicele de vascozitate, respectiv cifra din fata caracterului W se refera la gradul de fluiditate al uleiului la temperaturi exterioare foarte scazute, sub zero grade. Cel de-al doilea indice, W30, W40, W50 s.a., se refera la fluiditatea uleiului la temperaturi exterioare ridicate, peste treizeci de grade.
Uleiul de motor 5W30, respectiv ulei de motor 5W40 este o varianta sintetica, de cea mai buna calitate, folosita pentru motoarele diesel sau pe benzina. Aceste produse sunt ideale si pentru conducerea in oras, si pentru conducerea pe autostrada, fiind destinate soferilor care au un stil de condus mai degraba sportiv. Pornirile sunt, in acest caz, usoare, iar intervalele de schimbare a uleiului sunt lungi.
Uleiul semisintetic, 10W40, ofera o buna protectie a motorului, fiind destinat utilizarii pe masinile diesel sau pe benzina, conduse la turatie normala, iar uleiul mineral 15W40 este de preferat atunci cand ai au vehicul vechi, cu kilometraj mare, pe care il folosesti putin. Acesta din urma este mai gros si isi pierde rapid eficacitatea lubrifianta.
Verifica uleiul de motor periodic
Una dintre marile erori pe care le fac utilizatorii de masini este aceea de a nu verifica uleiul de motor la timp. Acesta trebuie verificat periodic, astfel incat masina sa functioneze in parametri normali si sa fie evitate alte defectiuni.
Conducerea masinii fara ulei sau cu un nivel insuficient de ulei de motor duce la uzura prematura a motorului. Nu astepta pana in momentul in care faci revizia anuala a masinii pentru a verifica nivelul uleiului, pentru ca poate fi nevoie de suplimentare mai repede.
Cel mai scump ulei este cel mai bun
Nu intotdeauna se aplica aceasta regula atunci cand este vorba de alegerea uleiului de motor, asadar atunci cand alegi uleiul de motor potrivit, nu il cumpara neaparat pe cel mai scump, ci mai degraba pe cel potrivit pentru masina ta. Exista chiar si situatii in care uleiul original pentru o anumita marca de masina nu este atat de bun precum este un ulei universal produs pentru mai multe tipuri de masini.
Noutati