Cum alegi cea mai buna gazduire pentru proiectul tau online?
3/37855
calendar_month 06 Nov 2024, 10:05


Alegerea serviciului de hosting poate părea complicată – mai ales dacă nu ești o persoană tehnică.  Uneori poți vedea dezavantajele colaborării abia după ce ai semnat contractul.

Vestea bună este că șansa ca ceva să meargă prost scade pe măsură ce știi la ce trebuie să fii atent(ă).

Astăzi vom trece împreună printr-o listă de factori de luat în calcul atunci când alegi servicil de găzduire pentru site-ul tău.

Pe scurt, ce este hosting-ul?

Găzduirea este locul unde site-ul tău trăiește online și unde el poate fi accesat de utilizatori. Îl poți considera ca un fel de casă care îți adăpostește toate lucrurile – cod, documente, baze de date, imagini, videoclipuri.

Există mai multe tipuri de găzduire site – de la abonamente basic la opțiuni avansate pe bază de servere virtuale și servere dedicate.

Factori importanți în alegerea abonamentului de hosting

Viteza de încărcare a site-ului

Viteza se referă la timpul necesar pentru ca site-ul tău să se încarce și este determinantă pentru o experiență plăcută a utilizatorului. Vizitatorii nu așteaptă ca o pagină să se încarce – au sute de alte opțiuni. De aceea, acest criteriu este atât de important.



Resursele serverului

Printre primele lucruri pe care le vei vedea la abonamentele firmei de hosting va fi spațiul de stocare și bandwidth – ”număr de vizite”. Ce trebuie să te întrebi:

- cât spațiu de stocare îți trebuie: un site de prezentare nu va avea nevoie de spațiu la fel de mare ca un magazin online.
- ce tip de stocare este inclus: caută un furnizor care oferă SSD – varianta mai rapidă la HD-ul depășit.
- bandwidth-ul este (ne)limitat: un site de prezentare accesat pentru date de contact nu va avea aceleași nevoi ca un magazin cu mii de imagini și produse.
- ai un server la comun, unul dedicat sau un VPS: hosting-ul la comun împarte resursele server-ului între mai multe site-uri. Dacă un site consumă mai multe resurse, site-ul tău va fi afectat și va merge mai încet. Găzduirea prin VPS sau pe server dedicat asigură o anumită cantitate de resurse pentru fiecare site, astfel încât vei obține un nivel constant de performanță.

Tehnologia serverului

Pe lângă resurse, trebuie să te asiguri că furnizorul ales folosește cea mai nouă tehnologie la nivel de server: stocare SSD/NVMe, AccelerateWP, PHP 5.6-8.3, etc.

Caching

Caching-ul îmbunătățește experiența utilizatorilor prin încărcarea mai rapidă a paginilor. Unele firme includ caching-ul la nivel de server și astfel totul este optimizat din start pentru cea mai bună performanță.



Scalabilitate

Pentru un site în creștere sau cu trafic care variază, ai nevoie să știi dacă serverul poate face față:

- creșterilor ocazionale de trafic (promoții speciale)
- trend-urilor sezoniere 
- creșterilor pe termen lung ale traficului

Un furnizor bun îți poate aloca resurse suplimentare în doar câteva minute.

Securitate

Securitatea este de bază pentru un site de succes – atât pentru tine, cât și pentru utilizatori.

Verifică din start dacă firma de hosting:
- aplică cele mai recente actualizări OS pe server pentru a evita cele mai noi vulnerabilități
- instalează firewall-uri care reduc amenințarea atacurilor
- oferă protecție DdoS
- are un acord de prelucare a datelor ce respectă GDPR
- scanează și elimină periodic malware-ul

Backups

În caz de atac, eroare umană sau chiar accident, poți rămâne fără site-ul tău și poți fi forțat să pornești de la zero.

Backup-urile recurente te ajută să revii rapid la cea mai recentă versiune a site-ului tău. Astfel eviți ca site-ul tău să fie offline pentru perioade lungi de timp.

Când îți alegi găzduirea pentru site-ul tău verifică dacă:
- este backup-ul inclus în abonament?
- cât de des se face un backup la site și pentru cât timp este stocat?
- poți accesa și descărca backupurile?
- poți rula un backup și restore imediat și la cerere?

Certificate SSL

Google recomandă ca fiecare site web să aibă acum un certificat SSL pentru a proteja datele sensibile, cum ar fi parolele și detaliile cardurilor de credit.
Verifică astfel dacă furnizorul ales:
asigură certificat SSL în serviciul de găzduire
acoperă atât nevoile de SSL standard, cât și opțiuni mai specifice în funcție de nivelul afacerii tale (Domain Validated, Wildcard, shopping online)

Suport

Am acoperit software și hardware, să trecem acum la elementul uman – suport, abilități și resurse în caz că ai nevoie de ajutor.

Metode de contact și program de lucru

Cum dai de echipa de suport? Cele mai bune firme de hosting oferă mai multe opțiuni: live chat, sistem de tichetare, telefon și email.

Când lucrează? Nu vrei să ai o problemă cu site-ul și să primești un mesaj automat ”Revenim mâine după ora 9 la birou!”. Majoritatea firmelor scriu mare 24/7, dar asta poate însemna că ei primesc solicitări 24/7 și le soluționează într-un interval orar diferit. Verifică care este programul real al suportului tehnic oferit.

Prețuri

Pare simplu: alege ceva ce se adaptează la bugetul tău.

- dacă ești un start-up, banii pot fi o provocare. Alege un serviciu care se extinde pe măsură ce crești. 
- dacă ești deja o afacere stabilită, atunci nevoile tale sunt diferite, iar planul de hosting trebuie să se adapteze.

Consultă mai multe site-uri înainte de a-ți alege furnizorul de hosting, dacă informațiile nu sunt suficient de clar prezentate, pune întrebări despre serviciile lor. Uneori, prețurile nu sunt atât de transparente pe cât par. De exemplu, dacă un furnizor oferă un preț semnificativ mai mic, dar restricționează numărul de funcții pe care le veți putea utiliza, s-ar putea să se dovedească că nu merită.

Verifică și ce opțiuni extra intră în abonament:
- dacă echipa ta de development are nevoie de acces, află dacă furnizorul oferă root access, SSH, SFTP, WP-CLI.
- ai nevoie de un sistem de operare specific? Majoritatea firmelor de găzduire rulează pe Linux, dar poți găsi un furnizor pentru Windows ca OS.
- servicii de email hosting
- servicii de migrare a site-ului tău de la furnizorul actual

Concluzii

Folosește criteriile listate mai sus și ține minte: cauți viteză, securitate și o echipă care îți va oferi suportul necesar pentru ca site-ul tău să fie unul performant și sigur.

Copyright imagini: unsplash.com



Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?